Skocz do zawartości

[do około 4000zł] rower do xc + miasto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuję roweru do około 4000zł. Rower będzie głównie służył do jazdy po leśnych ścieżkach i pagórkach, czasem w górach pewnie też wyląduję, więc generalnie takie chyba czyste w swojej postaci xc ale też i do jazdy po mieście. Generalnie jeżdżę dość szybko i raczej mało delikatnie, więc rower będzie musiał swoje wytrzymać.

Mam 175cm wzrostu i 90kg. Obecny rower to custom na ramie leader fox dragstar 16", którym kiedyś amatorsko bawiłem się w DH i lekkie skoki. Obecny rower ma inną geometrię niż rowery mtb/xc więc każdy, na który bym nie wsiadał jest w pewnym sensie niewygodny - to pewnie kwestia przyzwyczajenia.

Oglądałem już wiele rowerów i mam kilku faworytów, chciałem Was prosić o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu na podstawie Waszych doświadczeń. Te, które wpadły mi w oko:

1. Cannondale Trail SL 2 (http://www.colex-rowery.pl/produkt/rower-cannondale-trail-sl-2-12) (w opisie na stronie jest błąd, amortyzator jaki ma ten rower to rst deuce air)

2. Trek 6300 (http://www.colex-rowery.pl/produkt/rower-trek-6300-disc-12)

3. Giant Talon 1 (http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.1/14087/64241/)

4. GT Zaskar Sport (http://wkreceni.pl/gt-zaskar-sport-xs-satin-whitesatin-black-71914.html)

Z tego co mi się wydaje są to dość zbliżone do siebie rowery i z moich obserwacji wynikają następujące rzeczy:

- Cannondale wydaje się mieć najsłabszy (na moje oko) osprzęt, ale najwygodniej mi się na nim siedziało i być może, to, że ma najsłabszy osprzęt nie znaczy, że jest on zły?

- Cannondale i Trek mają dożywotnie gwarancje na ramy. Giant 5 lat, GT 2 lata.

- W Treku wydawało mi się, że wszystko jakoś delikatniej, bardziej precyzyjnie chodziło niż w Cannondalu. Być może to tylko kwestia regulacji a może Trek faktycznie ma zauważalnie lepszy osprzęt.

Pewnie którego nie kupię będę zadowolony, ale chciałbym poznać Wasze opinie, który byście radzili dla mnie? A może któryś z nich ma coś, co go wyklucza totalnie?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

Kuba

Napisano

beskid, dzięki za odpowiedź. Faktycznie ten canyon wygląda fajnie i ma chyba super osprzęt, ale nie da się do niego przymieżyć, bo tylko wysyłkowo sprzedają, a tak roweru nie kupię :(

Dlaczego raczej nie Trek? I dlaczego napęd 9 jest lepszy niż 10? Wydawało mi się, że 10 to nowsze rozwiązanie (nowsze -> lepsze)?

Pozostaje wybrać coś z powyższych albo ewentualnie innego ale dostępnego gdzieś stacjonarnie.

Napisano

Nowsze nie znaczy w tym przypadku lepsze. Więcej biegów = większa podatność na rozregulowywanie się, brud itd. Do tego zgodnie z tendencją na rynku problemy z jakością. 

Trek to duży i uznany producent u którego na cenę składa się właśnie to uznanie. Jeśli rower za tą kwotę jest rowerem docelowym, bez zamiaru doinwestowywania to słabszy osprzęt będzie niedogodnością. 

Napisano

Tak, rower ma być raczej docelowym. Pewnie jeśli okaże się, że coś jest "za słabe" to za jakiś czas wymienię, ale chciałbym jednak kupić już taki rower, do którego jedynym dodatkiem będzie torba pod siodło ;)

Czy osprzęt Cannondale będzie dla mnie odczuwalnie gorszy niż Treka?

Napisano

Ja bym brał tego canyona jest fajny osprzęt też niczego sobie w takiej cenie i rama wydaje się masywna i trwała, myślę że nie odczujesz różnicy a canyona będą Ci zazdrościć i pociągnie na pewno tak długo aż Ci się znudzi pozdrawiam ;)

Napisano

Czy osprzęt Cannondale będzie dla mnie odczuwalnie gorszy niż Treka?

jeżeli nastawiasz się na znaną markę za te pieniądze to musisz się liczyć że osprzęt nie będzie z wyższej półki bo płaci sie przede wszystkim za ramę i najlepiej zrobisz jak się do nich solidnie przymierzysz bo rama to podstawa a resztę z czasem i tak wymienisz "bo apetyt rośnie w miarę jedzenia" :teehee: mnie osobiście przypadł do gustu zielono - czarny trek ale to Ty płacisz i Ty wybierasz :thumbsup:

Napisano

Ja bym brał tego canyona jest fajny osprzęt też niczego sobie w takiej cenie i rama wydaje się masywna i trwała, myślę że nie odczujesz różnicy a canyona będą Ci zazdrościć i pociągnie na pewno tak długo aż Ci się znudzi pozdrawiam ;)

Canyon mi się podoba i faktycznie wyglada na bardzo dobrze wyposażony rowerek, ale ma dwa minusy - sprzedaż jedynie wysyłkowa i w przypadku jakiś problemów podczas użytkowania też nie ma możliwości podjechania do serwisu czy zareklamowania roweru bez ponoszenia kosztów.

jeżeli nastawiasz się na znaną markę za te pieniądze to musisz się liczyć że osprzęt nie będzie z wyższej półki bo płaci sie przede wszystkim za ramę i najlepiej zrobisz jak się do nich solidnie przymierzysz bo rama to podstawa a resztę z czasem i tak wymienisz "bo apetyt rośnie w miarę jedzenia" :teehee: mnie osobiście przypadł do gustu zielono - czarny trek ale to Ty płacisz i Ty wybierasz :thumbsup:

Trek dostępny jest jedynie w kolorze czerwono-białym niestety.

A co do znanych marek - niestety cannondale podpasował mi najbardziej geometrią i też wizualnie mi się podoba, ale faktem jest, że za te same praktycznie pieniądze można mieć inne rowery typu Scott/Trek/Giant... z lepszym osprzętem niż Cannondale (tylna przerzutka XT zamiast SLXa, amortyzator Rock Shox Recon zamiast RST Deuce, hamulce, korba....). No i to chyba jest największy problem dla mnie w tym momencie - rozstrzygnąć czy osprzęt Cannondale będzie dla mnie wystarczający i kupić go, bo dobrze się na nim czuję i mi się podoba, czy też może kupić Treka (czy coś innego - Scott, Giant...) za te same pieniądze ale z lepszym osprzętem. Ech..

Wpadł mi jeszcze w oko Scott Scale 60 (http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-mtb-sztywne/rower-scott-scale-60-czarno-czerwony-2012). Cena porównywalna, marka znana itd. Jak on uplasowałby się względem np. Cannondale?

Napisano

Wpadł mi jeszcze w oko Scott Scale 60 (http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-mtb-sztywne/rower-scott-scale-60-czarno-czerwony-2012). Cena porównywalna, marka znana itd. Jak on uplasowałby się względem np. Cannondale?

Scott ma lepszy napęd i to tyle hamulec i wideł to samo ale przegrywa z Cannonem wyglądem na mój gust on mi się nie podoba ale to mi

wolałbym Cannodale a i tak napęd się z czasem wymienia a rama to serce roweru :thumbsup:

Napisano

Jadę dzisiaj obadać tego Scotta jeszcze, ale pewnie skończy się zakupem Cannondale i jak z czasem będzie mi mało to będę wymieniał podzespoły na lepsze, choć pewnie przez długi czas będę zadowolony z tego co w nim jest i nic nie będę musiał robić.

Martwi mnie jedna kwestia - RST Deuce Air w Cannondale. Nie mogę znaleźć wielu opinii o tym widelcu, ale te co znalazłem są mocno przeciętne i zastanawiam się, czy po prostu ludzie nie mają z nim problemów, czy też Cannondale nie jest bardzo popularną marką, stąd niewiele opinii (RST Deuce Air występuje z tego co wyczytałem tylko w Cannondale). Ech, wybór roweru to serio ciężki orzech do zgryzienia :/

Napisano

No i wybór padł na Scotta Scale 60 w kolorze czarno - czerwonym.

Geometria ramy praktycznie identyczna co Cannondale, więc pasuje mi w 100%, do tego osprzęt o klasę lepszy od Cannondale. Scott przegrywa pod kątem gwarancji na ramę (5 lat) i odrobinę ceny, ale to mało istotne argumenty względem wymienionych powyżej. Co więcej jest bardzo mało opinii o RST Deuce Air a te co są, wcale nie są super pozytywne, natomiast RS Recon ma dobre opinie.

Dzięki wszystkim za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...