pepelito Napisano 18 Maja 2013 Napisano 18 Maja 2013 Witam!Mój stary 22 letni Alpinestar na Deore DX już troszkę się rozlatuje. Rok temu zrobiłem na nim 7000 w tym roku ok 400.Preferuje asfalt i lekkie drogi nieutwardzone. Jestem dość masywnej postury: 194cm, 92kg i bardzo długie ręce jak i nogi.Zastanawiałem się nad 29". Jako że biorę pod uwagę TYLKO rower używany, wydaje mi się że do tej kwoty udało by się kupić gotowego używanego na 29" kołach.Może ktoś podać mi jakieś propozycje? Znam się już dość dobrze na sprzęcie, ale przy tej kwocie ciężko się zdecydować. Może lepiej złożyć rower z części? Właściwie to mógł bym całego skręcić w domu.Jako że znam się dobrze na Shimano stawiałbym tylko na ten osprzęt, nie mam przekonania do Sram.Mam kilka małych wymagań:1. Agresywny wygląd i malowanie np. połączenie czerwonego z czarnym, zielonego z czarnym.2. Hamulce koniecznie V-Brake3. W miarę rozwojowy4. Korba mniejsza niż 48z, mam w aktualnym 48 i żałuje, to trochę za dużo Może jednak lepszym rozwiązaniem jest 26", na ramie 23"? Jestem również w stanie poczekać na koniec sezonu, a odnowić mój ( do wymiany cały napęd wraz z bębenkiem (oprócz korby bo przejechała ok 3tys i myslę że powinna nowy łańcuch przyjąć) i klamkomanetki) W tamtym roku był wymieniany suport i hamulce.
seraph Napisano 18 Maja 2013 Napisano 18 Maja 2013 Preferuje asfalt i lekkie drogi nieutwardzone. Jestem dość masywnej postury: 194cm, 92kg i bardzo długie ręce jak i nogi. Na asfalt i lekkie drogi dużo lepszym wyborem będzie cross niż 29er tym bardziej, że rynek wtórny cross'ów jest dużo bogatszy wg mnie. Cross na ramie 23" byłby optymalny... Crossy w większości mają V-brake nawet jeśli mają osprzęt z wysokich grup, 29er'y mają parcie na tarcze. Jeśli są na Vkach to nie ma szału w wyposażeniu... Dlaczego korba mniejsza niż 48z? W MTB to oczywiste, ale na asfalcie mi w 29er'ze brakuję już przełożeń miejscami, gdybym miał węższe opony to na pewno 42z byłoby za mało... Zaznaczyłeś, że masz wiekowy rower i być może dlatego wydaję Ci się zębatka za duża, bo rower nie toczy się jak powinien... MTB na kołach 26" na asfalt i ubite drogi to już totalnie bardzo słaby pomysł chyba, że wolisz trenować nogi niż przemieszczać się w miarę szybko. Widać, że jeździsz dużo i jesteś w temacie, ale myślę, że zawsze warto spojrzeć na problem z innej perspektywy
pepelito Napisano 18 Maja 2013 Autor Napisano 18 Maja 2013 Też mi się wydaje że 29er będzie na słabszym osprzęcie z powodu krótkiego istnienia na rynku. Po za tym myślałem że są crossy na 29" Przy 48 zębach trzeba już nieźle pędzić na pewno ponad 40km/h, a to już jest nieosiągalne dla mnie. Rower może i wiekowy, ale jedzie lepiej niż te nowe, wiem z doświadczenia Jadąc na luzie z górki często wyprzedzam inne duuuużo nowsze rowerki. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie kupić kilka części do tego co mam i dociułać do końca sezonu. A dopiero po sezonie gdy będą tańsze kupić coś używanego
seraph Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 Bo będzie na pewno, koła 28" i 29" różnią się tylko szerokością opony, a obręcz jest ta sama No ponad 40, ale taka prędkość z byle jakiej górki to jest raczej normalna chyba, że się nie pedałuje na zjazdach no to się nie przydają wysokie biegi... Ale co kto lubi ja sobie na szosie nie wyobrażam Zadbany stary rower zawsze pojedzie lepiej niż nowy, ale niedopompowany, nienasmarowany itd. Ludzie kupują drogie rowery i myślą, że im zawsze będą "same" jeździć, ale to już tak na marginesie. Może pogrzeb w używanych częściach póki co, a po sezonie na pewno coś znajdziesz może nawet nowego z wyprzedaży i będziesz miał gwarancje na ramę, bo jakim fachowcem byś nie był awarii tej części sam się nie pozbędziesz I używane na gwarancji będą, bo się komuś rower odwidzi na zimę...
pepelito Napisano 19 Maja 2013 Autor Napisano 19 Maja 2013 To chyba będzie najlepsze rozwiązanie kupić kilka części i mniemy nadzieję że wytrzyma ten sezon http://allegro.pl/shimano-kaseta-hg41-11-32-lancuch-cnhg40-spinka-i3252284848.htmlhttp://allegro.pl/klamkomanetki-shimano-alivio-st-m410-czarne-3x8-i3254407272.html http://allegro.pl/piasta-tyl-shimano-deore-fh-m-590-32-i3259908711.html http://allegro.pl/opona-26-x-1-1-2-deestone-d-1003-35-584-i3238699680.html x2 http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-merida-green-control-2r-gumy-i3260144172.html Do tego najtańsze sprychy nierdzewne, linki i można jechać Może i faktycznie szkoda ładować 400zł w ten rower, ale będzie idealny na zimę
seraph Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 A używane części? Na klamkomanetkach sporo mógłbyś zaoszczędzić, ale trzeba pogrzebać. Tak samo koło, może nawet dałoby się dorwać z kasetą tylko, że najlepiej jak sprzedający dodałby łańcuch do kompletu. Przeplatanie koła to nie jest takie hop-siup. Np tu masz całe koło za tyle samo:http://allegro.pl/kolo-rigida-safety-line-26-kaseta-i3254346214.html I opony polecam Kenda Khan albo Kwest. Kosztują prawie tyle samo, a ja już jeżdżę kawałek czasu i jestem zadowolony. Ta to wygląda jak z marketowca...
pepelito Napisano 19 Maja 2013 Autor Napisano 19 Maja 2013 Koło już przeplatałem wiec to nie problem. Faktycznie nie brałem pod uwagę używanego kompletnego koła. Przy takiej cenie, nie ma sensu składać. Tak się zastanawiam czy przerzutka Deore DX obsłuży 8 rzędową kasetę., przy 7 rzędach przerzuca idealnie
seraph Napisano 19 Maja 2013 Napisano 19 Maja 2013 Ja się dopiero przymierzam do zaplatania bo sensownego kompletu 28" nie znalazłem... Jeśli to rzeczywiście ta kilkunastoletnia Deore DX to nie mam pojęcia, ale można to sprawdzić próbując wychylić przerzutkę jeszcze bliżej koła i tym sposobem dowiedzieć się czy sięgnie 8 zębatki. Kasety 8 rzędowe są właśnie od 7mio tylko szersze o jedną zębatke. Na logikę powinna obsłużyć...
pepelito Napisano 19 Maja 2013 Autor Napisano 19 Maja 2013 I części kupione Napęd oparty na nowych HG41 i HG40; klamkomanetki Alivio; pedały jakieś tanie, metalowe i koło to co kolega podał mi wyżej. I jeszcze opony kenda kwest 26x1.5 (spokojnie obręcze przyjmą tak wąskie opony ) Próbowałem znaleźć koło wraz z kasetą, ale wszystkie które znalazłem były w dość kiepskim stanie. Mam nadzieję że sprzęt się przyjmie i będzie działał tak jak należy. Pozdrawiam i dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.