Mk94 Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Witam. Olałem w tym sezonie serwisy i wszystko robię sam. Chcę ustawić przerzutki. Z tylnymi poszło bez problemu, natomiast z przodu nie daję rady. Ogólnie przed regulacją nie chciało zrzucić się na najmniejszą zębatkę, a teraz z kolei nie chce mi się ustawić na największą. Robiłem to tak:Poluzowałem linkę i śrubę obejmy. Ustawiłem wózek i dokręciłem obejmę po czym ustawiłem odległość łańcuch od wózka za pomocą śruby L.Naciągnąłem linkę i dokręciłem, a łańcuch nie chce wskoczyć na najwyższy bieg, nie pomaga regulacja śrubą H.Czy robię gdzieś błąd?
ILC Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Pamiętaj że zanim poluzujesz linkę to najpierw wkręć baryłkę do oporu na lewej manetce oraz ustaw najniższy bieg (najmniejsza tarcza), następnie puść linkę i mocno ją zaciągnij i dopiero teraz zajmij się regulacjami śrubek skrajnych wychyleń, jeśli łańcuch nadal nie będzie chciał wskoczyć na najwyższą tarczę to powoli odkręcaj śrubę baryłkową dopóki nie uzyskasz zadowalającego efektu.
Mongol96 Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Ja sobie zawsze wkręcam do oporu obie śrubki (zanim je wkręcisz najlepiej jest ręką "przekręcić" przerzutkę tak, aby wózek znalazł się nad środkową zębatką - ciężko będzie wkręcić śrubkę L, jeśli tego nie zrobisz; jak nie możesz ręką to jakimś kijkiem, itp.) i powinno być wtedy mniej więcej nad środkową zębatką. W manetce wkręcam baryłkę prawie do końca i wrzucam drugi bieg. Następnie skręcam linkę tak, aby była jak najmocniej naciągnięta. Ustawiam tak baryłką, żeby nie szurało o wózek z żadnej ze stron i wtedy zaczynam regulację śrubkami H i L, robiąc tak, żeby wskakiwało na młynek i blat, łańcuch nie tarł o wózek oraz żeby nie przeskakiwało poza zębatki. Może i nie jest profesjonalnie, ale mi się udaje
Mk94 Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 Zrobione. Żeby to zrobić śrubę H musiałem sporo odkręcić, a żeby wskoczyło na najwyższy bieg to musiałem sporo tej baryłki odkręcić, ale zrobione a na biegach na których najczęściej jeżdżę jest błoga cisza. Mam problem jeszcze z wózkami, bo z tamtej okolicy wydaje się taki dźwięk, warkot. Nie wiem co z tym zrobić bo były smarowane po myciu sprayem, a głośno dalej chodzą.Ale i tak dzięki panowie za rady Mongol96 jak robiłem Twoim sposobem to nie mogłem potem wrzucić na wyższy bieg. Nie wiem, może gdzieś popełniłem błąd, ale u mnie to nie działało, ale i tak dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2013 Mod Team Napisano 15 Maja 2013 Żeby napęd pracował cicho to trzeba porządnie wyczyścić łańcuch, i mieć nie zużyte kółeczka przerzutki. Mycie jak to napisałeś sprayem to myciem nazwać nie można Na temat poprawnej regulacji przedniej przerzutki pisałem wielokrotnie, poszukaj któryś z tematów.
Mk94 Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 Nie nie. Słuchaj ja wszystko rozebrałem i umyte na błysk było w benzynie. Łańcuch miał shake w butelce z benzyną, po czym nasmarowałem go specjalnym smarem który dostałem w sklepie rowerowym. A kułeczka po myciu nasmarowałem tylko tym sprayem, no ale fakt faktem mój rower ma ponad 6 lat Tylnia kaseta nowa więc czyszczenia nie wymagała, obręcz też nowiutka.
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2013 Mod Team Napisano 15 Maja 2013 Jeżlei głośno napęd pracuje to wina kółeczek i łańcucha. Napisz co to za sprzęt tam siedzi ?
Mk94 Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 2i regulaminu Łańcuch narrow kółka i przerzutka Shimano Kaseta Shimano
Mod Team Puklus Napisano 15 Maja 2013 Mod Team Napisano 15 Maja 2013 Bardziej mi sie rozchodziło o konkretnie model przerzutki, kasety i łańcucha.
Mk94 Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 Kaseta HG 51 11-28 8rzędowa przerzutka Shimano TZ 50łańcuch KMC
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.