Skocz do zawartości

[korba + suport] dobór do starych przerzutek, linia łańcucha

Askhevron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Spędziłem ponad kilkadziesiąt godzin na poszukiwaniach i dalej nie jestem pewien jaka korba i suport będzie działać poprawnie ze starymi przerzutkami i czy zachowam prawidłową linię łańcucha, stąd ten temat.

Rower będzie od teraz jeździł rekreacyjnie 75% asfalt/25% ubite leśne dukty, ok 2 tys km rocznie.

Trek 4100 model 2004

Przednia przerzutka Shimano Tourney FD-C051

Tylna przerzutka Shimano Acera RD-M340

Stara korba 48/38/28

Mufa 73mm, BSA.

Kaseta będzie nowa 11-32T 8rz.

Łańcuch będą 2 nowe.

suport niestety nie mam pojęcia i nie mam możliwości sprawdzenia przed zakupem kompletu części.

Nie wiem czy poprawnie zrozumiałem, ale wg mnie z dokumentacji serwisowych wynika, że:

- dla przedniej przerzutki właściwa linia łańcucha to 47,5mm

- tylna przerzutka będzie poprawnie pracowała z korbą o pojemności do 20T

1) Czy mogę wstawić tylko korbę 48/38/28?

2) Czy również 42/32/22?

3) Czy jakąkolwiek 48/36/26 lub 44/32/22?

4) Jaki dobrać suport, gdy korba jest na linię łańcucha 50mm, zalecany czy 2,5mm krótszy?

5) Do korb na kwadrat i muf 73mm jest niewielki wybór suportów, czy radzicie JEDYNIE z tego powodu wybrać octalink (boję się, że jak padnie sam suport to za kilka lat mogę juź właściwego nie dostać)?

6) Chciałem wymienić również kółka tylnej przerzutki, ale przekraczają jej wartość, czy stare wpłyną na szybkość zużywania się nowego napędu?

W tym momencie mam na oku:

Kaseta 8rz 11-32T Shimano HG31

Łańcuchy Toya TB-600+spinka SRAM lub Connex 800

Korbę Shimano Alivio FC-M411 48/38/28 na kwadrat

Suport BB-UN26 73x123

Dziękuję za pomoc.
  • Mod Team
Napisano

Korba jest ok, jeżeli chcesz linie 50mm to 123mm jak nie to 120 o ile taki znajdziesz. Czy weźmiesz sobie octalink czy kwadrat to to już twoja decyzja co wybierzesz, kwadrat taniej wyjdzie.

1,2,3 - możesz każda korbe wstawić jaką chcesz, przerzutka powinna sobie z tym poradzić. ewentualnie nie wiem czy 42t by działało poprawnie.

4 - Suport dobiera sie wg zaleceń producenta ale również analizując własne potrzeby.

5 - no skoro jest mały wybór wybierz octalink

6 - kółeczka mają jedynie wpływ na precyzje i poziom hałasu. Na zużycie nie mają pływu. 

Dodatkowo to rama determinuje jaką masz linie łańcucha, a korba jest przypisana do danego suportu, +/- pewną wartość. Najgorzej ze w dok. tech. nie ma m411-8 i nie wiadomo jaki tam ma być suport. Podany 123 jest do korby na kwadrat. Prawdopodobnie to taka sama korba jak m410 wiec octalink byłby 118mm ale to tylko mój domysł.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Co do 4,5,6 nie mam wątpliwości. Dla linii 47,5 suport wyniósłby oczywiście 118, bo 2 x 2,5 = 5.

Jednak "przerzutka powinna sobie poradzić", to dla mnie zbyt zdawkowe. Liczyłem na konkretną odpowiedź, najlepiej wyjaśniającą dlaczego coś będzie lub nie będzie pasowało w oparciu o dok. tech. z linków, które podałem.

• Mod Team
Napisano

Z opisu wynika ze przerzutka dostosowana jest do korby 48-28. I z taką na pewno działać będzie. Pisząc powinno działać oparłem na doświadczeniu z przerzutkami pod 42t które działały z 44 i 48. Wiec analogicznie powinno tak być w stronę druga jednak tego nie wiem. Dlatego napisałem ze powinno a nie że będzie. 

Gość voytec
Napisano

Wodzik przerzutek do obsługi korb 48-38-28 jest tak skonstruowany aby przy przełożeniu (przód/tył) 48t/11t łańcuch nie tarł o dolną jego część (jest po prostu dłuższy i ma większy promień). Teoretycznie nie działa z korbą 44-32-22. IMHO to żaden problem pożyczyć od kumpla korbę w celach badawczych. browar taniej wychodzi jak części które mogą nie pasować ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...