Skocz do zawartości

[Rower] Rower do skoków - jaki kupić?

Ishii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem tu nowy.

Otóż fascynują mnie przeróżne skoki na rowerach i sam chciałbym takową dyscyplinę uprawiać (główne w mojej okolicy są przeróżne leśne ścieżki, strome zbocza i tym podobne, więc głównie w taki kierunek chciałbym iść), jednak nie posiadam odpowiedniego sprzętu - tu roweru - by cokolwiek zacząć w tym kierunku.

Moje pytanie jest więc proste - pomożecie mi (zaproponujecie) jakiś jednoślad, na którym mógłbym choć zacząć swoją przygodę? Od razu zaznaczę, że na taki sprzęt mogę na chwilę obecną wydać maksymalnie 1000zł.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

odpowiedź prosta i jednoznaczna:

nie istnieje rower górski do dirtu/FR za 1000zł. Za 3000 używkę jakąś można ogarnąć.

kup może BMX to 1000 na używkę starczy a poskaczesz sobie po krawężnikach :)

Napisano

Dolicz jeszcze ochraniacze, zbroja i kask. Tu masz jedne z najtańszych a zarazem solidnych propozycji:

Zbroja- 661 pressure suit

Kask-661 Comp

To jest minimum!

Napisano

Dirt, Enduro, Downhill, nie znam się za bardzo, nie wymagajcie ode mnie zbyt wiele. ;_; Chcę w miarę dobry rower, którym pojeżdżę/poskaczę po leśnych ścieżkach, zboczach etc. Jak mi się spodoba i nauczę się konkretnej jazdy - zakupię coś o wiele lepszego.

Więc ten w/w model by był odpowiedni? :D

Napisano

Nie znam się na dokładnej terminologi ale mogę Ci zobrazować co jest co:

1.Street:

- kolorowo ubrani chłopcy i dziewczęta

- na bmx'ach 24", lub (rzadziej) rowerach MTB 26"

- często bez hamulców, single-speed (bez przerzutek),

- często bez amortyzacji lub o skoku 80-100mm

- jeżdżą po skeet parkach lub po mieście

- krótka jazda box - box, czasem 2x lub 3x

2. Dirt

- rowery podobne do streetowych

- z reguły wyposażone w tylny hamulec tarczowy 140-160mm, czasem v-ki

- raczej z amortyzacją

- jazda polega głównie na skokach ze specjalnie przygotowanych ziemnych ramp tzw. "hopek" (nawet kilkunastu metrowych)

- w większości krótkie przejazdy polegające na rozpędzeniu się, wybiciu, ewolucji i lądowaniu

3. All-mountain/ Agresywne XC

- rowery MTB

- HT lub Fulle, skok w okolicach 100-120mm

- wyposażone w komplet przerzutek, pozwalających na afektywne podjeżdżanie

- hamulce tarczowe na obu osiach, wielkość tarcz w zależności od preferencji użytkownika

- jeżdżą wszędzie tam gdzie zabierze je użytkownik, choć może nie tak szybko jak rowery wyspecjalizowane

4. Enduro

- w większości fulle, rzadziej HT  

- skok 140-160mm

- mocne hydrauliczne hamulce

- kiepskie na asfalt

- z reguły spotykane w górach, ciężkim leśny terenie

6. FR, DH

- duży, duży skok zawieszenia +160mm

- projektowane głównie do zjeżdżania (w drugą stronę podobno się da) 

- pancerny osprzęt np. koła, korby, szerokie kierownice

- stworzone do jazdy w górach

Edit. hahaha teraz zerknąłem na FAQ, tyle pisania a ktoś to już zrobił i to dokładniej eh.

http://www.forumrowerowe.org/topic/41728-typy-rowerow/

Napisano

Co wy tu piszecie, 3 tys to chyba z głową poskładany HT lub już używany full. 2 tys wystarczą na bardzo przyzwoitego, używanego HT, a latać nie tylko da się w górach. Ale z jednym się zgadzam - mają tysiąc nic nie da się zrobić - za 1,5 już o czymś można myśleć ale i tak ciężko będzie...

Napisano

Jak masz kask to kup jakąś używkę koło tysiaka ale to trzeba dobrze poszukać i rzadko w tym przedziale cenowym możesz przebierać z wielu rowerów. Choć osobiście jeśli masz podejście że może będziesz miał zajawkę albo Ci przejdzie i sam nie wiesz to nie zabierałbym się za nic;) z takim nastawieniem trudno się wkręcić;) 

Osobiście na początek w tej cenie brałbym to http://allegro.pl/a-gang-fajna-zabawka-dla-znawcy-i3247285521.html poskaczesz i sobie krzywdy nie zrobisz. A ten rower wytrzyma i las i małe skoki:) a cena przekracza tylko 10 procent twój budżet a zdrowie jest najważniejsze;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...