Ishii Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Witam, jestem tu nowy. Otóż fascynują mnie przeróżne skoki na rowerach i sam chciałbym takową dyscyplinę uprawiać (główne w mojej okolicy są przeróżne leśne ścieżki, strome zbocza i tym podobne, więc głównie w taki kierunek chciałbym iść), jednak nie posiadam odpowiedniego sprzętu - tu roweru - by cokolwiek zacząć w tym kierunku. Moje pytanie jest więc proste - pomożecie mi (zaproponujecie) jakiś jednoślad, na którym mógłbym choć zacząć swoją przygodę? Od razu zaznaczę, że na taki sprzęt mogę na chwilę obecną wydać maksymalnie 1000zł. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
EpicPoznan Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 odpowiedź prosta i jednoznaczna: nie istnieje rower górski do dirtu/FR za 1000zł. Za 3000 używkę jakąś można ogarnąć. kup może BMX to 1000 na używkę starczy a poskaczesz sobie po krawężnikach
wilk2312PL Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 O jaką konkretną dyscypline Ci chodzi? Freeride, Downhill, Enduro?
artex232 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Dirta też powinieneś jakiegoś znaleźć za 1000 zł. Na początek będzie w sam raz
Ishii Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 Biorąc pod uwagę teren, jaki mam dookoła swojej lokacji, Enduro/Downhill.
EpicPoznan Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 jeżeli lubisz swoje zęby to odpuść, za 1000 ledwo kupisz strój do takich dyscyplin
wilk2312PL Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Generalnie za min. budżet do tych dyscyplin uznaje się 3-4 tyś. Za tysiąc złotych, nie ma możliwości złożenia roweru do DH,FR.
Ishii Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 Generalnie nie chcę kupić nic droższego, bo zwyczajnie szkoda mi pieniędzy - nie wiem jak długo będę jeździł, czy mi się to spodoba (i czy zakup roweru się opłaci). Hmm... co myślicie o takim czymś? http://www.bikeland.pl/rower_romet_rambler_dirt_24_-_2013.html
wilk2312PL Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Dolicz jeszcze ochraniacze, zbroja i kask. Tu masz jedne z najtańszych a zarazem solidnych propozycji: Zbroja- 661 pressure suit Kask-661 Comp To jest minimum!
Ishii Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 Dirt, Enduro, Downhill, nie znam się za bardzo, nie wymagajcie ode mnie zbyt wiele. ;_; Chcę w miarę dobry rower, którym pojeżdżę/poskaczę po leśnych ścieżkach, zboczach etc. Jak mi się spodoba i nauczę się konkretnej jazdy - zakupię coś o wiele lepszego. Więc ten w/w model by był odpowiedni?
EpicPoznan Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Nie. jeżeli koniecznie chcesz się zabić to coś tego typu: http://allegro.pl/rock-shox-alutech-dirt-street-rower-hayes-okazja-i3242516728.html ale jazda bez chociażby kasku to czysty idiotyzm.
Ishii Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 Spokojnie. Kask i ochraniacze mam. Dirt = Dirt Jumping, tak ?
Silver400 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Nie znam się na dokładnej terminologi ale mogę Ci zobrazować co jest co: 1.Street: - kolorowo ubrani chłopcy i dziewczęta - na bmx'ach 24", lub (rzadziej) rowerach MTB 26" - często bez hamulców, single-speed (bez przerzutek), - często bez amortyzacji lub o skoku 80-100mm - jeżdżą po skeet parkach lub po mieście - krótka jazda box - box, czasem 2x lub 3x 2. Dirt - rowery podobne do streetowych - z reguły wyposażone w tylny hamulec tarczowy 140-160mm, czasem v-ki - raczej z amortyzacją - jazda polega głównie na skokach ze specjalnie przygotowanych ziemnych ramp tzw. "hopek" (nawet kilkunastu metrowych) - w większości krótkie przejazdy polegające na rozpędzeniu się, wybiciu, ewolucji i lądowaniu 3. All-mountain/ Agresywne XC - rowery MTB - HT lub Fulle, skok w okolicach 100-120mm - wyposażone w komplet przerzutek, pozwalających na afektywne podjeżdżanie - hamulce tarczowe na obu osiach, wielkość tarcz w zależności od preferencji użytkownika - jeżdżą wszędzie tam gdzie zabierze je użytkownik, choć może nie tak szybko jak rowery wyspecjalizowane 4. Enduro - w większości fulle, rzadziej HT - skok 140-160mm - mocne hydrauliczne hamulce - kiepskie na asfalt - z reguły spotykane w górach, ciężkim leśny terenie 6. FR, DH - duży, duży skok zawieszenia +160mm - projektowane głównie do zjeżdżania (w drugą stronę podobno się da) - pancerny osprzęt np. koła, korby, szerokie kierownice - stworzone do jazdy w górach Edit. hahaha teraz zerknąłem na FAQ, tyle pisania a ktoś to już zrobił i to dokładniej eh. http://www.forumrowerowe.org/topic/41728-typy-rowerow/
Airsofter Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Co wy tu piszecie, 3 tys to chyba z głową poskładany HT lub już używany full. 2 tys wystarczą na bardzo przyzwoitego, używanego HT, a latać nie tylko da się w górach. Ale z jednym się zgadzam - mają tysiąc nic nie da się zrobić - za 1,5 już o czymś można myśleć ale i tak ciężko będzie...
Avalanche Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Jak masz kask to kup jakąś używkę koło tysiaka ale to trzeba dobrze poszukać i rzadko w tym przedziale cenowym możesz przebierać z wielu rowerów. Choć osobiście jeśli masz podejście że może będziesz miał zajawkę albo Ci przejdzie i sam nie wiesz to nie zabierałbym się za nic;) z takim nastawieniem trudno się wkręcić Osobiście na początek w tej cenie brałbym to http://allegro.pl/a-gang-fajna-zabawka-dla-znawcy-i3247285521.html poskaczesz i sobie krzywdy nie zrobisz. A ten rower wytrzyma i las i małe skoki:) a cena przekracza tylko 10 procent twój budżet a zdrowie jest najważniejsze;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.