Skocz do zawartości

[do 3000] szosa dla średniozaawansowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję dla mnie i dla mojego kumpla szosy (dwóch szos :D ), chcielibyśmy wydać 2500 złotych, ale maksymalny pułap to 3000. Zastanawialiśmy się nad rowerami marki Kellys Arc 2012, może Scott? Ewentualnie, jakie sklepy polecacie, jaki osprzęt? Totalnymi amatorami już nie jesteśmy, trochę kilometrów w siodle mamy, no ale szukamy, powiedzmy większych wrażeń :)

Napisano

Fajnie by bylo gdybys napisal do jakiej jazdy ma sluzyc sprzet. Czy macie zamiar sie ostro scigac, czy moze raczej spedzac dlugie godziny na rowerach? Aktualnie rowery maja dosyc zroznicowana budowe w zaleznosci od przeznaczenia i warto o tym pomyslec przed zakupem. Sa ramy "wygodniejsze" na dlugie trasy i sa typowo "wyscigowe". Co do osprzetu, to skoro jezdziliscie juz na szosie, to moze macie juz swoje preferencje. Kazdy producent osprzetu chwalony/ganiony jest za inne osiagniecia/mankamenty. Im wiecej informacji udzielisz tym bardziej ludzie tutaj moga pomoc.

Napisano

Fajnie by bylo gdybys napisal do jakiej jazdy ma sluzyc sprzet. Czy macie zamiar sie ostro scigac, czy moze raczej spedzac dlugie godziny na rowerach? Aktualnie rowery maja dosyc zroznicowana budowe w zaleznosci od przeznaczenia i warto o tym pomyslec przed zakupem. Sa ramy "wygodniejsze" na dlugie trasy i sa typowo "wyscigowe". Co do osprzetu, to skoro jezdziliscie juz na szosie, to moze macie juz swoje preferencje. Kazdy producent osprzetu chwalony/ganiony jest za inne osiagniecia/mankamenty. Im wiecej informacji udzielisz tym bardziej ludzie tutaj moga pomoc.

Spędzanie długich godzin na rowerze, o ściganiu na razie mowy nie ma. Preferencji brak, bo ja jeździłem na szosie starej, inna epoka, a kumpel na rowerze trekkingowym, więc to też nieco inna bajka. Potrzebujemy takiego sprzętu, do którego będzie można ewentualnie dołączyć bagażnik, wyjechać, hmm może na wycieczkę kilkuset kilometrową, po zróżnicowanym terenie, więc też co do przerzutek, jakie działają niezawodnie zależnie od terenu, chodzi mi o szybkość przełożenia, niewybijanie łańcucha z zębatki etc.

Napisano

W temacie typowo turystycznych rowerow trudno bedzie mi cos polecic bo nie mam z tym segmentem doswiadczenia. Jesli chodzi o kilkudniowe wypady w zroznicowany teren to u mnie sluzy do tego celu MTB z dopinanym systemem bagazowym Topeak. W moim przypadku MTX Trunk Bad DXP. Bardzo fajny system z szybkim montazem do rury podsiodlowej na zacisk. Dopuszczalne obciazenie 9 kg, pojemnosc 22.6 litra. Dolaczajac do tego plecak mozna jechac na rowerowe wczasy. Oczywiscie nie wolno tego systemu uzywac z rurami karbonowymi. Polecam katalog Topeak, maja torby roznej pojemnosci, wlaczajac kosze i torby na laptopa. Moge potwierdzic bardzo dobra jakosc wykonania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...