nopel Napisano 12 Maja 2013 Napisano 12 Maja 2013 Witam. Postanowiłem napisac ten krótki topic, aby osoby które mają ok 300zł na amortyzator, i chcą nówkę, wiedziały co brać, a czego nie 1. SR Suntour XCR-LO Czyli amortyzator, który przez wielu określany jest jako "najtańszy działający amor" Kosztuje on ok. 300zł, da się znaleźć za 250. Są jego różne odmiany, jak np. XCR-RL który ma blokadę skoku w manetce. Ogólnie amortyzator ten polecam jeśli nie chcecie eksperymentowania, a chcecie mieć coś co ma wiele osób, i jest sprawdzone 2. RST Omega/Gila/Capa Nie polecany amortyzator, wiele osób twierdzi że nie sposób go ugiąć, łapie luzy, charakterystyka pracy dość słaba, a cena podobna do XCR'a. Nie jest to tak że RST nie ma dobrych amorów - po prostu te do 300zł idealnie opisują słowa Rozbij Sobie Twarz 3. Manitou Axel Comp Bardzo dobry amortyzator, niestety pojawia się okazyjnie. Wersja TPC posiada blokadę skoku. 4. RST Launch Nic innego jak Gila po sterydach. Te tutaj to tylko amortyzatory nowe więc nie miejcie pretensji że nie opisałem np. Tory. Wszelkie sugestie mile widziane.Pozdrawiam.
hellfirez1 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 W tej cenie tylko xc28, a jeśli ktoś lubi przyszpanować grubszymi lagami i łapiącymi syf uszczelkami to XCR nie wiem, czemu nikt tego widła nie uwzględnia, bo jest "odrobinę" lepszy od XCRA
adii22 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Proponuję dokleić jeszcze: SrSuntour XCM / XCT Pod cięższymi osobami się uginają, występują wersje z blokadą skoku (ML - mechaniczna, LO - hydrauliczna, RL - zdalna manetką) a także z tłumieniem olejowym (LO i RL). Cieńsze golenie niż w XCR, charakterystyka pracy podobna do Gila/Omega.
artex232 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Ja mam XCR-a LO, i nie narzekam na niego. Wybiera prawie wszystkie nierówności, a waże ok 60 kg.
nopel Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 Ja ważę 56kg czyli ~60 i wybiera idealnie.PS: Adi, nie mogę edytować :/ ale proszę moderatorów o doklejenie tego. @hellfirez w piątek będę miał okazje pojeździć na właśnei XC28 więć wygłoszę moją skromną opinię, acz bardzo trafny komentarz, o xc28 żadko się ludzie pytają, w sumie może się okazać że to po prostu dobry amor. Pozdrawiam, i dzięki za komentarze.
hellfirez1 Napisano 13 Maja 2013 Napisano 13 Maja 2013 Ja ważę 56kg czyli ~60 i wybiera idealnie. PS: Adi, nie mogę edytować :/ ale proszę moderatorów o doklejenie tego. @hellfirez w piątek będę miał okazje pojeździć na właśnei XC28 więć wygłoszę moją skromną opinię, acz bardzo trafny komentarz, o xc28 żadko się ludzie pytają, w sumie może się okazać że to po prostu dobry amor. Pozdrawiam, i dzięki za komentarze. Możesz być trochę za lekki na tego xc28. On dopiero pracuje ładnie od wagi 70kg
nopel Napisano 14 Maja 2013 Autor Napisano 14 Maja 2013 No tak jak pisałem, zobaczymy w piątek Sam jeździłem na czymś zwanym XCT, teraz mam XCR i bez porównania, dosłownie płynie , ale ciekawe jakie były by moje wrażenia na jakimś np. epiconie
MokryxD Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 Napisałbyś, że Epicon pracuje bez porównania lepiej jak XCR. Podobnie być napisał jakbyś jeździł na Epiconie i przejechał się na Rebie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.