Skocz do zawartości

[1000-1700] Lazaro vs. Unibike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lazaro evolution V3 to nie cross tylko MTB. Lazaro Integral to rower crossowy

Wiesz może gdzie moge taki "dostać"?

Napisano

Integral ma być na alledrogo w najbliższym czasie. Kiedy - nie wiadomo. Ale dużo chętnych jest na niego. Sam bym się skusił za 1100 z osprzętem alivio. Ale czy to nie jest taki no name z markowym osprzętem?? Czy rama jest dobra? Wiadomo, że ma słaby lakier. Bardzo...Unibike polska firma, wytrzymały. Dobry stosunek cena/jakość.

Napisano

unibike porównywalny osprzętowo z Lazaro ale w przypadku Unibike płacisz dodatkowe myto za naklejkę ;) Ludzie na Lazaro nie narzekają, kwestia lakieru pojawiała sięod czsu do czasu ale nie sądze, żeby to miało jakieś większe znaczenie.

MTB różni się od crossa geometrią ramy, rozmiarem kół i szerokością opon.

alternatywą dla Lazaro jest jeszcze Kands Maestro. Bliźniacza konstrukcja jednak troszkę droższa http://allegro.pl/listing/listing.php?string=kands+maestro

Napisano

Twierdzisz ze evolution to nie crossowka, jednak na stronie allegrowicza jest napisane ze ma takie same opony jak kands maestro...

Jedynie roznia ich rozmiary opon 26/28. Co jeszcze sie rozni ze mowisz ze to mtb, a nie cross?

Napisano

Twierdzisz ze evolution to nie crossowka, jednak na stronie allegrowicza jest napisane ze ma takie same opony jak kands maestro...

Jedynie roznia ich rozmiary opon 26/28. Co jeszcze sie rozni ze mowisz ze to mtb, a nie cross?

Wskaż mi paluchem, w którym miejscu jest napisane, że to takie same opony a postawię Ci kratę browaru :)

Opony do mtb oprócz szerokości różnią się też agresywnością bieżnika, nawet jeśli to opona szosowo-terenowa. Mniejsze koła + szersze i bardziej agresywne opony na asfalcie powodują większe opory toczenia przez co jazda na asfalcie jest zdecydowanie mniej przyjemne niż na crossówce

I po co mam się powtarzać, przecież wyżej napisałem Ci czym rózni się cross od MTB a kolega niżej dodał jeszcze różnice w amortyzatorze.

Napisano

Tak naprawdę to żaden z Lazaro nie jest prawdziwym crossem, ale to inna bajka, różnica pomiędzy 26 a 28 cali to praktycznie decydujacy czynnik rozróżniający te typy.

Cross to rower który jest prawie szosówką, powinien mieć prostą kierownicę i prosty "zerowy" mostek, cienkie, gładkie opony. Powinien w miarę komfortowo pokonać leśną ubitą scieżkę, może być wyposażony w przedni amortyzator. I coś takiego udaje Lazaro Integral, natomiast Evolution to MTB, rower na mocnych, szerokich, agresywnych oponach, wiekszym skoku amortyzatorra, przedewszystkim geometrii ramy umożliwiającej szybkie skręty, lawirowania pomiedzy przeszkodami, mniejszą srednicę kół co przekłada się na szybsze przyspieszenie, ale słabszą prędkość średnią, Przynajmniej tak to jest w teorii, czy Evolution to spełnia nie wiem bo nie mam. Jeżdżę Lazaro Integralem i jako prawie szosówka sie sprawdza (jest o nim obszerny temat) 

Lazaro to też polski produkt (producent Trans Rower) - produkowany dla sprzedawcy z All...

Różnica pomiędzy rowerami które podałeś - praktycznie bez znaczenia, a z czasem kiedy osprzęt bedzie zużywany zatrze się całkowicie, musisz zdecydować czy chcesz zapłacić więcej, za co? nie wiem.

Napisano

Unibike ma też ten plus, że ma rame również 23cale i można się do niego przymieżyć, Lazaro rama 21 która jest niewiadomą szczególnie na długość (pozycja siodełko kierownica) dla kogoś jak ja 193cm/93 w nodze to jest problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...