Skocz do zawartości

[Piasta] Przeskakiwanie w nowej piaście przód - co zrobić

nopel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kupiłem koło piasta Joytech (nic więcej o niej nie wiem poza tym że ma mocowanie na 6 śrub na tarcze) obręcz mach1 i problem w tym że czuć takie przeskakiwanie łożyska, jakby tak.. czuć pracę łożyska, koło kręci się swobodnie (tak jak powinno) co dziwne, ale łożysko jakby czuć jego pracę, tak przeskakuje. Coś z tym robić, czy założyć na amor i jeździć, z nadzieją że się ułoży (co prawda co ma sie w łożysku kulkowym ułożyc...)?

Napisano

A no bywa że się kulki źle ułożą ale jeżdżenie ich nie ułoży. Ogólnie są sposoby ale jak nie jesteś zbyt w temacie to może lepiej do serwisu oddać ? Serwis piasty nie jest drogi. Może konusy mają wżery, bieżnie sa zajechane czy coś, najlepiej żeby tam zajżał ktoś kto ma pojęcie ;) 

Co do złego ułożenia kulek, można puknąć przez jakieś dwewienko w ośkę z boku z dwóch stron (powinny się ułożyć) i skręcić wtedy konusy (bo robi się luz po tym ułożeniu).

Napisano

Co się okazało?

Że ktoś, kto składał to koło, skręcił je na pałe, DO OPORU. Konusy były skręcone DO OPORU, musiałem się nieźle nasiłować żeby chociaż drgnęły. Tak się kończy kupowanie na allegro.
Serdecznie pozdrawiam kogoś kto to składał.
Pojechałem do exim bike (polecam) po oponę, Pan w tym serwisie jeszcze skontrował luz, i po 5 minutach miałem koło z idealną piastą i założoną oponą. Nie wiem czy nie zostały uszkodzone łożyska, bo jednak lekko czuć przeskakiwanie.... Już nigdy nie kupię czegoś co wymaga złożenia(bo koło z aukcji chyba ten sprzedający sam składał) przez allegro, bo widać jak się to kończy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...