oskaras Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 Witam. Posiadam zwykły rower MTB z hipermarketu (taki za ok. 200zł.) no i mam problem. Powiedzmy, że jak się wybiorę na przejażdżkę z kolegą, który ma lepszy rower to nie mogę go za Chiny dogonić. Ja sobie mogę pedałować na najwyższych biegać, nawet zdechne a go nie dogonie. A on sobie spokojnie jedzie nie musi dużo pedałować. Czego to jest wina. Co mam zmienić? Mam na ten cel przeznaczone 50 zł. Błagam doradźcie mi coś konkretnego. pozdrawiam
neo6 Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 HMm a przerzutki(biegi) zmieniasz ? moze Ci łancuch nie wskakuje na wszystkie zebatki, moze masz poblokowany zakres dzialania przerzutek tymi malymi srubkami..
Mod Team Odi Napisano 4 Maja 2006 Mod Team Napisano 4 Maja 2006 Szczerze mówiąc kolegi nigdy nie dogonisz, nie na tym "rowerze". Ciesz się że Twój wynalazek jeszcze w ogóle jeździ. Spróbuj przejechać się na tym lepszym rowerze kolegi a wtedy zobaczysz co to jest rower i zrozumiesz dlaczego nie możesz go dogonić. A te 50zł... wrzuć do skarbonki i zbieraj na rower.
Spider Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 Odi ma w 100% racę. Mam kolegę ,który ma bardzo zbliżoną formę do mnie lecz posiada stary rower jeszcze na stalowej ramie i sis-ach ,ile on się musi namęczyć żeby mnie dogonić. Główne tego przyczyny : inna geometria ramy ,cieższa konstrukcja ,brak SPD.
UFO Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 Piasty , moze hamulczyki ocieraja , opony ( te z marketu sa kwadratowe ) , wielkosc przelozen.... jest tego troche, a rowery z hipermarketu nadaja sie tylok do tego zeby wjechac nimi w sciane ( no chyba ze wlasnie zaczniesz od teraz w niego inwestowac ale jak dla mnie lepiej by bylo pozbierac na nowy rower i kupic go w jakims sklepie rowerowym, badz poprosic kogos o zlozenie na zamowienie bo tak to praktycznie wszystko musisz wymienic ) a 50 zl to tak jak ktos juz napisal do wcisnij swince w "otwor" bedziesz mial 50 zl mniej juz do zbierania bo z tego roweru to duzo nie bedzie. POZDRO
ralf Napisano 4 Maja 2006 Napisano 4 Maja 2006 a rowery z marketu maja przeważnie korby 28-38-48, wiec to powinienes całkiem szybko jechac, no chyba ze nie uzywasz najwiekszej zebatki 48, ale to i tak 38 i np. z tyłu 14 to idzie te 30km/h spokojnie jechac. a moze Ty masz rowerek na kołach 24" i dlatego nigdy nie umiesz go dogonic nie no tak naprawde to wydaje mi sie, ze kolega ma poprostu lepszy rower i moze lepsza kondycje i dlatego nie umiesz go dogonic, ale zeby nigdy
oskaras Napisano 5 Maja 2006 Autor Napisano 5 Maja 2006 Witam, Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Mój rowerek ma koła 26". Ten kolegi jest 100 razy lepszy. O kondycję raczej nie chodzi, bo nie jest ze mną tak źle. MAcie rację muszę zbierać na nowy rowerek. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.