Skocz do zawartości

[koło] Opona antyprzebiciowa - prawda czy mit ?

kamilof11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dotychczas używam opon http://allegro.pl/opona-kenda-26-x-1-75-k935-khan-opony-k-935-i3213172292.html ale natrafiłem na lepszą wersje tych opon mianowicie opony antyprzebiciowe http://allegro.pl/opona-kenda-26-x-1-75-antyprzebiciowa-k935-khan-i3210091223.html . I  pytanie moje brzmi: czy warto dołożyć troche więcej $ i wierzyć w to że te opony faktycznie niezostaną przebite przez pineski gwożdzie szkoło itp ?

Napisano

Wiem że jakiś model schwalbe jest antyprzebiciowy i jest tak naprawdę, kumpel jeździł specjalnie po pinezkach, szkle itp. Wbiło się pare pinezek w opone, ale nic Wyjął i jeździ na nich do dzisiaj :)

Napisano

Na pewno jakichś mega szkieł takie opony nie wytrzymają, ale naprawdę system się sprawdza, w mieście prawie co dwa tygodnie łatałem dętki, teraz z takimi oponami  nie mam problemu.

Napisano

Między innymi cała seria Schwalbe Marathon. Zależnie od modelu (Plus, Racer) mają różną wkładkę antyprzebiciową, która faktycznie się sprawcza. Na swoich Racerach przejechałem już ponad 3 tys km, nierzadko w ciężkich warunkach i ani jednej przebitej dętki :) Niestety, czasem opony z dodatkową wkładką potrafią być dużo cięższe.

Pozdrawiam!

Napisano

Na mieszczuchu mamy dokładnie takie antyprzebiciowe Khany... i faktycznie się nie przebiły. Z drugiej strony moje nie-antyprzebiciowe na tych samych trasach też się nie przebiły, mimo że parę razy zdarzyło nam się wjechać w potłuczone butelki :)

Gdzieś też czytałem, że wkładki czynią oponę wyraźnie "twardszą" i mniej plastyczną w styku z podłożem, więc raczej nie nadają się dla ludzi, którzy lubią jeździć z niskim ciśnieniem w oponach.

Napisano

Mam te opony w wersji 1.5 i nawet pisałem na forum gdzieś, albo na SB, że od spodu, są cholernie twarde. Jakby plastik, czy coś. Faktycznie trochę na nich przejechałem i kapcia do tej pory nie mam. Ogólnie oponki warte zainteresowania.

Napisano

Ciekawi mnie, czy kombinacja opony antyprzebiciowe + dętki o podwyższonej wytrzymałości wytrzymają cały sezon miejskiej eksploatacji bez kapcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...