Skocz do zawartości

[Damper] Zamiana FOXa RP2 na coś innego....

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam Treka Fuel EX 7 z 2008 roku, w którym zainstalowano fabrycznie FOX'a RP2.

Przy ostatniej wizycie w serwisie rowerowym miałem miłą rozmowę z tamtejszą obsługą. Pytałem ich o korby, łożyska, ale w końcu temat zszedł na amortyzatory. 

Powiedzieli, że można obecnie kupić fajny damper w dobrej cenie, gdyż RP2 był najbardziej awaryjnym amortyzatorem FOX'a. Mi osobiście nic się z nim nie działo, ale chciałbym Was zapytać na co warto by zamienić?

Liczy się kultura pracy (aby się wygodnie jeździło) no i oczywiście w dobie kryzysu :P cena - jak najniższa.

Pozdrower, 

Artur

:thanks:

• Mod Team
Napisano

Powiedzieli, że można obecnie kupić fajny damper w dobrej cenie

Jaki na przykład?

gdyż RP2 był najbardziej awaryjnym amortyzatorem FOX'a

Szokująca nowina...

Poza tym jesli tłumik dziala prawidłowo, to po co zmieniać? Wypadałoby tez podac długosc montażową i zaworowanie tłumika. Zawieszenie Treka wymaga innych ustawień tłumika niz np. zawieszenie Speca.

Napisano

Odnośnie modelu to nie podali nic konkretnego....

Przebąkiwali coś o RP23.

Kolega ma jakieś propozycje?

@Edit:

Wszedłem na popularną stronę aukcyjną i ceny RP23 zaczynają się od 550zł na model z 2008r..... ładna mi okazja...

• Mod Team
Napisano

Jak już napisałem, dopasowanie tłumika do ramy nie jest tak prostą sprawą- wystarczy źle dobrac Compression Tune i zawieszenie może ( i nawet będzie) pracować nieprawidłowo. Zanim cokolwiek kupisz, spisz z aktualnie posiadanego tłumika parametry Compression Tune i Rebound Tune ( ewentualie poziom BV jak masz- w co wątpię zresztą ) i szukaj tłumika z takimi ustawieniami. Na chwilę obecną jedynymi tanimi tłumikami są Epicon,Raidon ( około 500 -600 pln) , DT Swiss M210 ( ok. 350 pln ) i ewentualnie ( jak znajdziesz ) X-Fusion O2 ( różnie- ale chyba od 500 pln ).

Napisano

Chyba chcieli Ci wcisnąć jakiegoś zalegającego rp23 :) Aczkolwiek warto kupić coś taniego na "zapas",choćby DT z Allegro.W razie awarii nie zostaniesz uziemiony w środku sezonu.

Teza o większej awaryjnośći rp2 to raczej urban legends niż fakty.Pada tak samo często jak wszystkie inne Fox,y.Jeśli dbasz to masz... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...