selsky Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Witajcie, zwracam się z prośbą o pomoc w regulacji przerzutki przedniej. Moja przerzutka działała strasznie słabiutko, ciężko było zmieniać biegi, kupiłem więc nową przerzutkę (sprawdziłem kompatybilność) Shimano Acera. Po zamontowaniu przerzutki z odpowiednim odstępem od korby i bez łańcucha, z manetką ustawioną na najniższy bieg, dokręcam linkę, żeby była w miarę naciągnięta i tu pojawia się problem. W momencie zmiany biegu na środkowy na manetce, przerzutka przesuwa się nad najwyższą zębatkę, a ja nie mogę wrzucić na manetce teoretycznie 3 biegu - linka jest już maksymalnie naciągnięta. Jedyną opcją na wrzucenie 3 biegu, jest takie poluzowanie linki, że przy najniższym biegu lata swobodnie nad przerzutką. Czy problem może leżeć po stronie klamkomanetki? Przeczytałem masę poradników o montażu i regulacji przerzutki przedniej i uważam, że wszystko robię prawidłowo, jednak problem nie znika. HELP!
ugupu Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Nie jest to wina manetki, jeśli jest sprawna. Stawiałbym na prowadzenie linki.
kemot1974 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 sprawdz poprawnośc montażu linki z przerzutką, masz górny czy dolny ciąg ?
selsky Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Mam górny ciąg. Problem z manetką jest taki, że nie mogę jej rozebrać, bo mam wyrobioną jedną ze śrubek w pokrywie, więc linki nie mogę zmienić i co najwyżej pozostaje mi kupno nowej manetki (35zł). Chciałem właśnie zasięgnąć waszej porady czy może to być potencjalny powód takiego zachowania przerzutki.
kemot1974 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 zrób zdjęcie w jaki sposób linka łączy się z przerzutką, przy górnym ciągu zdarza się że znaczenie ma czy linka jest przykecona z prawej czy z lewej strony śruby mocującej
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 Także obstawiam że źle zakręciłeś linkę
selsky Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Hej, w tym momencie nie mam jak zrobić zdjęcia, jednak znalazłem instrukcję dotyczącą tej przerzutki i dokładny rysunek jak powinna być zakręcona linka - u mnie jest dokładnie identycznie zakręcona. Szczerze mówiąc w przypadku tego modelu, zakręcenie linki z góry możliwe jest w tylko jeden sposób. Help
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 Było by prościej jak byś podał model nie obrazek I przy okazji daj zdjęcie jak to tam u ciebie wygląda bo samo z siebie o 2 biegi nie przerzuca. Możesz też sprawdzić czy linka ciągnie 3 takie same odcinki linki.
selsky Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Model to dokładnie Shimano Acera FD-M360 Zdjęcia będę mógł dodać dopiero wieczorem jak wrócę z pracy. Dodam też, że problem z przerzucaniem przerzutki pojawił się już w starej przerzutce, po zdjęciu, odtłuszczeniu i nasmarowaniu, jak założyłem ją znów to zaczęły się problemy z przeskakiwaniem, linka też już jest dość wysłużona, zgnieciona w miejscu gdzie była zakręcona na poprzedniej przerzutce. Dlatego też zdecyduję się chyba na wymianę na nową klamkomanetkę Shimano ST-EF51, wtedy z nową manetką, linką i przerzutką, będę mógł mieć pretensje tylko do siebie, że coś nie działa.
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 To może ci manetka świruje? Odkręć linkę na manetce ustaw 1. zaznacz np markerem kreskę, wrzuć 2, zaznacz kreskę, daj 3 i kreska. Jeżeli wszystkie odstępy będą równe to raczej nie ona jak nie, masz sprawce.
selsky Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Właśnie wydaje mi się, że to jest problem i manetka za bardzo ciągnie między 1. a 2. biegiem, dlatego też jak 3. bieg mogę wrzucić tylko i wyłącznie gdy na przerzutce mam luźno założoną linkę. Dam znać wieczorem jak poszło. Dzięki za pomoc!
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 Manetki acery nie należą do grupy long life, wszystko wewnątrz to plastik a jak sie coś wytarło to wiadomo ...
kemot1974 Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 2i regulaminu potwierdzam, w pierwszy bajku miałem acerę i nic dodać nic ując a zapytam jeszcze o pokrętło regulacji które jest w manetce ( reguluje napięcie linki), czy podczas montażu miałeś je wkręcone do oporu ?
selsky Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Baryłkę miałem odkręconą o 2-3 obroty, tak jak jest to zalecane, żeby zostawić sobie możliwość regulacji w obie strony.
Mod Team Puklus Napisano 9 Maja 2013 Mod Team Napisano 9 Maja 2013 Zrób to co pisalem z zaznaczaniem ciągu linki. podaj ile mm ciągnie manetka.
selsky Napisano 9 Maja 2013 Autor Napisano 9 Maja 2013 Dzięki za wszelką pomoc, zmieniłem manetkę, zakręciłem linkę i wszystko działa idealnie, więc jednak była to wina manetki. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.