pewnyktos Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Witam Który z tych rowerów będzie najlepszy do jazdy asfalt/góry i lasy (50%/50%)? Asfalt z rodzinką i znajomymi, trasy max ~50Km. Waga: ~62 Kg. Budżet: max 7800zł. (na model AL+ 6.0). ale najlepiej było by się zamknąć w 6000zł, a za resztę kupić ubranka itp. Model AL 6.0 ma gorszą korbę i hamulce, oraz inny amortyzator (Fox). Wiem że Avid to nie najlepszy wybór, ale niestety tylko takie montują. Przy mojej wadze nie będzie miał ciężkiej pracy. Jeśli coś napisałem nie tak, to mnie poprawcie PSPotrzebuje rozmiar S, niestety w przypadku wyboru modelu 7.0 czas oczekiwania to ponad 2 miesiące.
Rulez Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 W wypadku modelu AL 6 - rozmiar S figuruje jako "wyprzedany" bez jakiejkolwiek daty dostawy
pewnyktos Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Super... patrzyłem godzinę temu i była podana data dostawy. Wcześniej faktycznie był wyprzedany, ale dziś widziałem że znowu dodali. Poza tym, możecie się wypowiedzieć na temat tych rowerów? Który brać?
Rulez Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Weź - AL 7W, niby babski ale geometria rozmiaru S taka sama jak zwykłego 7 ... Al+6 ze skokiem 150 mm całkiem bez sensu . Jest jeszcze Radon : http://www.bike-discount.de/shop/k1866/a86781/slide-125-7-1-sl.html?mfid=52
pewnyktos Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 Radon mi sie w ogóle. nie podoba, odpada. Dlaczego damska wersje? Ona sie rozni siodelkiem, nie wiem czy jeszcze czyms wiecej. Nie wykorzystam 150mm w lesie i gorach jako all mountain?
ukaniex Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 150 to juz mini endurak a z drugiej strony chcesz rower do spokojnej jazdy. Sam mam AL F8W. Rama ta sama jak w wersji dla mezczyzn. ;-) Roznice to kolor, siodlo i dlugosc korby. Bralem co bylo ale i tak bialy jest ladny. Mam 170 wzrostu i ujezdzam S'ke. Rozmiar zdaje sie byc idealny. Sent from my using
Rulez Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 A ile będzie tych gór, do których potrzeba 150 mm skoku ? zapewne bardzo mało lub nic, zakup bez sensu, ale oczywiście to Twoje pieniądze i możesz je wydać jak chcesz ... Modelu AL 6 w rozm. S nie ma - więc nie ma o czym pisać . Pozostaje AL 7 - dostępny kiedyś tam, lub AL 7W dostępny - "NO SPECIFIED" ....
pewnyktos Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 Moje pieniądze, ale po co wydawać bez sensu? Właśnie po to założyłem ten temat. Też mam 170cm. Gdybym brał 7.0W, to muszę wymienić korbę i siodło? Co oznacza "NO SPECIFIED" ? Model W ma 10mm. krótszy mostek.
ukaniex Napisano 8 Maja 2013 Napisano 8 Maja 2013 Siodlo ewentualnie ale korby i mostek raczej nie. Sent from my using
pewnyktos Napisano 13 Maja 2013 Autor Napisano 13 Maja 2013 AL 6.0 zamówiony. Przelew wyślę w tym tyg. więc rower powinien być w następnym
pewnyktos Napisano 14 Maja 2013 Autor Napisano 14 Maja 2013 Ile czekaliście na jakąś odpowiedź po zrobieniu przelewu?
Rulez Napisano 14 Maja 2013 Napisano 14 Maja 2013 A jak Ty tego AL6 w rozm. S kupiłeś, skoro cały czas figuruje jako wyprzedany ?
pewnyktos Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 .. się ma znajomości Żartuje oczywiście. Po prostu wchodziłem kilka razy dziennie żeby sobie pooglądać, aż pewnego razu był status "NO SPECIFIED" (czy jakoś tak). Dostałem fakturę, przelew zrobiłem.
pewnyktos Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 Myślałem że się nie dowiesz... następnym razem bardziej się postaram Ktoś użytkuje ten model?
pewnyktos Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Rower przybył, poskładałem Jeśli przednia przerzutka dosyć długo wskakuje z 1 na 2, to co najlepiej zrobić? btw jutro będą zdjęcia
pewnyktos Napisano 23 Maja 2013 Autor Napisano 23 Maja 2013 Naciągnąć linkę czy co? Bo śrubki L i H są chyba ok. Tak w ogóle. to na przedniej SLX śruby L i H są na odwrót, tzn. H jest od wew. a L od zew. Można jakoś przód siodełka podnieść do góry?
pewnyktos Napisano 26 Maja 2013 Autor Napisano 26 Maja 2013 Wybaczcie że nie ma jeszcze zdjęć, ale pogoda była beznadziejna, a na tle grzejnika nie wypada 1. Gdy przerzutka z przodu jest na największym blacie to linka jest najbardziej naciągnięta? Tak samo z tyłu? 2. Czy można podnieść przód siodełka do góry? 3. Co opisuje w Rebie znaczek zająca i żółwia? Na którym ustawieniu ustawiać SAG? 4. Z tyłu, w Foxie CTD na jakim ustawieniu ustawiać SAG? Bardzo proszę o odpowiedź.
pietrushkin Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 1. Tak 2. Tak, luzujesz śrubę mocującą siodełko do sztycy (jarzemko), podnosisz dziub siodła do góry i skręcasz wszystko tą samą śrubą/śrubami 3. Znaczki te określają stopień regulacji powrotu amortyzatora (tłumienie). SAG ustaw na 20% 4. j/w
pewnyktos Napisano 26 Maja 2013 Autor Napisano 26 Maja 2013 Dzięki, jednak nie o to mi chodzi z SAGiem. Czy jest różnica, gdy będę go ustawiał na żółwiu, zamiast zającu?
pietrushkin Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 nie ma różnicy czy będziesz ustawiał go na "żółwiu" czy tam "zającu", na SAG ma wpływ ciśnienie jakie wpompujesz w amora
Rulez Napisano 26 Maja 2013 Napisano 26 Maja 2013 2. Czy można podnieść przód siodełka do góry? Generalnie siodełko ustawia się równolegle do poziomego podłoża, niektóre firmy zalecają to robić nawet z poziomnicą, później ewentualna niewielka korekta.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.