Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Problem z regulacją shimano altus

kano123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wszystkich serdecznie

mam przednia przerzutke shimano altus wymienilem sobie wszystkie linki w rowerze i chcialem sobie wyregulowac ta przerzutke, czytalem kilka poradnikow w internecie i mam problem z etapem gdzie, trzeba sruba regulacyjna L ustawic wewnetrzna czescc prowadnika jak najblizej lancucha ustawiam tak na ok. 0.5-1mm i nie ociera. Nastepnie naciagam w miare mocno linkę i przykrecam sruba, i mam wtedy zmienic na srodkowa zebatke z przodu ale nie wchodzi jak pokrece sruba L to na srodkowa wejdzie ale jak zrzuce na 1 to mocno ociera , z tylu mam lancuch na 1 wiec dobrze, a jak naciagne troche mocniej to wogole na manetce nie moge wrzucic 2. 

• Mod Team
Napisano

Robisz dobrze ale nie do końca ;) ustawiasz L tak jak ustawiałeś na ok 1 mm. mając oczywiście wtedy 1x1. Następnie ( bez linki) kręcisz śruba L o odliczoną ilość obrotów tak by prowadnica podeszła w górę do łańcucha. zakręcasz linkę i popuszczasz śruba o tyle samo obrotów, w ten sposób wstępnie napinasz linkę.

Jeżlei za mocno wkrecisz śrube L to zaczynasz od początku. Przerzutka ma być też na wysokości ok 2-4mm nad 3 zebatką. 

Napisano

wysokość jest OK, ale jak robie tak jak napisałeś to na manetce zmieniam bieg na 2 ale prowadnica ledwo co sie rusza i nie wchodzi na 2, jak napne minimalnie bardziej linke to na manetce nie moge wcisnac na 2 bo jest za mocno naciagnieta linka a i tak nie wchodzi na 2 i jeszcze ociera

• Mod Team
Napisano

Mam rozumieć ze przed zabawą z linkami było wszystko ok ? A linkę przerzutki zakręcasz poprawnie ? bo jak nie to zmieniasz dźwignie i nie działa jak trzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...