kano123 Napisano 7 Maja 2013 Napisano 7 Maja 2013 Witam, wszystkich serdecznie mam przednia przerzutke shimano altus wymienilem sobie wszystkie linki w rowerze i chcialem sobie wyregulowac ta przerzutke, czytalem kilka poradnikow w internecie i mam problem z etapem gdzie, trzeba sruba regulacyjna L ustawic wewnetrzna czescc prowadnika jak najblizej lancucha ustawiam tak na ok. 0.5-1mm i nie ociera. Nastepnie naciagam w miare mocno linkę i przykrecam sruba, i mam wtedy zmienic na srodkowa zebatke z przodu ale nie wchodzi jak pokrece sruba L to na srodkowa wejdzie ale jak zrzuce na 1 to mocno ociera , z tylu mam lancuch na 1 wiec dobrze, a jak naciagne troche mocniej to wogole na manetce nie moge wrzucic 2.
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 Robisz dobrze ale nie do końca ustawiasz L tak jak ustawiałeś na ok 1 mm. mając oczywiście wtedy 1x1. Następnie ( bez linki) kręcisz śruba L o odliczoną ilość obrotów tak by prowadnica podeszła w górę do łańcucha. zakręcasz linkę i popuszczasz śruba o tyle samo obrotów, w ten sposób wstępnie napinasz linkę. Jeżlei za mocno wkrecisz śrube L to zaczynasz od początku. Przerzutka ma być też na wysokości ok 2-4mm nad 3 zebatką.
kano123 Napisano 7 Maja 2013 Autor Napisano 7 Maja 2013 wysokość jest OK, ale jak robie tak jak napisałeś to na manetce zmieniam bieg na 2 ale prowadnica ledwo co sie rusza i nie wchodzi na 2, jak napne minimalnie bardziej linke to na manetce nie moge wcisnac na 2 bo jest za mocno naciagnieta linka a i tak nie wchodzi na 2 i jeszcze ociera
Mod Team Puklus Napisano 7 Maja 2013 Mod Team Napisano 7 Maja 2013 A jak zrzucasz na 1 to linka jest napięta ? Ma być napięta jak struna 0 luzu ma tam byc.
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 Mam rozumieć ze przed zabawą z linkami było wszystko ok ? A linkę przerzutki zakręcasz poprawnie ? bo jak nie to zmieniasz dźwignie i nie działa jak trzeba.
kano123 Napisano 8 Maja 2013 Autor Napisano 8 Maja 2013 przed wymiana bylo wszystko ok, linka jest z prawej strony sruby.
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 Ale samej przerzutki nie ruszałeś, nie zdejmowałeś jej ?
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 a linkę zamontowałeś w manetce poprawnie bo to nie ma sensu ...
Mod Team Puklus Napisano 8 Maja 2013 Mod Team Napisano 8 Maja 2013 Musisz gdzieś robić błąd bo skoro było dobrze to cudów nie ma, musi działać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.