Skocz do zawartości

[amortyzator] RST Saturn 3 RL - serwis i regulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Niedawno zakupiłem używany 2-letni rower podany w linku poniżej. Powoli wszystko sobie w nim wymieniam i poprawiam. Zacząłem się zastanawiać nad amortyzatorem w który jest wyposażony. Niezwykle ciężko znaleźć jakieś informacje i porady na temat jego użytkowania. 

Z opisu wynika że to olejowo-sprężynowy amortyzator. Jak mogę o niego zadbać aby był w jak najlepszej formie i służył mi dzielnie ?  :)

http://www.bikekatal....X-Vert.Expert/

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Kulas.

Napisano

Panowie żadnych wskazówek ? Kupiłem na razie polecanego brunoxa do amortyzatorów.

Zastanawiałem się nad rozbieraniem i smarowaniem całości. Jak to wygląda od środka? Z tego co czytałem ludzie dolewają/zmieniają olej, usuwają jakieś uszczelki.

Bardzo prosiłbym o pomoc aby mój amortyzator pracował najlepiej jak się da :)

Pozdrawiam

Kulas.

Napisano

Rozbierz i się przekonaj, raczej niczego nie zepsujesz, spodziewaj się oleju w środku choć nie jest to regułą :)

Napisano

Właśnie chciałbym wiedzieć na pewno czego się spodziewać ;) nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego amora. W opisie na jednej stronie widnieje że jest olejowo-sprężynowy. Oznacza to że posiada kardridż z olejem i sprężyny czy całość w środku jest zalana olejem który się wymienia ?

Pozdrawiam

Kulas.

Napisano

Zakładam zamknięty kardridż, ale nie dam sobie uchlastać łapy za to. Zdejmij mu dolne golenie, tam niczego nadzwyczajnego na pewno nie będzie, a górą zajmiesz się potem, gdy zobaczysz jak to wygląda :)

http://www.srsuntour-cycling.com/customGates/scripts/download.php?filename=explosions2013%2FSF13XCR-DS-LO-R-CTS-26-80%2C100%2C120.PDF

To inny amortyzator, ale obrazuje, czego się można spodziewać w środku. Finezji w tym nie ma, niespodzianek raczej też ;)

Napisano

Dzięki spróbuje się do tego dobrać :) Na coś konkretnego zwrócić uwagę, nasmarować ? Górę goleni warto ściągać ?

Ten amortyzator nie posiada manetki z blokowaniem skoku, nie orientujecie się czy jest możliwość coś takiego dokupić ?

Pozdrawiam

Kulas,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...