fantomasz69 Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Skoro piszesz że prawidłowo dobrałeś długość łańcucha(pewnie kawał chłopa z Ciebie i rama duża), to trudno zdiagnozować przyczynę, masz dwa wyjścia, zastosować spinkę innego producenta, albo kupić nowy łańcuch ze spinką tego samego producenta. Ja do tej pory stosowałem łańcuchy Sram ze spinką, i nigdy nie miałem problemów. Teraz użytkuję skuwany Shimano ale jak go zajadę to kupuję KMC ze spinką, bo jak dla mnie to duża wygoda przy czyszczeniu napędu.
kalafior Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 Wywal to dziadostwo Wippermanna, kup łańcuch Shimano CN-HG93, zakuj go i bedziesz miał spokój.
siimon Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 Może to nie problem w spince. Jeżeli piszesz, że wymieniłeś sam łańcuch a kaseta już jest nadgryziona to prawie pewne, że będzie przeskakiwał. EDIT: Ok juz doczytałem, że kaseta też jest nowa. Sprawdź w takim razie odległość górnego kółeczka przerzutki od kasety.
mniamek Napisano 20 Lipca 2013 Napisano 20 Lipca 2013 No cóż problem dość istotny z tym przeskakiwaniem łańcucha, ale w moim przypadku został rozwiązany w banalny sposób. Oprócz przeskakiwania łańcuch zapięty spinką zachowywał się nadzwyczaj głośno. Okazało się że został źle spięty po czyszczeniu, a ja nie wiedziałem że to ma takie jak się okazało znaczenie. "Buźka" w spince musi być smutna, a nie uśmiechnięta. Po przełożeniu jej wszystko wróciło do normy, żadnego przeskakiwania i chrobotania. Aha dzięki waszemu forum znalazłem odpowiedź na ten problem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.