SanFable Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Witam, Dzisiaj przejechałem się na rowerze po mieście i na lekkim wyskoku, dziurach przednia przerzutka zahaczyła o łańcuch i troszkę się wygięła... jakoś o 45 stopni O_o wiem, że na własne życzenie tak sobie zrobiłem bo pedałowałem w takim momencie... w każdym razie mam Shimano Altus M310 i chyba nie nadaje się do prostowania (próbować?) musiałbym zdjąć i na czymś płaskim wyrównać, inaczej nie idzie ;> a jeśli szukać nowej to jaką w rozsądnej cenie? mam 3x8 biegów średnica na obejmę to 32.5mm albo mnie oko oszukało czyli 31.8 szczerze mówiąc, im więcej czytam o tych przerzutkach tym mniej rozumiem... no i jeszcze pytanie, którego nie powinno być (nie linczujcie mnie za to :>) jestem na największej zębatce-na jakich biegach jechać? jestem na średniej zębatce-na jakich tutaj jechać? no i jak jestem na najmniejszej to na jakich jechać? bo w końcu przerzutka jest po to, aby ją wykorzystywać... ale kiedy?
makog Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/135300-przerzutka-shimano-fd-m431-od-1z%C5%82/ tu kolega z foru sprzedaje, tylko napisz jakie masz korby tzn ile zebow ma najwieksza zebataka i najmniejsza mowie oczywiscie o przednich blatach, a trzeba tak jezdzic zeby lancuch lecial jak najmniej po skosie, to tak najprosciej ujmujac temat.
beardman Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Nie powinno się jeździć na przełożeniach diagonalnych czyli patrząc od góry łańcuch powinien pracować jak najbardziej równolegle do linii roweru. Upraszczając: - jak z przodu największy blat to z tyłu 3, maksymalnie 4 najmniejsze zębatki, - jak z przodu najmniejszy blat to analogicznie z tyłu 3, 4 największe zębatki, - przy środkowej z przodu teoretycznie da radę obsłużyć wszystkie z tyłu ale dla pewności lepiej odrzucić pierwszą i ostatnią z tyłu. Prostować zawsze możesz spróbować, nic nie stracisz poza czasem. Aczkolwiek przy altusie chyba nie bardzo warto. Musisz zwrócić uwagę przy zakupie na dwie rzeczy: jak prowadzona ma być linka do przerzutki ( od góry czy dołu - odpowiednio top pull, bottom pull) i czy obejmę masz mieć nad czy pod wodzikiem (down swing czy up swing)? I taki typ przerzutki kupić.
SanFable Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 tyle czasu w niewiedzy... co do zębów to największa ma 42, a najmniejsza ma 22 co do kolegi z forum, wezmę jego aukcję pod uwagę linka do przerzutki leci z góry, wodzik? pierwszy raz słyszę i po przeczytaniu nie czaję o co chodzi, ale przerzutka jest nad zębatkami mam kross level a2 2012 116km w tym sezonie i już po niewłaściwej jeździe muszę go naprawiać :>
beardman Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/42083-regulacja-przerzutki-przedniej/ Chodziło mi o ten element który przesuwa łańcuch. W powyższym linku jest to prowadnik.
SanFable Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 no to mam taki jak na schemacie, czyli mam nad czyli np taki SHIMANO Alivio FD-M412 będzie pasować? są jakieś inne propozycje do ok 50zł? mam zamiar jutro iść do rowerowego i spytać się ile będzie kosztowała w miarę sensowna przerzutka i np jak poda mi model który polecicie w cenie takiej samej jak z wysyłką to nie będę się zastanawiać
beardman Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 Chodzi o położenie prowadnika względem obejmy mocującej przerzutkę do ramy. Na schemacie w podanym przeze mnie linku prowadnik jest pod obejmą (czyli down-swing). Alivio to w zasadzie najrozsądniejszy wybór. Do deore nie ma co moim zdaniem dopłacać bo różnicy nie odczujesz. A z kolei alivio działa lepiej niż tańsze modele shimano. Alternatywą może być sram x-3 lub x-5 jeśli dostaniesz w takiej cenie.
SanFable Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 No i teraz wiem czego szukać. Bardzo dziękuję za pomoc, zwłaszcza za oświecenie mnie do czego służą te przednie przerzutki O_o została nadzieja, że w sklepie będzie niewiele drożej bo fajnie byłoby pojechać w niedzielę w trasę...
SanFable Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Byłem w rowerowym i niby z starą ceną za 59zl kupiłem deore FD-M530 Mam jeszcze dwa pytania, czy do montażu muszę łańcuch otworzyć? I ta przerzutka jest na 9rzędów to będzie działać na 8? Chcialbym się upewnić póki jestem poza domem Reszta wspomnianych parametrów się zgadza...
Fenthin Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 FD-M530 ma już zanitowany prowadnik, więc tak, musisz rozkuć łańcuch, aby założyć tę przerzutkę. 9rzędowa przerzutka spokojnie obsłuży 8rzędowy napęd. Natomiast, mógłbyś wrzucić fotkę tej uszkodzonej? Mój mózg nie potrafi ogarnąć, jak można wygiąć prowadnik przedniej przerzutki o tyle stopni.
SanFable Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Troszkę przesadzilem ale i tak nieźle się wykrzywilo Tutaj fotka po prostowaniu tak, aby nie obcieralo ;p http://i.imgur.com/39n21Nl.jpg Dziękuję za wszystkie rady
beardman Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 Ona wygląda na przekręconą na obejmie. Jesteś pewny, że jest skrzywiona? Może wystarczyłoby ją ustawić równolegle i podregulować?
SanFable Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Na obejmie to ja prostowalem bo łańcuchem nie dało się kręcić
makog Napisano 4 Maja 2013 Napisano 4 Maja 2013 mnie to tez wygaladan ze nie byla dokrecona obejma na rurze podsiodlowej i ona sie zwyczejnie przekrecila tylko
SanFable Napisano 4 Maja 2013 Autor Napisano 4 Maja 2013 Obejma była bardzo mocno przykrecona, jak zdemontuje to sprawdzę czy bd miał rezerwowa przerzutke... Ale wątpię, bo nic nie mogłem dobrze uregulować wczoraj...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.