micher725 Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Witam mam mały problem. Kupiłem nową korbę, dokładnie shimano altus FC-311. Po zamontowaniu nie mogę jednak wyregulować przerzutki. Przerzutka to shimano tourney FD-TX50 a łańcuch connexa (nowy). Problem polega na tym że jak ustawie przednią przerzutkę na największą tarcze na korbie to łańcuch ociera o zewnętrzną cześć prowadnicy przerzutki. Mocniej linki już nie podciągnę bo łańcuch zacznie ocierać o prowadnice na średniej tarczy korby. Możliwe jest to, że przerzutka nie współpracuje z korbą? Nowa korba ma tą samą ilość zębów co stara. Dodam także że wyczuwam luzy na przedniej przerzutce (chyba). Niżej film przedstawia te "luzy" które wyczuwam. Jak możecie podajcie wszystkie możliwości wyregulowania przerzutki Z góry dziękuje. Dodaje zdjęcia i film dla zobrazowania problemu.
szliri Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Korba ma ostatni blat 42t czy 48t ? Jeśli 48 to przerzutka przednia jest niekompatybilna ponieważ ten Tourney obsługuje max 42t. Ps. Film jest prywatny nie mogę go zobaczyć.
micher725 Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Mam 42t. Mi się wydaje że przerzutka jest niekompatybilna albo zepsuta. Ale to moje zdanie. Film powinien być już widoczny.
seraph Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Przerzutka spokojnie powinna ogarnąć tę korbę. Zaokrąglenie prowadnicy jest zbliżone nawet na oko do krzywizny blatu. Wiem, że to mało profesjonalna ocena, ale przerzutki do 42t zwykle ogarniają 48t i odwrotnie. Tym bardziej, że ilość zębów się nie zmieniła. Po pierwsze to masz za wysoką tę przerzutkę. Okręć linkę i wykręć śruby regulacyjne na maksa. Obniż przerzutkę i wyreguluj ją totalnie od zera zaczynając od ustawienia łańcucha na największej zębatce kasety i najmniejszej korby. Jeśli nie wiesz jak to poradników jest masa, ale zawsze zmieniając korbę reguluję się od zera. Zmieniałeś suport? Może linia łańcucha jest zła?
micher725 Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Suportu nie zmieniałem. Zaraz zobaczę poradniki i jutro spróbuję wyregulować. Czemu myślisz że linia łańcucha jest zła, jest nowy i nic nie powinno z nim być. Ale skoro wg mnie przerzutka ma luzy (starałem się to pokazać na filmie) to nie wpłynie to na regulacje?
seraph Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Luz na przerzutce nie zmienia jej położenia tylko odbiera precyzję, więc wszystko będzie działać ale ospale lub w ogóle niechętnie. Suportu nie zmieniałeś no właśnie Każda korba ma dedykowaną długość osi suportu, dzięki której jej tarcze znajdują się w odpowiednim położeniu względem ramy i tylnych zębatek. Jeśli poprzednia korba wymagała dłuższej osi niż ta to nowa jest za daleko od ramy i stąd problem. Ta korba wymaga 123 mm osi suportu.
micher725 Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 To dzisiaj zmierze jej długość. Mierzyć od 1-go końca suportu do 2-giego. Tak?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.