biniek981 Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Witam. Jestem nowy na forum. Zwracam się do innych użytkowników z zapytaniem. Mam problem z wolnobiegiem 7-rzędowym. Ostatnio składałem rower i wszystkie łożyska(kulki) w wolnobiegu od nowa smarowałem i ustawiałem. I mam problem, ponieważ jak puszczam korbę na luz, to wolnobieg ciągnie dalej.. Skutkuje to ciągłym machaniem korbą, uderzaniem łańcucha o ramę i blokowaniem się tylnej przerzutki. Dodam że próbowałem już łożyska smarować na czarny i zielony tawot. Wyjąłem pierścienie spod kulek od góry i nic.. Problem wciąż się pojawia. Co mam zrobić? Spotkał się ktoś z podobnym problemem? To dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 Na początek bo już nie mam serca kolejny raz wywalać tematu ... poczytaj regulamin dobrze radzę. a w wolnobiegu padły zapadki, można to naprawić jeżeli che ci sie bawić, jeżeli nie to kupno nowego z łańcuchem. http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=9483 poczytaj tak sie go rozbiera, tam pisze wszystko co powinieneś wiedzieć.
kolarz16 Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 w 100% to nie zapadki jeśli one by się popsuły a w szczególe ich sprężyna to by nawet nie ruszył.. wyjmij wszystko wyczyść daj kulki tak żeby każda miała luz między sobą ok 0,5~0,8mm i daj tawotu ale nie za dużo (czytaj. mało) i tak się nie zatrze , potem jak będziesz składał to nie dokręcaj do końca tylko zostaw jeszcze 1/4 obrotu dociśnięcia i po 10km dociśnij do końca. Na pewno pomoże
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2013 Mod Team Napisano 2 Maja 2013 w 100% to nie zapadki jeśli one by się popsuły a w szczególe ich sprężyna to by nawet nie ruszył.. Nie koniecznie, wystarczy ze coś blokuje zapadkę przes cofnięciem sie a ona zostaje w pozycji zazębiania i ciągnie wonobieg w obie strony, prawie jak ostre koło. trzeba rozebrać i zobaczyć co sie dzieje w środku albo wywalić i kupić nowy. Na pewno pomoże podejrzewam ze solidny strzał młotem też by pomógł
biniek981 Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Miło że otrzymałem jakąś poradę. Wielkie dzięki. Otóż rozbierałem już wolnobieg po kilka razy. Problem pojawiał się zawsze. Z tym wyjątkiem że zapadki i sprężyna są w porządku. Dokładnie je ustawiałem i oglądałem. Moim zdaniem problem leży w kulkach. To znaczy że mogę dać ich mniej? Lepiej żeby miały luz?
biniek981 Napisano 2 Maja 2013 Autor Napisano 2 Maja 2013 Niby nie, ale chciałem coś wykombinować jeszcze z tego.. Może jednak coś z niego będzie?
Mod Team Puklus Napisano 3 Maja 2013 Mod Team Napisano 3 Maja 2013 Widocznie źle go składasz skoro nie działa
biniek981 Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 dzięki. Zawsze składałem tak samo i było okej. Ten jest jakiś inny..
kolarz16 Napisano 3 Maja 2013 Napisano 3 Maja 2013 zrób tak jak mówie i będzie działać albo opcja szybsza podejrzewam ze solidny strzał młotem też by pomógł
biniek981 Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 zrób tak jak mówie i będzie działać albo opcja szybsza tak zrobię. dzięki wielkie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.