Skocz do zawartości

[Napęd] Stukanie napędu

Rogo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam rower unibike expert 2012, przejechałem na nim może ze 400 km.

Problem jest taki ,że na najcięższej przerzutce przedniej kręcąc pedałami słychać stukanie z korby.

Stuka zawsze na tej samej godzinie (patrząc z boku na korbe z pedałami).

Łańcuch czyściłem tydzień temu, zresztą wydaja mi się ,że to nie jest wina brudnego łańcucha po na niższych przerzutkach nic nie słychać i chodzi dobrze, tylko na 3 przedniej to słychać.

Dodam ,że naciągałem i luzowałem linkę o przedniej przerzutki ,ale nic to nie dało.

Może coś być z supporetem ?

Napisano

zębatkę masz prostą ? może dlatego obciera, jeśli prosta to wykręć lekko śrubkę H i naciągnij linkę

Napisano

Pare godzin kombinowałem z tym napędem.

Psikałem wd40 między pedały i na przerzutkę.

Sprawa wygląda tak ,że jak naciągne linkę mocno to wtedy przy pedałowaniu słychać pykanie (tzw. pyk pyk) ale łańcuch wtedy nie chaczy o prowadnik.

A jak poluzuje linkę to wtedy chaczy o prowadnik a stukania nie ma.

Stukanie mam na 2 najcięższych przerzutkach tylnich przy najcięższej z przodu czyli 3x9 i 3x10.

Z obserwacji widzę ,że przy 3x10 łańuch nie chaczy o prowadnik ,a odgłos stukania słychać z korby.

Jak sprawdzić czy korbę lub zęby mam krzywe ? Jak to ewentualnie wyprostować ?

Na rowerze ogólnie da się jeździć ale jest to denerwujące.

Napisano

Już wiem co jest żrudłem stukanie w moim napędzie.

Te bolce oznaczone czerownym obwodem, ocierały lewą część prowadnika i stąd ten hałas.

Teraz to zeszlifowałem szlifierką i jest lepiej.

Czy takie szlifowania są bezpieczne ?

korba.png

• Mod Team
Napisano

Z tego co widzę po zdjęciu, kwadrat w tej korbie najlepsze dni m a juz za sobą ... przynajmniej tak wygląda, w 400km hmmm

Napisano

No prawie kółeczko z kwadratu wyszło. Ramię niedługo będzie nadawało się do wymiany. Musiałeś mieć niedokręconą śrubę. Nie czułeś luzu podczas jazdy?

Napisano

Spokojnie Panowie to nie moja korba znalzłem pierwszą lepszą fotke na necie by zademonstrować problem.

Chodziło tylko o pokazanie tych bolców ,czyli o co dokładnie mi chodziło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...