Rogo Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Witam Posiadam rower unibike expert 2012, przejechałem na nim może ze 400 km. Problem jest taki ,że na najcięższej przerzutce przedniej kręcąc pedałami słychać stukanie z korby. Stuka zawsze na tej samej godzinie (patrząc z boku na korbe z pedałami). Łańcuch czyściłem tydzień temu, zresztą wydaja mi się ,że to nie jest wina brudnego łańcucha po na niższych przerzutkach nic nie słychać i chodzi dobrze, tylko na 3 przedniej to słychać. Dodam ,że naciągałem i luzowałem linkę o przedniej przerzutki ,ale nic to nie dało. Może coś być z supporetem ?
miti09 Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 zębatkę masz prostą ? może dlatego obciera, jeśli prosta to wykręć lekko śrubkę H i naciągnij linkę
Rogo Napisano 3 Maja 2013 Autor Napisano 3 Maja 2013 Pare godzin kombinowałem z tym napędem. Psikałem wd40 między pedały i na przerzutkę. Sprawa wygląda tak ,że jak naciągne linkę mocno to wtedy przy pedałowaniu słychać pykanie (tzw. pyk pyk) ale łańcuch wtedy nie chaczy o prowadnik. A jak poluzuje linkę to wtedy chaczy o prowadnik a stukania nie ma. Stukanie mam na 2 najcięższych przerzutkach tylnich przy najcięższej z przodu czyli 3x9 i 3x10. Z obserwacji widzę ,że przy 3x10 łańuch nie chaczy o prowadnik ,a odgłos stukania słychać z korby. Jak sprawdzić czy korbę lub zęby mam krzywe ? Jak to ewentualnie wyprostować ? Na rowerze ogólnie da się jeździć ale jest to denerwujące.
Rogo Napisano 5 Maja 2013 Autor Napisano 5 Maja 2013 Już wiem co jest żrudłem stukanie w moim napędzie. Te bolce oznaczone czerownym obwodem, ocierały lewą część prowadnika i stąd ten hałas. Teraz to zeszlifowałem szlifierką i jest lepiej. Czy takie szlifowania są bezpieczne ?
KMtown Napisano 5 Maja 2013 Napisano 5 Maja 2013 Jeśli nie uszkodziłeś zębów i blatu to jest bezpieczne
Mod Team Puklus Napisano 6 Maja 2013 Mod Team Napisano 6 Maja 2013 Z tego co widzę po zdjęciu, kwadrat w tej korbie najlepsze dni m a juz za sobą ... przynajmniej tak wygląda, w 400km hmmm
kasperek Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 No prawie kółeczko z kwadratu wyszło. Ramię niedługo będzie nadawało się do wymiany. Musiałeś mieć niedokręconą śrubę. Nie czułeś luzu podczas jazdy?
Rogo Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Spokojnie Panowie to nie moja korba znalzłem pierwszą lepszą fotke na necie by zademonstrować problem. Chodziło tylko o pokazanie tych bolców ,czyli o co dokładnie mi chodziło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.