Skocz do zawartości

[spodenki] poleciało oczko - co poradzić

vanor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w jednej z par spodenek w których jeżdżę w kroku ok. 1cm od szwu poleciało mi nieduże oczko :( rozmawiałem ostatnio ze znajomą która jest krawcową i poradziła mi żebym spróbował to "załatac" bezbarwnym lakierem do paznokci

co wy byście mogli poradzić ? czy ten lakier to dobry pomysł ? :)

Napisano

no właśnie powiedziała żebym się kogoś poradził kto na tego typu materiałach się lepiej zna :) bo ona stwierdziła że nitką to obleci i już :P

Napisano

no co zrobić zszyć normalnie i tyle lakier ci nic nie da mało ze śmierdzi do jeszcze materiał się sztywny robi

Napisano

Gorzej jak komplet kosztuje 400 zł. i co wtedy hmm... :P Jeżeli masz jakieś tanie spodenki do daruj może sobie zszywanie tylko zainwestuj w nowe-lepsze. :)

Napisano

Aha no to zawioze je do tej krawcowej niech spróbuje zadziergać, bo nie kupie teraz nic nowego bo odlożona kasa poszła na buty i pedały spd :P

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Dzisiaj niosąc rower, zahaczyłem nogawką o niezabezpieczony drut od błotnika i w ledwo kilka razy ubranych, długich spodenkach Mimo, zrobiła się milimetrowa dziurka. :icon_confused:  

Co myślicie o daniu na tę dziurkę kropelki żywicy, żeby się nie powiększyła?

Napisano

Jest coś takiego co się zowie cerowanie artystyczne i właściwie tylko taka pracownia jest w stanie wykonać to tak by śladu po dziurze nie było. Co do samego zabezpieczenia dziury, to chyba tylko przypalanie. Samo cerowanie powinno utworzyć siatkę taką jak w materiale. Zszycie tego spowoduje po prostu zmarszczenie materiału w tym miejscu. No i na koniec najważniejsze - szyć tempą igłą, bo ostra będzie rozcinała włókna a chodzi o to by przecisnąć się pomiędzy nimi. Gdyby ktoś miał maszynę do szycia i końcówkę do haftowania to powinno się założyć igłę do jerseyu i ręcznie kręcąc kółkiem też da radę to załatać. Ostatnio tak jeden ciuch ratowałem, bo mi się zapodziały gdzieś igły i nici.

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Napisano

Kilka lat temu w Warszawie na Górczewskiej (Koło) był punkt repasacji rajstop. Rzemiosło niestety znika... Zatem pozostaje już tylko igła i nitka lub zakup nowych.

Napisano

Jest coś takiego co się zowie cerowanie artystyczne i właściwie tylko taka pracownia jest w stanie wykonać to tak by śladu po dziurze nie było.

Tu nie chodzi o to, żeby nie było żadnego śladu, tylko żeby się ta mała dziurka nie powiększyła, na razie ma ok. 1mm2,

Jeżeli cerować, to jaką nicią?

Napisano

Normalną, bo i tak ten 1mm nie wpłynie to na właściwości spodenek. Zresztą dużego wyboru nie masz, bo te inne albo będą zbyt sztywne i będą cię podrażniać lub nawet ranić, albo zbyt grube by nimi cokolwiek zrobić w tym materiale.

Napisano

Nie ma co wydziwiać, jżeli sytuacja nie jest podbramkowa, wystarczy klasyka cerowania skarpetek, tj. naciągnąć dziurę na szklankę i wszystko idzie gładko i sprawnie.

Napisano

Jak dla mnie nie ma większej różnicy, czy posługuję się maszyną do szycia, czy też spawarką.

• Mod Team
Napisano

Jak dla mnie nie ma większej różnicy, czy posługuję się maszyną do szycia, czy też spawarką.

Czyli, że jak Tofi? Spawarką dziurę w gaciach też cerujesz? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...