Skocz do zawartości

[Napęd] Właściwe przełożenia w szosie 2x10

1987poli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam taki problem. Jeżdżąc na rowerze szosowym z dwoma blatami z przodu i kasetą 10 rzędową z tyłu optymalne kadencja uzyskuję przy "małym z przodu dużym z tyłu" albo "dużym z przodu małym z tyłu" ;) (Przynajmniej bardzo często tak jest). Oczywiście w rowerze górskim jest to niedopuszczalne. A jak jest w takim przypadku? Dodam, że mam czteropołożeniową przerzutkę z przodu (Shimano 105) i wydaje się, że ona ma właśnie obsługiwać całą kasetę na dowolnym trybie... Mylę się?

• Mod Team
Napisano

Tak w rowerach szosowych a zwłaszcza podczas wyścigu nie ma czasu myśleć jak zredukować zeby nie zużyć napędu tylko sie redukuje i już :P Ogólnie można swobodnie używać całej kasety na każdej z zębatek z przodu, ale jeżeli nikt cie nie goni staraj sie jednak łańcuch trzymać w linii zbliżonej do równoległej do toru jazdy. To nie jest konieczne ale raczej wskazane, nie zawsze sie da jednak :P

Napisano

co jest nie dopuszczalne w MTB ? jazda na małej z przodu i dużej z tyłu ? bzdura tak samo jak duża z przodu mała z tyłu. Czteropołożeniowa przerzutka z przodu ? nie ma czegoś takiego

• Mod Team
Napisano

Czteropołożeniowa przerzutka z przodu ? nie ma czegoś takiego

żebyś sie nie zdziwił :P

widać nie miałeś nigdy manetki szosowej, nie ma 2 klików tylko 4 po pół biegu, by korzystać z całej kasety bez tarcia łańcucha właśnie  ;)

Poza tym były korby z 4 zębatkami ;)

Napisano

A tak. Pomyłka. Chodziło oczywiście o sytuację mała-mała duża-duża :). Czteropołożeniowa to znaczy, że ramka przedniej ma możliwość na każdym blacie pracę w dwóch pozycjach (bardziej z lewej albo bardziej z prawej ;) ). Dzięki. Trochę mnie uspokoiłeś Puklus, bo kiedy chciałem jechać z konkretną kadencją to mi tak leciała przerzutka tylna. Będę się starał, bo o nowy rower trzeba dbać :)

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem tylko czyść napęd wtedy kiedy trzeba a trzba jak jest brudny smaruj jak trzeba a przekosy zostaw w spokoju. Ja wiem z doświadczenia ze idzie wiele tysięcy na przekosie przejechać bez uszczerbku. 

Ja nie wiesz jak myć polecam metoda na Shake a jak to już sobie poszukaj :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...