kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam Panowie ! Kupiłem ostatnio rower trekingowy (używany, przywieziony z Niemiec) bo na nowy mnie nie stać... Nie dałem za niego kokosów (tak, domyślam się pewnie, że zaraz mnie wyśmiejecie..) bo 300zł.Wiem, że nie ma co się spodziewać cudów po takiej cenie ale.... ale rower potrzebuje tylko i wyłącznie na wypady rowerowe z żoną i córką...Ot tak do lasu etc..Rower ma 3x7 przerzutek Shimano, koła 28''Ale do sedna! Oto moje problemy..- Manetki są do wymiany (ślizgają się) - są to najtańsze gripy gdzie gumki się wyrobiły - zastanawiam się czy kupić Revoshift od Shimano czy może lepiej wymienić na klamkomanetki ? - Próbowałem wyregulować przerzutki - zarówno przednią jak i lewą... i tak wyregulowałem, że pokręciłem Macie tutaj gdzieś sprawdzony poradnik jak wyregulowac przerzutki ? Najpierw tył, potem przód czy na odwrót ? Przepraszam ale jestem laikiem - Zauważyłem dzisiaj także, że co pewien czas (nie koniecznie jak mocno nadepnę na pedały) łańcuch albo korba przeskakuje, jak to sprawdzić które z nich przeskakuje ?Wolnobieg mam oczywiście do wyczyszczenia, bo jest zasyfiony, ale raczej od tego nie przeskakuje co nie ? Jak sprawdzić czy łańcuch jest już "wyciągnięty" ? - Chcąc pedałować w tył to łańcuch albo opada albo próbuje "wejść" w szprychy (oczywiście nie za każdym razem ale BARDZO często) - Jak się rozpędzę, zdejmę nogę z pedałów to pedały powinny stać w miejscu (co nie) a one powoli się pedałują, tak chyba nie powinno być ?Z góry dziękuje Wam przyjaciele za pomoc w moim temaciePozdrawiam, M
miti09 Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 polecam przejrzeć FAQ, tam masz wszystko opisane, wystarczy chwilę poszukać
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 2i regulaminu Nie znalazlem odpowiedzi odnośnie samoczynnego pedałowania i przeskakiwania łańcucha / korby ?
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 Pokaż to twoje cudo, zdjęcia ewidentnie trzeba poregulować to i owo, a skakać może na 2 sposoby: - łańcuch za zębatkach z tłu lub z przodu, sprawdzić to łatwo bo będzie skakało na 1 kub kilku nigdy na wszystkich (choć to możliwe w sumie) - mechanizm zapadkowy wolnobiegu sie zużył i wtedy na jakim biegu byś nie jechał będzie sobie czasami przeskakiwać. Wypominałeś o wózku wpadającym w szprychy, możliwe ze hak masz krzywy.
miti09 Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Wypominałeś o wózku wpadającym w szprychy, możliwe ze hak masz krzywy. napisał że łańcuch, pewnie musi dokręcić śrubkę regulacyjną
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 No tak opis nie jest doskonały i można to rożnie interpretować W każdym bądź razie fotki nie zaszkodzą. No i porządna regulacja.
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Przerzutki NA PEWNO są do regulacji.Próbowałem sam je wyregulować bo była masakra totalna i rozregulowałem je... Wkońcu udało mi się "jako tako" je wyregulować, że tył chodzi od 1 do 7 (nie jakoś gładko ale chodzi... tu coś ociera etc..) a z przodu chodzi 1 do 2, na 3 nie chce wskoczyć (na pewno też regulacja, bo manetką nie mogę zrobić z przodu 3-jki bo idzie BARDZO cięzko (pewnie za mocno naciagnalem linke). Rower wyglada tak jak w załączniku. Bez rewelacji ale... mnie się podoba - teraz tylko muszę go trochę dopieścić Więcej zdjęć prześlę Wam trochę później - najpierw muszę wolnobieg doprowadzić do jakiegoś przyzwoitego stanu - wtedy go ocenicie.Kupiłem go kilka dni temu także jeszcze nic przy rowerze nie zrobiłem.
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 To tak po szybkości: wrzuć 1x1 i z tyłu śruba L kręć tak by łańcuch nie spadał już miedzy zębatki a koło i jednocześnie dało sie 1 bieg wrzucić swobodnie, z przodu na 1x1 łańcuch ma być możliwie jak najbliżej wewn. strony prowadnicy ale nie ocierać. wrzuć 3x7 lub 2x7 i pokręć tym razem śruba H z tyłu w przerzutce by łańcuch nie spadał poza wolnobieg i dało sie 7 wrzucić. Z przodu śruba H ustaw tak by łańcuch z korby nie spadał. Przerzutka przednia ma być ok 2-4mm nad 3 zębatką, gdy jest wrzucony 3 bieg i równoległa do osi jazdy. śrubami baryłkowymi doprecyzuj regulacji. i to w skrócie tyle.
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Dzięki, jutro na pewno popróbuję. A powiedz mi jeszcze - czym może być spowodowane to przeskakiwanie łańcucha albo korby (czy korba może przeskakiwać?)Jesli łańcuch przeskakuje to domyślam się, ze albo łańcuch wyjechany / wyciągnięty albo wolnobieg zjechany, co nie ?
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 No jeżeli z koła zębatego robi sie koło nie zębate to jak ma nie skakać na korbie też może skakać ale mniej to jest prawdopodobne z racji dużej średnicy korby. pokaż zębatki to ci powiem czy to może łańcuch sobie skakać. Choć nigdy pewnym nie można być.
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Tak wygląda zębatka przednia: a tak tylnia: Tak, wiem są BARDZO zasyfione, zrobię na dniach porządek z nimi - niestety w takim stanie były jak je kupiłem.
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 Na korbie by ewentualnie mogło skakać, wolnobieg jest ok. Teraz trzeba sie rozeznać na czym skacze.
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Zaraz podam jeszcze inne zdjęcie korby (łańcuch wrzuciłem na 2-gi bieg, żęby było widac wszystkie zębatki). A czy jest możliwośc, że przeskakuje coś np. w łożysku korby (jeśli takowe jest?)
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 Tak ale w wolnobiegu, wspomniany już mechanizm zapadkowy.
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Czyli rozumiem, ze w korbie jest tylko łożysko i raczej nie ma opcji, żeby coś tam "skakło" Jeśli w wolnobiegu mechanizm zapadkowy jest dead to wolnobieg do wymiany, co nie ?tak wygladaja zęby korby.
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 W korbie jedyna co może skakać to łańcuch i u ciebie najprędzej na 2ce. Jeżeli wolnobieg dead, to wymiana lub naprawa o ile sie podejmiesz wyzwania od razu mówię ze jak wymienisz wolnobieg to i nowy łańcuch trzeba.
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Dzisiaj jezdziłem TYLKO i wyłącznie z wrzuconym 1-szym biegiem na korbie a łańcuch skakał.Czyli... albo łańcuch? albo wolnobieg jest uszkodzony, co nie ?Najlepiej pewnie wymienić wolnobieg oraz łańcuch. Czy z takiego zestawu będe zadowolony: http://allegro.pl/zestaw-shimano-wolnobieg-7-rzedowy-ug51-spinka-i3197396752.html ?Przypomnę, ze rower TYLKO rekreacyjnie, nie wyczynowo i także nie codziennie
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 jeżeli tylko na 1 zębatce korby to raczej korba.
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Hmm... najlepiej jednak będzie jak przetestuję na każdej zębatce korby i wróce do Was i dam znać
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 No najlepiej przetestuj każda kombinacje albo wymień wszytko i po kłopocie
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Wiem, że najlepiej wymienić wszystko ale... ale jakbym miał tyle kasy to kupiłbym nowy rower )Wiesz jak jest... każdy szuka jakiś tam oszczędności Potestuję i jeszcze do Was wrócę, poki co bardzo Ci dziękuję za zaangażowanie w temacie.
Mod Team Puklus Napisano 28 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 28 Kwietnia 2013 Ja się w 100zł zmieściłem w napędzie 9 rzędowym wiec jak sie chce to można
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 A to faktycznie nawet nawet... aczkolwiek ja i tak zamierzam wymienić jeszcze manetki + wolnobieg 7mio biegowy + łańcuch, to boje sie ze nie zmieszcze się w 100pln Na pewno bede musial jeszcze dokupić klucz do odkręcania wolnobiegu..A czy przeskakiwanie może byc spowodowane problemem z suportem (mysle ze dobrze nazwalem to "lozysko" ktore jest wewnatrz ramy, do ktorego przykreca sie korbe ?
oconor Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Moim zdaniem jest to wina wolnobiegu, tak się dzieje gdy jest zzurzyty. Ja miałem podobnie, i gdy wymieniłem sobie całe tylne koło to już tego problmu nie było. Natomiast w korbie nie ma szans za dużych żeby coś przeskakiwało, bynajmniej nigdy się z tym nie spotkałem.Najpierw wyszyśc dokadnie łańcuch i zebątki przednie i tylne, bo może są zasyfione i dlatego tak sie dzieje bo łańcuch dobrze nie wskakuje.
kon1u Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Jeszcze raz bardzo Wam chłopaki dziękuję za rady.Przeczyszczę na pewno, mam nadzieje ze jeszcze jutro uda mi się przetestować rower po czyszczeniu i dam Wam znać A jak coś to... wolnobieg + łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.