Quonirath Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Witam Posiadam rower Talon 1 2012 przerzutki przednie w rowerze to deore a tylna to slx 9 rzędów. Poszukuję do tego korby tak do 300 złotych oczywiście z zewnętrznymi łożyskami. Korba może mieć 44/32/22 ale jakby było 48/36/26 to nawet fajniej. Myślałem o Deore fc-m 590, truvativ firex lub sram s1000 gpx choć te dwie ostatnie ciężko dostać w necie. Co wybrać ewentualnie co wy byście polecili? Sporo jeżdżę po lesie ale i czasem asfalcik trzeba zaliczyć. Dzięki i pozdrawiam
dziobolek Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Polecam Deore FC-M591 - mam i sprawuje się wyśmienicie (no i bardziej mi się podoba od FC-M590 )
Roonin Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Myślę że co kupisz z tych wyżej wymienionych modeli to będziesz zadowolony, podobna klasa i jakość. Czytałem gdzieś kiedyś ze ktoś narzekał na mocowanie korby w fireksie ale to był jednostkowy przypadek i nie wiem czy warto się nim sugerować. Możesz też poczytać to: http://www.forumrowerowe.org/topic/61902-korba-roznica-miedzy-deore-fc-m590-a-fc-m591/ A wygląd rzecz gustu, mi bardziej podobała się 590 i taką nabyłem
Quonirath Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Polecam Deore FC-M591 - mam i sprawuje się wyśmienicie (no i bardziej mi się podoba od FC-M590 ) A jaka różnica między tymi dwoma korbami bo jeśl chodzi o wygląd to jakoś nie mogę się dopatrzeć ? Przy tych korbach 48/36/26 podają że zastosowanie rowery trekkingowe ale to tylko pewnie ze względu na możliwość osiągnięcia większej prędkości dzięki zwiększonej liczbie ząbków a wytrzymałością nie różnią się te korby od tych do rowerów MTB? Macie jakiś sprawdzony sklep internetowy gdzie można nabyć tego sram lub truvativa gdybym się zdecydował na nie bo powiem szczerze że interesują mnie korby całe czarne no ale w sumie w shimano mamy czarne ramiona i osłonę
beskid Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Różnią się kształtem ramion i to raczej jest zauważalne. Nie tylko. Korba tego typu jest większa a co za tym idzie prześwit jest mniejszy. W górach nie stosuje się raczej korb tego typu. Lekki teren, czemu nie. Jakościowo to to samo. Korby i kasety od lat o wiele solidniejsze i trwalsze robi Shimano. Na dzisiaj nic się w tej sprawie nie zmieniło. Przedkładasz kolor nad jakość, cóż można i tak.
Quonirath Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 A fakt widać że ramiona takie smuklejsze są . Jeśli chodzi o kolor to napisałem że interesują mnie czarne ale to nie jest tak że muszę koniecznie taką kupić bo tak jak pisałem wcześniej Shimano ma czarną osłonę i ramiona więc nie będzie źle. A jaki sklep polecacie w który można zakupić fc-m 590/591? No i najważniejsze czy brać 48 czy 44?
dziobolek Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 ...Nie tylko. Korba tego typu jest większa a co za tym idzie prześwit jest mniejszy. W górach nie stosuje się raczej korb tego typu. Oj, tam... Oj, tam... są duże 48/36/26 i małe 44/32/22 http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FC/EV-FC-M591-2927B_v1_m56577569830696743.pdf
Quonirath Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 Kurcze ciężko w necie z fc-m591 dostępnym od ręki Na alledrogo jest jedna ale za 400 złotych to trochę przegięcie biorąc pod uwagę fakt że w sklepach trzeba poczekać ale można kupić za 299 złotych a i za 439 można dostać SLX-a. Znacie jakiś sklep gdzie można nabyć tą korbę w dobrej cenie i wysyłką natychmiast?
beskid Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 Przy tych korbach 48/36/26 podają że zastosowanie rowery trekkingowe ale to tylko pewnie ze względu na możliwość osiągnięcia większej prędkości dzięki zwiększonej liczbie ząbków a wytrzymałością nie różnią się te korby od tych do rowerów MTB? @dziobolek takie było pytanie. Co jest nie tak w tym co napisałem?
Niszczacyzboze Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 http://www.mudserwis.com/mechanizm-korbowy-fcm590-shimano-deore-175mm-44x32x22-bez-oslony-czarny-p-2086.html tu ale 590 i warto do nich zadzwonić czy mają. Ostatnio byłem u nich po kasetę i mają niezły ruch.
Roonin Napisano 28 Kwietnia 2013 Napisano 28 Kwietnia 2013 http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-czarna-175mm-44x32x22-i3197453695.html
Quonirath Napisano 28 Kwietnia 2013 Autor Napisano 28 Kwietnia 2013 fc-m590 to wiem że łatwo znaleźć ale gorzej z 591 a na niej bardziej mi zależy
dziobolek Napisano 29 Kwietnia 2013 Napisano 29 Kwietnia 2013 ...Co jest nie tak w tym co napisałem?... Mea culpa - odebrałem to w kontekście opisywania różnic między korbami - przepraszam, jeśli Cię uraziłem Znacie jakiś sklep gdzie można nabyć tą korbę w dobrej cenie i wysyłką natychmiast? Ja kupiłem tutaj 48/36/26 za 54 Euro 6 m-cy temu... http://www.rosebikes.com/article/shimano-deore-crankset-hollowtech-ii-fc-m591-s/aid:368092 wtedy była tańsza od 44/32/22 z linku poniżej http://www.rosebikes.com/article/shimano-deore-crankset-hollowtech-ii-fc-m591-s-368096/aid:368098 Widzę, że relacje się odwróciły no i ceny poszły w górę, ale mimo to wciąż jest nieźle IMHO, tym bardziej, że jeśli towar jest na stanie i dostępny na stronce, to wysyłają natychmiast. No i do Polski trzeba doliczyć 8,95 Euro kosztów P&P (pakowania i przesyłki ) Korba 44/32/22 koszt €69 + P&P €9 = €78 co przy aktualnym średnim kursie walut dziś daje ok. 323.67zł. http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=78&From=EUR&To=PLN
Quonirath Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Napisano 30 Kwietnia 2013 już nie będę kombinował ze sprowadzaniem z zagranicy kupię 590-tke 44/32/22 w PL i będzie po problemie. Znalazłem korbę poza grupową FC-M542 i teraz nie wiem czy brać 590 czy tą 542 różnica taka że w 590 zębatka największa jest aluminiowa w dwie pozostałe stalowe a w 542 zębatka największa i środkowa są aluminiowe a najmniejsza stalowa która waszym zdaniem lepsza?
dziobolek Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Kolego Quonirath, dla mnie to bez różnicy gdzie kupuję - Allegro, ebay, Amazon, CRC, Rose... itp., itd. Dla mnie ważne jest aby kupić to czego potrzebuję za jak najbardziej przyzwoite pieniądze i w przyzwoitym czasie. Niestety coraz częściej zdarza się tak, że w klepach stacjonarnych sprowadzają sprzęt na zamówienie, a u "biedasprzedawców" w polskich sklepach on-line jak i na Allegro trzeba długo czekać, ponieważ kupują rzeczony przedmiot z hurtowni dopiero po stwierdzeniu przelewu na koncie Co do korby - podoba Ci się "pozasystemowa" to kupuj i po sprawie
Quonirath Napisano 1 Maja 2013 Autor Napisano 1 Maja 2013 to już nie chodzi o ten wygląd bardziej chodzi mi o to która z tych dwóch będzie lepsza sztywniejsza, wytrzymalsza czy 542 czy 590 choć chciałbym żeby była najlepiej czarna a w ostateczności z czarnymi ramionami. Patrzyłem w tym sklepie co podałeś ale niestety nie mają tam czarnej wersji
dziobolek Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 Jakość i sztywność będzie IMHO podobna. A kolor to rzecz gustu Ale ja poszedłem w stronę srebrnych ramin, ponieważ nie podoba mi się to, co widać w momencie, kiedy czarna powłoka ulega wytarciu odsłaniając goły metal w kolorze... srebrnym Przy srebrnych ramionach praktycznie niewidoczne, natomiast przy czarnych - widać od razu i z daleka.
dziobolek Napisano 1 Maja 2013 Napisano 1 Maja 2013 · Ukryte przez Fenthin, 1 Maja 2013 - Brak powodu Ukryte przez Fenthin, 1 Maja 2013 - Brak powodu Jakość i sztywność będzie IMHO podobna. A kolor to rzecz gustu Ale ja poszedłem w stronę srebrnych ramion, ponieważ nie podoba mi się to, co widać w momencie, kiedy czarna powłoka ulega wytarciu odsłaniając goły metal w kolorze... srebrnym Przy srebrnych ramionach praktycznie niewidoczne, natomiast przy czarnych - widać od razu i z daleka.
Quonirath Napisano 6 Maja 2013 Autor Napisano 6 Maja 2013 Kolego Quonirath, dla mnie to bez różnicy gdzie kupuję - Allegro, ebay, Amazon, CRC, Rose... itp., itd. Dla mnie ważne jest aby kupić to czego potrzebuję za jak najbardziej przyzwoite pieniądze i w przyzwoitym czasie. Niestety coraz częściej zdarza się tak, że w klepach stacjonarnych sprowadzają sprzęt na zamówienie, a u "biedasprzedawców" w polskich sklepach on-line jak i na Allegro trzeba długo czekać, ponieważ kupują rzeczony przedmiot z hurtowni dopiero po stwierdzeniu przelewu na koncie Chętnie bym kupił w tym sklepie co podałeś z dostawą do PL ale w przypadku reklamacji trzeba wysyłać za granice więc i czas realizacji takiego zgłoszenia się wydłuży. Co do koloru to powiem Ci szczerze że zwróciłeś moją uwagę na aspekt o którym nie myślałem wcale czyli to wycieranie i chyba zamówię sobie ze srebrnymi ramionami. Swoją drogą ciekawe ile trawa dostawa z tego sklepu Rose do PL.
dziobolek Napisano 6 Maja 2013 Napisano 6 Maja 2013 Chętnie bym kupił w tym sklepie co podałeś z dostawą do PL ale w przypadku reklamacji trzeba wysyłać za granice więc i czas realizacji takiego zgłoszenia się wydłuży... Reklamowałem u nich suport, wysyłając email z opisem problemu - reakcja błyskawiczna. Następnego dnia dostałem odpowiedź, że nowy suport został wysłany i nie ma potrzeby odsyłania starego. Jednym słowem - profeska ...Swoją drogą ciekawe ile trawa dostawa z tego sklepu Rose do PL... Będziesz musiał sprawdzić na własnej skórze Ja do Dublina nie czekałem dłużej niż tydzień.
Quonirath Napisano 10 Maja 2013 Autor Napisano 10 Maja 2013 udało mi się w sklepie u kolegi zakupić od ręki FC-M590 ze srebrnymi ramionami po rabacie za mniej niż 200 złotych na ten sezon wystarczy bo znając mnie to pewnie na nowy będę chciał coś lepszego
paulsen Napisano 12 Maja 2013 Napisano 12 Maja 2013 Chętnie bym kupił w tym sklepie co podałeś z dostawą do PL ale w przypadku reklamacji trzeba wysyłać za granice więc i czas realizacji takiego zgłoszenia się wydłuży. Co do koloru to powiem Ci szczerze że zwróciłeś moją uwagę na aspekt o którym nie myślałem wcale czyli to wycieranie i chyba zamówię sobie ze srebrnymi ramionami. Swoją drogą ciekawe ile trawa dostawa z tego sklepu Rose do PL. Zwykle dostawa do Polski trwa od 3 do 4 dni, DHL z trackingiem. Co do ceny to z okazji wejścia polskiej wersji strony można dostać kupon rabatowy na 10% euro więc przesyłka się zwraca. Gdyby kto pytał to zwrot z Polski wygląda następująco: wysyła się pocztą przesyłkę do punktu DHL w Koninku pod Poznaniem, stamtąd kurier zbiera zwroty co parę dni i po ok 7-10 dniach paczka jest z powrotem w NIemczech.
Quonirath Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 tak jak pisałem wcześniej korba (fc-m590) nabyta wrażenie bardzo pozytywne, sztywna, fajnie się kręci więc czego chcieć więcej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.