Skocz do zawartości

[manetki] wymiana na alivio SL-M430 (9 speed) pozostawiając kasetę 8 speed

LOTISS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

chcę wymienić klamko-manetki shimano ST-EF51(8 + 3 speed) na klamki hamulca + manetki ALIVIO SL-M430 ( 9 speed)

z tyłu mam przerzutkę ALIVIO RD-M430 (9 speed) + kasetkę SHIMANO HG CS-HG 41 8aw (8 koronek)

czy manetka ALIVIO SL-M430 (9 speed) obsłuży poprawnie ALIVIO RD-M430 (9 speed) ale z kasetą 8 speed

wiem, że są manetki ALIVIO 8 speed ale mnie bardziej podoba się praca tych nowych 9 speed

w przyszłości wymiana kasety na 9 speed ale ta którą mam jest prawie nowa

z góry dziękuję za info

Napisano

Manetki 9s przy kasecie 8s nie da się wyregulować poprawnie.

zatem aby działąło to poprawnie muszę wstawić również kasetę 9 speed

czy możecie mi polecić jakiś model - przypuszczam, że do kompletu kasetę alivio lub może wyżej  ....

Napisano

A ile chcesz kasy sie pozbyć?

nowe manetki alivio 9 speed  - koszt 130 pln

nowe klamki hamulca - koszt 50 pln

na kasetę - do 100 pln

plus łańcuch ....

• Mod Team
Napisano

Do 100 zł śmiało szukaj Deorki, a nawet i alivio :P bo teraz już też sa na 9. łańcuch, zalecił bym dobry co by długo służyło.

jeżeli 100zł masz na kasetę i łańcuch to ... hmmm masz problem :P Ale, łańcuch connexa 800 to ok 45zł, i jak za 65 (żeby mi nikt nie wmawiał ze liczyć nie umiem :P za 55 będzie cieżko ) znajdziesz kasetę to jesteś uratowany  :P Łańcuch co prawda 8 rzędowy ale tym sie nie zrażaj ja na takim 7 lat już śmigam ;)

http://allegro.pl/shimano-cs-hg20-9spd-11-34-415g-ultimabike-i3176771025.html najtańsza 9s jaką znalazłem, no może poza jakimiś No Nameami :P

Napisano

Do 100 zł śmiało szukaj Deorki, a nawet i alivio :P bo teraz już też sa na 9. łańcuch, zalecił bym dobry co by długo służyło.

jeżeli 100zł masz na kasetę i łańcuch to ... hmmm masz problem :P

na kasetę i łańcuch - max 150-170 pln

jeszcze jedno w rowerze jest podstawowy napęd z korba FC-m171

czy nowy łańcuch 9 speed pojedzie na tym budżetowym FC-M171

Napisano

Puklus bardzo dziękuję za pomoc

ad korba - co byś polecił przy zestawie

przerzutka tył alivio / kiedyś może deore
manetki alivio
korba i przerzutka przód ...????

Napisano

Ta sprawa nigdy się nie zmienia, wszystko w okół pieniądza się toczy i tu nie będzie wyjątku :P ile masz na zbyciu?

250 pln

• Mod Team
Napisano

Na nowe komponenty kapkę mało bo korba ok 100, + suport ok 30, manetki ok 100 i przerzutka od 60 do 100 zł by wyniosło za nowe.

Napisano

Na nowe komponenty kapkę mało bo korba ok 100, + suport ok 30, manetki ok 100 i przerzutka od 60 do 100 zł by wyniosło za nowe.

miałem na myśli PLN 200 na korbę + suport

------------------------------------------------------------

na manetki alivio 9 speed rezerwuję 120 pln

na kasetę + łańcuch rezerwuję 120 pln (deore)

na dzwignie hamulca rezerwuję 50 pln (tektro)

----------------------------------------------------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...