Skocz do zawartości

[przerzutki tył] do 100zł

Stunti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na świeżo : także mogę polecić wspomniana Alivio. W moim przypadku była to:

Przerzutka tył Shimano Alivio RD-M410 czarna (79PLN)

użytkuję drugi miesiąc i wszystko wygląda naprawdę oki.

Napisano

Endrzer sie nie pomylił bo pytałem o przerzutke Deore+kaseta 9s,manetki Alivio VS przerzutka X5+kaseta 8s, manetki X4 (jeśli wybrałbym teraz przerzutke Srama to za 3-5msc. kaseta,manetki też zmienie na X5).

Troche zastanawia mnie to co napisał Kasperek. Z tego co wiem X4 jest na 7/8s a X5 na 8/9s. Rozumiem, że chodzi Ci o to, że 8s i 9s mają tą sama szerokość i teoretycznie X4 powinna obsłużyć 9s, ale w tym wypadku musiałbym kupić 9s 11-32 (tak jak 8s), a dla mnie to jest bez sensu bo 9s chce ze względu na koronke 34z. No chyba, że chodzi o jakąś limitowaną edycje X4 pod 9s tak jak X5 jest na 10s.

Ogólnie to jestem raczej za Sramem, ale jedna rzecz mnie irytuje: cena manetek... Zestaw X5 200zł, zestaw X4 100zł. Przerzutki znośnie: X5 - 150zł, X4 - 90zł. Dlatego też zastanawiam sie nad ewentualnym wrzuceniem Shimano (przerzutka Deore 90zł, kaseta Alivio 65zł, manetki Alivio 100zł)- 100zł więcej od samej przerzutki X5, a mam cały tylny napęd wymieniony. Fajnie jakby zrobili manetki X4 9s.

Napisano

X4 na bank obsługuje 9s, podobnie jak zwykły Shimano Tourney. Było o tym sporo na forum. X4 to dobra przerzutka w przystępnej cenie bo około 60zł za nówkę. Jeżeli zależy ci na kasecie 9s, to zostaje kupno manetek 9s, które wcale nie muszą być takie drogie jak myślicie. Pasujące manetki w systemie ESP to nie tylko grupy X, ale też starsze modele SRAM 5.0, 7.0, 9.0. Poszukaj na allegro na pewno znajdziesz coś sensownego. A na marginesie trochę żałuję, że przesiadłem się z 8s na 9s ze względu na koszt części. Różnicy w jeździe w zasadzie nie odczuwam, a kasetę i łańcuch traktuję jako elementy eksploatacyjne podobnie jak klocki hamulcowe. Po prostu trzeba je cyklicznie wymieniać. Nie rozumiem dlaczego ceny komponentów 9s są wyższe od 8s. W gruncie rzeczy są to bardzo podobne rozwiązania. 

Napisano

Hmmm... To widze, że koszty o których myślałem bardzo zmalały.

Czemu ja nie zauważyłem tych manetek X5 to ja nie wiem, szukałem porządnie. 100zł to przystępna cena. Rowerem zacząłem sie interesować niedawno i pytanie czy miałbym jeszcze okazje obejrzeć te starsze Sramy (5.0/7.0/9.0) na jakimś rowerze w sklepie rowerowym/serwisie? Chciałbym je obejrzeć, pomacać, sprawdzić wygode użytkowania, jakość wykonania. I jak u nich z precyzją?

No i teraz dylemat: przerzutka tył: X4 za 70zł czy X5 za 120-150zł? X4 obsłuży nawet 9s 11-34?

Tak a propos tego, że 9s jest drogie to niestety chcąc zostać na 8s, poszukałem kasety 8s 11-34 i najlepsze co znalazłem to Shimano HG4x Altus. Jest coś lepszego o tych parametrach?

Napisano

Kaseta 8s o parametrach, na których ci zależy (11-34) to np. HG31 za około 34 zł http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg31-8spd-11-34-ultimabike-i3176768790.html Starsze manetki, o które pytasz są tylko i wyłącznie obrotowe. W sklepie na pewno ich nie spotkasz, ale o jakości możesz poczytać na forach. Moim zdaniem, to proste i dość precyzyjne manetki. W aspekcie kompatybilności odsyłam do tematu: http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilno%C5%9B%C4%87-nap%C4%99d%C3%B3w-6-11s/

P.S.

naprawdę potrzebujesz kasety z zębem 34t? Połączenie tej zębatki z koronką korby 24T to taki młynek, że kręcąc stoisz w miejscu. Taka zębatka to świetne rozwiązanie jak ktoś ma korbę jedno lub dwurzędową, albo codziennie uprawia uphill.

Napisano

Tylko ta hg-51 alivio ma max 32-ząbki, a Riven pyta o 34 :) Choć to nieduża różnica, to niekiedy w górach może się przydać ;)

Wjeżdżałem na Śnieżkę na młynku 22 x 32 i w pewnych momentach mi brakowało i dużo bym wtedy dał za 34 zębunie  - ale to są skrajne przypadki,

że teraz też przy zmianie włożyłem 11-32.

Napisano

Dobra. Zastanowie sie jeszcze bo zostając przy osprzęcie Srama na razie tylko przerzutke wymienie (bo musze).

I bedzie to chyba jednak X5.

Jakoś bardzie lubie podjazdy niż zjazdy.

A wsadzenie kasety za 34zł (no wartej 50zł) do takiej zabawy to chyba nie najlepsze wyjście.

Obecna Sram PG-830 sie powoli kończy i zastąpie ją chyba PG-950 + manetki X5.

Jakby ktoś widział czarną przerzutke tylnią X5 w dobrej cenie to dajcie znać. Jak na razie znalazłem tylko za 149zł wózek średni/długi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...