Skocz do zawartości

[przerzutka] Jak sprawdzić jej stan?

wojtaszek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W zeszle wakacje bralem pudlo na rower ze sklepu i w środku byly jak to nazwał sprzedawca "śmieci". Tymczasem jest tam pudeleczko z częściami napędu: przerzutka z wózkiem i kółeczkami, łańcuch. Przerzutka to Shimano 105 RD7500. Z tego co się zorientowałem to dość wysoki model. Jak mogę sprawdzić czy ona się do czegoś nadaje? Tak pierwszy rzut oka luzow nie zauważyłem.

Napisano

Wysoki model to to nie jest. Po za tym to jest przerzutka do szosówki. Najlepiej ją tam zamontować i wtedy sprawdzić czy działa. Inaczej raczej nie da rady

• Mod Team
Napisano

Jeżeli nie ma luzów na sworzniach, wózku i śrubie, jest prosta, sprężyny są mocne, nie ma zerwanego gwintu od regulacji oraz posiada sprawne śruby H i L to wszystko gra. No i  jeszcze kółeczka ładne i lekko kręcące sie.

Napisano

Dzięki za rady. Czyli to model do szosówki i do crossa się nie nada? Czyli mozna sprzedać :) Jeszcze mam do niej łańcuch CN 5701 - cena 125 zł nalepiona.

• Mod Team
Napisano

A czemu miała by sie nie nadać ? jeżeli długość wózka będzie dobra, przerzutka szosowa może być.  105 to odpowiednik o ile sie nie mylę w MTB slxa lub deore. Tak że to dobrej klasy przerzutka.

Napisano

Jak na grupę szosową to nie jest jakaś mega super przerzutka w porównaniu do dura-ace. Miałem okazję jeździć na obydwu dużooo lepsza jest dura

Napisano

@wojszat95

nie jest jakoś strasznie, ale gorzej niż dolne które kreci się dużo lepiej  a górne raczej ma z tym problem ( trzyma się na swoim miejscu, przesuwa się jakieś 2 milimetry). Pytanie czy ma to jakieś znaczenie jeśli chodzi  jazdę??

Napisano

@wojszat95

nie jest jakoś strasznie, ale gorzej niż dolne które kreci się dużo lepiej  a górne raczej ma z tym problem ( trzyma się na swoim miejscu, przesuwa się jakieś 2 milimetry). Pytanie czy ma to jakieś znaczenie jeśli chodzi  jazdę??

Górne kółko ma fabryczny luz - tak powinno być. A kręci się inaczej, bo jest na innym łożysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...