Riwan Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam wszystkich! Forumowa szukajka nie pomogła, więc zakładam nowy. Piękna pogoda, czas zacząć sezon... ale ja jeszcze nie mogę, ponieważ posiadam następujący problem: niedawno pękło mi łożysko korby. Zdemontowałem ją i okazało się, że nie mogę włożyć nowego, ponieważ blokują je śruby z dziwnymi plastokowymi nakładkami . Próbowałem się tam dostać wszelkimi możliwymi sposobami, nie znam się na tym najlepiej, więc przepraszam za mało profesjonalne opisanie problemu, celem przybliżenia go zamieszczam zdjęcia. Jak to odkręcić i włożyć nowe łożysko? Jeśli ktoś ma pomysł jak to rowiązać proszę o pomoc. Dodam, że rower dość wiekowy (nie wiem jaki, google nie pomógł. Wiem zaś że jakieś 10 lat temu przyjechał z Francji) Prawdopodobnie mechanizm nie był ruszany od bardzo dawna. Ja jedynie smarowałem. Zdjęcia: sory za jakość, robione na szybko, kotletem:) http://www.tinypic.pl/qlebxxp1yt64 http://www.tinypic.pl/pudlmabbsjyi
Mod Team Puklus Napisano 22 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2013 Prawdopodobnie należy wykręcić miski, również prawdopodobnie lewą w lewo a prawą w prawo należy odkręcać.
Riwan Napisano 22 Kwietnia 2013 Autor Napisano 22 Kwietnia 2013 Rozumiem, że łapiąc za ten plastik? Niestety pęka. Znowu wpuszczę na noc WD40, może pomoże.
Mod Team Puklus Napisano 22 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2013 A całość jest z plastiku ? może lepiej będzie wziąć brzeszczot i przeciąć do gwintu, naciąć jeżeli trzeba w kilku miejscach i wtedy sie całość powinna rozpaść.
Riwan Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 Z plastiku jest ta szara obręcz widoczna na zdjęciu. Jednak tylko ona wystaje na zewnątrz. Próbowałem dziś odkręcić po dobroci, jednak ani drgnie. Jeszcze pokombinuję, a jak nie to zastosuję silniejszą perswazję - tak jak mówisz brzeszczotem. Trzeba będzie tylko uważać na gwint..
Mod Team Puklus Napisano 23 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 23 Kwietnia 2013 Jak nie puści to natnij, i próbuj odkręcić, jak dalej nie będzie współpracować to natnij kawałek dalej i próbuj. jak dalej nic to wywal plastik i zobacz czy metal wystaje na zewnątrz, jak tak to młotek przecinak i jedziesz. prać w stronę odkręcania gwintu, lewa strona najprawdopodobniej w lewno, prawa w prawo Przy gwincie angielskim. jeżeli na zewnątrz by wystawał wystarczająco dużo metalu, można np szlifierką ściąć boki tak by np mocno złapać kluczem francuskim i próbować to odkręcić. Ja tak robiłem jak normalnym kluczem do suportu sie nie dało. Tylko na rame uważaj.
Riwan Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 Plastikowy pierścień pękł. Rozbiłem go do końca i okazało się, że jest to skonstruowane w natępujący sposób: plastik był częścią zagwintowanych pierścieni wkręconych w ramę. W środku jest metalowa tuleja, w niej druga, z dość cienkiej blachu, a w tej zaś dwa metalowe pierścienie -lewy i prawy (szer. ok 1cm). Nic się nie rusza, plastiku nie da się wykręcić. Proszę o radę, czy mam to naciąć i wybić? I co to za patent - można będzie gdzieś kupić taki system jeśli zniszczę ten? Zamieszczem zdjęcie: http://www.tinypic.pl/sj9pc6tfgf4k
Mod Team Puklus Napisano 24 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 24 Kwietnia 2013 Jaką szerokość ma mufa ?? 68mm, 70 czy 73mm ?
Arxas Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Ma 68 mm. A jaką masz wewnętrzną średnicę tych łożysk?
Riwan Napisano 15 Maja 2013 Autor Napisano 15 Maja 2013 Rozbiłem stary suport, kupiłem nowy pakiet i śmiga. Problem rozwiązany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.