lchi Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Cześć,od niedługiego czasu zamierzam się z zakupem roweru. Poczytałem trochę i teoretycznie najbardziej by mi leżał jakiś dobry jakościowo, lekki cross. Jednak patrząc na to jaki styl jazdy preferuje (dość szybka agresywna jazda w mieście, głównie po ścieżkach rowerowych i pomiędzy autami) zdecyduję się raczej na coś szybkiego miejskiego (coś jak kross inzai / seto). Nie chciałbym jednak rezygnować z amortyzacji, by choć trochę zredukować nierówności chodników / ulic. Dodatkowo pewnym jest, że zamontuję rogi na kierownicy. Tak więc podsumowując: szybki rower miejski; rama do agresywnej jazdy; lekki; amortyzator, choć trochę redukujący nierówności; prosta kierownica z możliwością zamontowania rogów; wąskie, acz uniwersalne opony; ostre koło odpada; mam 193 przy wadze 80kg. Rozumiem, że ciężko będzie znaleźć coś spełniającego wszystkie mojeg wymogi. Stąd też dodatkowo chciałem zapytać czy zamontowanie amortyzatora w takim krossie inzai sprawdzi się? Ewentualnie jakie inne rozwiązania byście proponowali?
goncian Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Ja bym Ci radził nabyć rower typu urban, tyle, że z ramą posiadającą haki poziome dla wyeliminowania napinacza łańcucha,który występuje w Inzai. Jest to rozwiązanie lepsze, prostsze i bardziej niezawodne. Prawie wszyscy liczący sie producenci mają takie rowery w ofercie, ale niestety mają sztywne widelce. Chyba raczej nie znajdziesz modelu z amortyzowanym widelcem, bo przeczy to zastosowaniu takich rowerów, gdzie dla oczekiwanej szybkości nie wolno sobie pozwalać na jakiekolwiek zbędne straty (tzw. pompowanie). Już lepiej zmienić chwyty i zaopatrzyć się w rękawiczki z żelowymi wkładkami, a przede wszystkim udoskonalic technikę jazdy. Jednak patrząc na to jaki styl jazdy preferuje (dość szybka agresywna jazda w mieście, głównie po ścieżkach rowerowych i pomiędzy autami) .... Z tą agresywną jazdą po mieście, to sobie odpuść, bo wcześniej czy późnej trafisz na kogo nie trzeba i może z tego być niebłachy problem.
panSocjolog Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Stąd też dodatkowo chciałem zapytać czy zamontowanie amortyzatora w takim krossie inzai sprawdzi się? Geo się rozsypie, to nie jest za dobry pomysł. Na drobne nierówności występujące w mieście pomogą dobre opony, ewentualnie stalowa rama.
cienkun Napisano 22 Kwietnia 2013 Napisano 22 Kwietnia 2013 Coś w stylu Univega Terreno? http://www.univega.com/de/bikes/modelle-2013/category/cross-4/model/terreno-400-xxl-27-g-slx.html Jakbyś wyższy model zanalazł w tym pułapie cenowym, to byłoby fajnie.
lchi Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Napisano 23 Kwietnia 2013 Ja bym Ci radził nabyć rower typu urban, tyle, że z ramą posiadającą haki poziome dla wyeliminowania napinacza łańcucha,który występuje w Inzai. Jest to rozwiązanie lepsze, prostsze i bardziej niezawodne. Prawie wszyscy liczący sie producenci mają takie rowery w ofercie, ale niestety mają sztywne widelce. Mógłbyś wskazać jakieś konkretne modele, bo szczerze powiedziawszy nawet nie wiem jak to wygląda.Jeżeli, tak jak twierdzicie, montowanie amortyzatora w urbanie nie jest dobrym pomysłem, to chyba będę musiał poszukać czegoś z crossów. Jest coś godnego polecenia w tym przedziale cenowym, a przy tym lekkiego (11-12 kg) i mającego agresywną (jak na crossa) ramę?
goncian Napisano 23 Kwietnia 2013 Napisano 23 Kwietnia 2013 Poglądowe przykłady: http://www.stevensbikes.de/2012/index.php?bik_id=77&cou=PL&lang=en_US http://www.focus-bikes.com/int/en/bikes/bikes-2012/category/urban-8/model/planet-tr-20-5.html
lchi Napisano 10 Maja 2013 Autor Napisano 10 Maja 2013 Podbijam pytanie o szybki i lekki cross z agresywną ramą w podanym przedziale cenowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.