Skocz do zawartości

[Rowery] Porównanie rowerów typu cross za 3300zl

blindchild

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chcę kupić rower którego zastosowaniem będą  trasy miejskie/lekki teren głownie trasy o długości 50-150km. Docelowo chcę tym rowerem przemierzć całą Polske ale na razie jeszcze raczkuję w tym temacie i przygotowuje się do pierwszej wyprawy z Katowic na Hel (700km) pomyślałem że przyda mi się lepszy niż mój stary wysłużony Giant. Rower powinien być uniwersalny abym mial możliwość np jechać na poludnie i zmierzyć się z przewyższeniami w beskidzie śląskim nie schodząc z roweru. Mam na oku 3 modele jednak chciałbym poznać wasze zdanie gdyż nie znam się na osprzęcie.

http://laks.pl/unibike2013xenon-p-3295.html - unibike Xenon 2013

http://laks.pl/cubenaturepro282013-p-2952.html - CUBE Nature Pro 2013

http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-DEFINITE-2011-wysylka-gratis-/1036 - Kellys Definite 2011

Jestem otwarty na inne propozycje unibike i cube mam na miejscu kellysa obawiam sie ze musialbym poszukac.

PS wzrost 178cm/75kg

Napisano

witam

zastanów się jeszcze nad Hercules Icona

napęd ma podobny, Hercules ma lepszy amortyzator, jest bardziej sportowy od Unibika i Cuba

Hej dzieki za odpowiedz, ale bylem pewny ze jesli chodzi o amortyzator w Herculesie Suntour NVX-HLO jest o klase gorszy od SR SUNTOUR NCX-D LITE z Xenona ktory ma jeszcze blokade na kierownicy. Za herculesem przemawia cena bo mam go do kupienia za 2900zl a xenona za 3300zl ale mozesz porownac kilka komponentow i uzasadnic? okej olejmy Cuba ale od unibika nie widze zeby mial cokolwiek lepszego tylko cene.

Napisano

hmm, co do amortyzatora nie jestem w 100% pewien, NRX oraz NXV do crossa, NCX, NCX II, NCX Lite do trekingów, tak przynajmniej producent je klasyfikuje, 75mm a 63/50mm

resztę osprzętu unibikę ma lepszy ale tez jest droższy, sprawdź jeszcze Herculesa Icona Pro, hercules ma 5 lat gw. na ramę, unibike 2 lata, unibike jest komfortowym crossem, hercules bardziej sportowy. W sklepie stacjonarny podważano sztywność ram unibike (sklep ten miał też unibike), a teraz moja przygoda z logistyką unibike, od lutego próbowałem zamówić zethosa 17", ostatnie info jakie miałem to produkcja 20 maja , tak przekładają co 2tyg. miesiąc produkcję, najpierw miało być około połowy marca, później początek kwietnia, następny termin po 20 kwietnia, a teraz podali mi 20 maja, obawiam się że przez cały czas tak będą przekładać, prawdopodobnie mają problem z dostawą ram

Napisano

hmm, co do amortyzatora nie jestem w 100% pewien, NRX oraz NXV do crossa, NCX, NCX II, NCX Lite do trekingów, tak przynajmniej producent je klasyfikuje, 75mm a 63/50mm

resztę osprzętu unibikę ma lepszy ale tez jest droższy, sprawdź jeszcze Herculesa Icona Pro, hercules ma 5 lat gw. na ramę, unibike 2 lata, unibike jest komfortowym crossem, hercules bardziej sportowy. W sklepie stacjonarny podważano sztywność ram unibike (sklep ten miał też unibike), a teraz moja przygoda z logistyką unibike, od lutego próbowałem zamówić zethosa 17", ostatnie info jakie miałem to produkcja 20 maja , tak przekładają co 2tyg. miesiąc produkcję, najpierw miało być około połowy marca, później początek kwietnia, następny termin po 20 kwietnia, a teraz podali mi 20 maja, obawiam się że przez cały czas tak będą przekładać, prawdopodobnie mają problem z dostawą ram

Od razu pisze ze nie znam sie i dopiero zaczynam interesowac sie tematem osprzetu wiec moge sie mylic, ale to ze Icona ma 75mm skoku to chyba nie jest argument na + jezeli jest mniej trwaly a ja bede jezdzil w 70% po drogach utwardzonych. http://goldenbike.pl/amortyzator-sr-suntour-ncx-d-rl-lite-63mm-p-1039.html - tu cena takiego amora z Unibike to 370zl zakladam ze w Unibike jest amor RL jako ze pisza iz blokujemy go z kierownicy. Natomiast amor  Herculesa znalazlem za 290zl w sklepie http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,amortyzatory-przednie,8364 . Tylko na tym opieralem swoja opinie nie wiem czy mam slusznosc. Natomiast jak wyglada sprawa z hamulcami Icona - Shimano BR-M445- 330zl za oba(przod i tyl) Xenon - SLX M666 - 790zl w tym samym sklepie http://bikecenter.pl/index.php?d=szukaj&szukaj=SLX+M666&x=15&y=21 .Stad moje pytanie roznica w rowerach jest okolo 350zl natomiast roznica w samym amorze i hamulcach to 550zl. Na pierwszy rzut oka Xenon wypada bardziej korzystnie ale jestem amatorem i dlatego prosze o pomoc w wyborze. Dzis jade do sklepow przymierzyc sie do kilku rowerow mam mozliwosc zobaczyc Icone i Xenona

Napisano

Hercules (...) jest bardziej sportowy od Unibika i Cuba

A na czym konkretnie ma polegać większa -w porównaniu z Unibike i Cube- "sportowość" Herculesa ?

Jeśli chodzi o amortyzatory, to NCX jest oczywiście produktem lepszym niż NVX, co ma wyraźne odzwierciedlenie w cenie (najdroższy NCX kosztuje 859 zł, najdroższy NVX 289 zł).

Napisano

A mam jeszcze taka zagwostke. Poniewaz jestem kolarzem amatorem ;D Zastanawiam sie nad inwestycja rzedu 3300zl za Xenona skoro kupujac tanszy rower moglbym nie poczuc zadnej roznicy? Mam do kupienia http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/14053/64166/#specifications Giant Roam 1 Disc model 2013 za 2300zl wiem ze ogolnie jest gorszy jesli chodzi o sprzet ale czy ja to odczuje? Nie wjade na Giancie pod gorke bo ma mniej przelozen? albo bedzie glosny? Jakie macie zdanie na ten temat?

Napisano

osprzęt to nie wszystko, rama też jest ważna,

Icona 12,90kg

Xenon 13.10kg

różnica - 200g na korzyść Icony

amortyzator

Icona - 2900g

Xenon 2030g

różnica 870g na korzyść Xenon

po samej wadze amortyzatora xenon powinien być lżejszy i to sporo, gdyby Icona miała ten sam amortyzator co Xenon było by o 1070g lżejsza od Xenona,

Napisano

osprzęt to nie wszystko, rama też jest ważna,

Icona 12,90kg

Xenon 13.10kg

różnica - 200g na korzyść Icony

amortyzator

Icona - 2900g

Xenon 2030g

różnica 870g na korzyść Xenon

po samej wadze amortyzatora xenon powinien być lżejszy i to sporo, gdyby Icona miała ten sam amortyzator co Xenon było by o 1070g lżejsza od Xenona,

No ale zakladajac ze kupuje gotowy produkt a nie skladam go sam z czesci, musze przyjac wage koncowa za wyznacznik no chyba ze dajesz mi do zrozumienia ze Icona ma lzejsza rame wiec jest lepsza :P Ale tak naprawde nie wiemy czy rama jest faktycznie o 1000g lzejsza czy moze jakies inne komponenty robia ta roznice. Badz co badz czy te wszystkie roznice sa widoczne dla amatora? czy roznica amora jest odczuwalna albo alivio/deore dla kogos kto jezdzi 12letnim Giant boulderem na sztywnym widelcu.

Mam pytanie czy ktos zna wage Gianta Roam 1 Disc 2013 ?

Napisano

ostatnio w sklepie serwisant powiedział mi że najtrwalszy napęd jest 3x8, oraz że alivio jest wystarczające dla jazdy codziennej

Roam 1 Disc waży -14,65kg, rozmiar M

Napisano

ostatnio w sklepie serwisant powiedział mi że najtrwalszy napęd jest 3x8, oraz że alivio jest wystarczające dla jazdy codziennej

Roam 1 Disc waży -14,65kg, rozmiar M

Okej reasumując:

Unibike Xenon ma najlepszy osprzet w tej cenie - 3300zl

A uzytkownik typu - ja - nie wyczuje roznicy pomiedzy tanszym Herculesem Icona za 2900zl

Ale prawdopodobnie nie potrzebuje tak dobrego roweru w zwiazku z czym osprzet Alivio bylby wystarczajacy.

A jako ze alivio to mniejszy zakres cenowy to moze pomozecie w wyborze roweru w tej kategorii?

Mi sie podoba ten Giant Roam 1 disc - 2300zl. Ale tu sie pojawia zas Unibike ze swoimi Viperem za 1900zl i Zethosem za 2500zl.

Co ja mam biedny wybrac ;PP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...