Skocz do zawartości

[Nowa kolarka]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zapewne podobne tematy przewijaly sie setki razy...
Prosilbym o opinie, który z ponizszych rowerów jest warty uwagi. Wszystkie widzialem w sklepie, wszystkie mi sie podobaja i nie wiem co dalej dlatego potrzebuje Waszej ekspertyzy icon_biggrin.gif

Z góry dzięki.

Rower 1

http://www.decathlon.pl/triban-5-a-id_8239801.html

Rower 2

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/defy.5/14060/64116/

Rower 3

http://www.amazon.co.uk/Viking-Tri-Race-59cm-Gents-18sp/dp/B004X5BQDI

Napisano

No tak tylko, zeby wziąć używany musialbym mieć kogoś kto mi doradzi czy dany rower jest w stanie jeszcze pojezdzic. Wybrałem więc opcję kupienia nowego z gwarancją.

Napisano

1. Nie używałem, nie wiem. Osprzęt stoi nieźle jak na taką cene.

2. Typowy Giant, czyli Giant na ramie, a reszta najniższe przerzutki i klamki shimano. Hamulce jeszcze niżej. Koła wszystko giant, jak i sztyca etc, czyli tak naprawdę nie wiadomo czy to dobre.

3. Rower do triathlonu, w ten sport celujesz? Jak nie, to nie bierz go.

Jak nowy to Merida 880 2012 -> Vento 1.0-> Merida 880 2013. Tak, racja dużo takich tematów było :)

Napisano

Komponenty z logo producenta roweru to nie jest żadna ujma ani kara, są tak samo dobre jak innych producentów w podobnym przedziale cenowym.

Napisano

1. Nie używałem, nie wiem. Osprzęt stoi nieźle jak na taką cene.

2. Typowy Giant, czyli Giant na ramie, a reszta najniższe przerzutki i klamki shimano. Hamulce jeszcze niżej. Koła wszystko giant, jak i sztyca etc, czyli tak naprawdę nie wiadomo czy to dobre.

3. Rower do triathlonu, w ten sport celujesz? Jak nie, to nie bierz go.

Jak nowy to Merida 880 2012 -> Vento 1.0-> Merida 880 2013. Tak, racja dużo takich tematów było :)

Nie, rower nie bedzie do triathlonu. Będę na nim poprostu jeździł, może jakieś dłuższe dystanse w celach treningowych, ale na pewno nie typowe sporty kolarskie.

Podane przez Ciebie modele prezentują się świetnie, ale lokalne sklepy (właśnie przejrzałem ich strony) oraz nawet ebay nie posiadaja takich w swojej ofercie :(

Napisano

Rower do "triatlonu" ma niewiele wspólnego z triatlonowym, poza "łóżkiem" na kierownicy, które można zdemontować w minutę. Jest na pewno dosyć ciężki nawet jak na podstawowy rower szosowy. 

Drugi problem to jego niedostępność :)

Napisano

No tak tylko, zeby wziąć używany musialbym mieć kogoś kto mi doradzi czy dany rower jest w stanie jeszcze pojezdzic. Wybrałem więc opcję kupienia nowego z gwarancją.

Z uwagi na fakt, że potrzebujesz wsparcia przy ocenie stanu roweru oznacza to, że przy nowym też będziesz potrzebować wsparcia... z czym to się wiąże? Kup rower w swojej miejscowości, ewentualnie rower z neta, który będziesz mógł serwisować w swojej miejscowości. Giant i Merida to "masówka" więc prawie wszędzie jest serwis

Przykład: Jestem ze Świnoujścia znajomy kupił rower z Krossa, padł mu amoś i co miał zrobić? Wysłanie całego roweru na serwis do producenta (wysyłka na własny koszt)? Pojechanie do serwisu (najbliższy 100km od niego)? Strasznie się wkurzył. Po 3 wyjazdach na naprawę (miał pecha) stwierdził że popełnił błąd, że nie kupił lokalnie lub nie sprawdził bazy serwisów.

Ucz się na błędach innych :)

Napisano

Masz racje. Tak zrobilem, kupilem Giant`a Defy 5 z tego roku. Dla wiekszosci starych wyjadaczy pewnie jest to smieszny model, ale mi bardzo przypasowala ta kolarzówka :D Poza tym jest to moj pierwszy rower szosowy wiec nie wymagam od niego mega specyfikacji. Na pewno w przyszlosci bede chcial zmienic i wtedy majac juz jakies pojecie o tego typu rowerach, wybiore cos lepszego. Dzieki za pomoc. Szerokiej drogi :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...