xdjradox Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Witam, Mam prośbę o pomoc, chcę rozebrać korbę i suport ponieważ ostatnio zaczyna coś lekko strzelać gdy mocno naciskam ( całą swoją masą) na prawy pedał, co dziwne lewego pedału problem nie dotyczy. Najgorsze jest to że nie mogę znaleźc zadnych danych korby ( firma ZZYZX powiązana z corratec-kiem chyba nie udostepnia w sieci swoich instrukcji serwisowych, tym bardziej że sprzęt jest z 2003r). Kontynując wątek suport i korba powinny być równoważne z XTR jako że obie przerzutki, manetki, hamulce to XTR.Czy można na podstawie tych zdjęć wywnioskować co może być w środku, pewnie będzie octalink ale kardridz czy rozbieraly, fajnie było by trafić na bb-m950 Dodaję zdjęcie korb i nakrętek z opisami, gdzieś w sieci wyczytałem że niektóre starsze wersje korb XTR nie potrzebowały ściągacza. Może w mojej wersji rolę ściągacza pełni nakręta nr 2 która będzie wypychała korbę przy odkrecaniu śruby nr 1 ( patrz zdjęcie). Dziwi mnie jeszcze sprawa miski od strony napędu, nie widać tam mocowania na klucz jak przy stronie beznapędowej, co więcej taka "nakretka" wydaje się być przy samej korbie, może oznacza to że korba jest na stałe z suportem? Prośba o opinie, generalnie cel jest taki aby kupić właściwe klucze i to rozebrać.
rybciasum Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Kontynując wątek suport i korba powinny być równoważne z XTR jako że obie przerzutki, manetki, hamulce to XTR. HE??? Od kiedy to świadczy że korba to XTR bo reszta osprzętu taka jest?
xdjradox Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Napisano 18 Kwietnia 2013 Chodziło mi bardziej o to żeby cokolwiek nakierować, jeżeli corratec daje napęd xtr to raczej nie wrzucił suportu z Jubilata Odkręciłem śruby, a w środku coś czego wcześniej na oczy ( i w internecie ) póki co nie widziałem, wygląda jak pierwsze wersje Hollowtech-a, jak zdjąć korby, ściągacz nie podejdzie,a może rzeczywiście ściągaczem jest ta czarna nakrętka, której kształt pasuje do kształtu łba śruby ?? mały up - ta nakrętka pełni rolę ściągacza, suport wygląda na octalink: muszę kupić klucz do tego
xdjradox Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Napisano 19 Kwietnia 2013 Kupiłem klucz do suportu i udało mi się go odkręcić jedną ręką bez żadnego problemu, może nawet był za mało dokręcony. suport to BB-ES71
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.