BudekPL Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Cześć! Dotarły do mnie dziwne dźwięki mimo nowego roweru. Ma około miesiąca ale jeździłem zimą. Po każdym wyjeździe czyszczony. Gdy pedałuje do tyłu to z okolic kasety/piasty jest piszczący dźwięk. Klasyczne cykanie też jest ale ten pisk mnie zaniepokoił. Czy to coś groźnego, czy zignorować i jeździć? Nie czyściłem Karszerem tylko ręcznie gąbką. Może dobrze go "przepsikać" pod ciśnieniem? PS. To nie wina przerzutki ani łańcucha. Dzwięk nie jest cały czas tylko na jakimś danym segmencie kasety. Jakieś pomysły/sugestie?
andi333 Napisano 18 Kwietnia 2013 Napisano 18 Kwietnia 2013 Kółeczka przerzutki zapewne,rozkręć wyczyść powinno pomóc
BudekPL Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Napisano 18 Kwietnia 2013 Otóż nie kółeczka.. Wyciągnąłem całe koło i poruszałem samą kasetą i to ona piszczy. Kółeczka nie mają tutaj nic do tego. No nic.. będę jeździł aż nie wyjdzie jakiś chochlik bo ja już nie mam pomysłu. Słychać tylko na postoju, więc nie będę kręcił dużo do tyłu :>
BudekPL Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Napisano 18 Kwietnia 2013 Teraz nie mam jak zajrzeć bo rower w piwnicy a późna pora.. Ale z tego co pamiętam to nie. Niema między kasetą a piastą i piastą a ramą. Model piasty to Joy Tech 751DSE
BudekPL Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Napisano 18 Kwietnia 2013 Jest, tyle że pomiędzy gumą a ramą jest metalowa nakrętka. Tyle bynajmniej zdążyłem zobaczyć.
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2013 Wyciągnąłem całe koło i poruszałem samą kasetą i to ona piszczy. Chodzi mi dokładnie o te miejsce. A co to ma ze sobą wspólnego ?? tamto uszczelnienie jest od łożyska piasty. Skoro kręcąc samą kasetą piszczy, to ewidentnie piszczy bębenek i to nim należy sie zainteresować.
endrzer Napisano 19 Kwietnia 2013 Napisano 19 Kwietnia 2013 Wg. mnie - jeżeli sytuacja ma miejsce przy zdjętym kole i tylko przy kręceniu do tyłu - to wina jest tutaj bębenka kasety. No chyba, że jakiś syf jeszcze mógł się umiejscowić pomiędzy kasetą a szprychami. Najlepiej zdjąć kasetę i ocenić.
BudekPL Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Napisano 19 Kwietnia 2013 Niestety nie mam klucza, a zbieram na kask. Jak zdrowie się trochę polepszy to wyjdę na dwór "siknąć" karszerem. mam nadzieję że to coś da, a jak nie to żyje się i jeździ dalej
Mod Team Puklus Napisano 19 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2013 Jeżeli mas zna myśli sikanie sikawka ciśnieniowa to lepiej tego nie rób, lepiej zrobisz jak wnętrza rzadkiego oleju nalejesz. A najlepiej jak rozbierzesz bębenek. http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ to sie może przydac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.