Skocz do zawartości

[ramy] Dylemat - stary full czy nowy HT

siimon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem już na końcówce składania roweru na sezon ale jak to zwykle bywa pojawia się dużo wątpliwość.

Jestem w posiadaniu ramy BMC Four tuned z damperem Roch Shox SID. Szkopuł w tym, że po pierwsze jest to dość stara rama a po drugie mocno "styrana" czyli muszę doliczyć 200 zł za malowanie a wgniecenie na ramie zostaje. Mam możliwość sprzedaży tej ramy za około 300zł dzięki czemu w mojej kieszeni jest 500zł, które mogę przeznaczyć na ramę HT, np Leader Fox Maxx lub coś od Krossa. 

Podsumowując:

Czterozawiasowy full po przejściach VS Fox Maxx/Level/El Nino itp

Główne przeznaczenie to maratony MTB. 

Nie oczekuję, że ktoś zdecyduje za mnie ale obydwie możliwości wydają mi się równie dobre lub równie złe ;) potrzebny mi jakiś element, który przeważy szale na jedną ze stron.

pozdrawiam

Napisano

Wydaje mi się że skoro maratony to nie musi być full no i zyskujesz na wadze która w tym wypadku jest istotna. To pod warunkiem że starą ramę możesz sprzedać za rozsądne pieniądze ( znaczy masz kupca).

Napisano

Wagi na razie nie biorę pod uwagę bo ten kilogram czy dwa to zawsze mogę zrzucić z jeźdźca ;) Kupiec jest i stąd właśnie moje pytanie bo już muszę się zdecydować. 

Napisano

Tak naprawdę to musisz sobie odpowiedzieć na czym ci się lepiej jeździ, i na czym jesteś w stanie pojechać szybciej. Ja bym się skłaniał ku HT, no ale to ja ;)

Napisano

Jeśli nie łączy Cię z tym fullem jakaś sentymentalna więź, to ja bym się poważnie zastanowił nad sprzedażą dopóki jest wart cokolwiek. Jeśli ma dodatkowo wgniotkę, to tymbardziej :)

Chociaż wiadomo, że HT to już nie to samo.

ps. odnoszę wrażenie, że Twój BMC to jest wirtual, a nie 4 - zawias.

• Mod Team
Napisano

(wirtual to czterozawias :) )
podobnie jak niektóre jednozawiasowce (np trek, czy stara Kona)

co do samego roweru-kwestia jak Ci się jeździ na nim, gdzie te maratony, gdzie i jakie wgniecenie, przestarzała rama wcale nie musi być zła, jeśli chcesz mienić tylko pod wpływem impulsu "mieć nowe/inne" to przemyśl to raz jeszcze
I pamiętaj, że zawsze możesz fula "zablokować" a HT nie ufulowisz :) no chyba że oponą 2,4

Napisano

(wirtual to czterozawias :) )

podobnie jak niektóre jednozawiasowce (np trek, czy stara Kona)

Oj tam, wiesz o co chodziło. Wózek dziecięcy to też nie samochód, mimo że obydwa mają po cztery koła  ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...