Skocz do zawartości

[wymiana napędu] kilka pytań

indianin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zabieram się za wymianę napędu w moim rowerze (Merida crossway 100d rocznik 2009), stary jest już ostro zajechany.

Chciałbym wsadzić korbę ze zintegrowanym suportem Shimano FC-M590, kasetę HG50 i łańcuch HG50.

Do tej pory miałem suport z mocowaniem korby na kwadrat i z tego co pamiętam przy tego typu suportach ważna była długość osi. Czy w przypadku systemu zintegrowanego są też różne długości, czy są one uniwersalne? Jeśli mam mufę 68mm to taka korba będzie pasować: http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m590-czarna-175mm-44x32x22-i3159932977.html

Z góry dzieki za odpowiedź. Sam nie będę tego wymieniał, ale muszę kupić części :)

Napisano

Chciałem dziś kupić części, ale po rozmowie ze sklepem pojawiły się pewne wątpliwości. W moim rowerze przerzutki mam w układzie 3x8 i taki układ chciałbym zachować. Zgodnie z informacją ze sklepu do korby m590 będę potrzebował kasetę 9 rzędową.

Czy rzeczywiście korba ta będzie gryzła się z kasetą 8ką? Czy ewentualnie są jakieś korby tego typu do takich kaset?

Napisano

Tylko łańcuch na 8s kup - choć ktoś twierdził, że do 9 też współpracuje z kasetą 8-rzędową. Jednak myślę, że to pierwsze rozwiazanie zdecydowanie lepsze.

A wcześniej na tej korbie jeździłeś? Jest dedykowana do napędów 9-rzędowych.

Napisano

Tylko łańcuch na 8s kup - choć ktoś twierdził, że do 9 też współpracuje z kasetą 8-rzędową. Jednak myślę, że to pierwsze rozwiazanie zdecydowanie lepsze.

A wcześniej na tej korbie jeździłeś? Jest dedykowana do napędów 9-rzędowych.

Do tej pory rower miałem w takiej konfiguracji: http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1308&kr=2009

Po rozmowie z serwisem napaliłem się na korbę zintegrowaną (odstałem tu informację, że będzie działać z 8ką), natomiast w sklepie powiedzieli, że nie działa.

Dlatego wolę się dowiedzieć na forum zanim wydam kasę na części. Może ktoś jeździ w takim układzie.

Czy duża będzie różnica w jeździe? W obecnej korbie mam układ 48-38-28, a w m590 jest 44x32x22

Napisano

Czy duża będzie różnica w jeździe? W obecnej korbie mam układ 48-38-28, a w m590 jest 44x32x22

@michuuu też potwierdza, że będzie cykać dobrze :)

Różnicę poczujesz w terenie/górach. Pod niektóre góry ciężko by było na 28 z przodu się wtoczyć. A uwierz mi, są takie góry.

Ta 48-38-28 to bardziej taka turystyczna jest korba.

• Mod Team
Napisano

Kup korbę taką jaką chcesz czyli m590, nowa kasetę jeżeli stara już nie domaga, i do tego łańcuch, może np connexa 800 lub każdy inny 8 rzędowy. Wszystko będzie działać dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...