Skocz do zawartości

[stery] czy to przetarta dolna bieżnia? stary kalkhoff

kombinat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wziąłem się w końcu za swój rower i robię wszystko po kolei.

Po rozkręceniu sterów moim oczom ukazało się to co na zdjęciu. Czy dobrze myślę, że ta aluminiowa blaszka to coś w rodzaju dolnej bieżni? Widać, ze miała ona kołnierz ale całkiem się on wytarł i został na rurze. Łączenie tej tulei/kołnierza z aluminiową podstawą całkiem przetarte.

Macie jakieś pomysły czym to zastąpić, bo domyślam się, że takiego elementu do wiekowego kalkhoffa już nie dostanę?

http://i48.tinypic.com/30c822e.jpg

Napisano

Z dobraniem bieżni może być problem- ja np. założyłem stery Neco zostawiajc starą bieznię i okazało się, że widelec ma luz (nauczka na przyszłosc). Najlepiej wymienic całe stery. Ewentualnie możesz zapytać w serwisie, czy coś by się nie znalazło. Kupując nowe stery, zwróc jeszce uwagę czy gwint, jest taki sam jak na rurze sterowej. Mnie spotkała niespodzianka, kiedy okazało się, że gwint  górnej szalki okazał sie inny niż  rury sterowej.

Napisano

Byłem w sklepie i mam problem. Są kompletne stery jednocalowe, ale dolna bieżnia ma otwór 27mm! A rura jest calowa czyli 25,4 no i bieżnia jest luźna.

Gość w sklepie powiedział, że rura widelca powinna być szersza na dole i stąd takie wymiary - niestety moja ma jednakowy wymiar po całości...

Napisano

To prawda że rura sterowa powinna być grubsza na dole ponieważ bieżnia musi być osadzona na ciasno. Nie wiem co z tym fantem u ciebie zrobić. Nie wiem czy ktoś się podejmie wymiany sterówki na nową.

Napisano

Coś wymyślę, albo jakoś zwiększę obwód na dole, albo odwiedzę tokarza, wykonanie takiej bieżni to powinna być dla nich drobnostka. Jeszcze mam pomysł z wykorzystaniem bieżni górnej, tylko bym starł w niej gwint aby weszła na dół.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...