Skocz do zawartości

[tarczówki] Różnice pomiędzy Hayes MX1, a MX2.

Stary

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy może mi ktoś wyjaśnić jakie są różnice pomiędzy hayesem MX1, a MX2?

Kumpel mnie mało ostatnio nie zabił jak powiedziałem, że chciałbym kupić MX1 (inna sprawa, że nie mam kasy :)). Powiedział, że to sh*t i żebym kupił MX2. Czy to prawda?

Aha - na forum już czytałem jeden temat i tam pisało, że MX1 jest lepszy ... to ja już nic nie wiem :/

Napisano

W mx2 zeby regulowac odleglosc okladzin od tarczy potrzebujesz klucza - w mx1 nie bo zrobisz to pokretlem. Mx1 jest letszy pare gram od mx2. W mx1 masz dodatkowo pokretlo przy zacisku ktorym mozesz troszeczke naciagnac linke - w mx2 nie.

Budowa obu jest praktycznie ta sama - wiec i ich sila powinna byc podobna - z tym ze mx1 ma wiecej "bajerow"

Napisano

Bo zaczęło mnie to zastanawiać czemu w wielu sklepach MX2 jest droższy od MX1 (tarcza 203mm).

Szykuje się kolejny miesiąc bez jedzenia :) Trzeba w końcu wymienić hamulce :D

Napisano

mx1 jest gorszy szczególnie do grawitacji dlatego ze posiada rozbieralny zacisk ,wiec po jakims czasie sie poprostu rozklekocze jak np;blackboxy, a pozatym mx2 mają wiekszą siłe hamowania ze wzgledu na budowe(monolityczny zacisk). wiec niemoze sie tam cos ugiąć , poddac i cała siła idzie na tarcze.

regulacja takze jest duzo prostsza niz mx1 mnie wyregulowanie mx2 zajmuje ok 30 sek.

Napisano

mx1 wogole sie do grawitacji nie nadaje - bo nie do tego go producent przeznaczyl - za producentem - zalecany do: xc , am , tk :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...