Skocz do zawartości

[kaseta] luzy

scirocco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W rowerze mam kasetę Sram PG-970, ostatnio zauwazyłem luzy - wygląda to tak, że zębatki poruszają się niezależnie od siebie tak na oko 3-4mm.

Co można z tym zrobić? W drugim rowerze mam jakąś bardzo starą kasete i nie ma tam najmniejszego luzu więc zakładam, że nie jest to normalne.

Napisano

Luzy są pomiędzy poszczególnymi zębatkami, więc wydaje mi się, że problem jest w samej kasecie. Możliwe, że piszę bzdury ponieważ nie mam doświadczenia w tych sprawach jeszcze. Ta kaseta jest rozbieralna? Czym można to poskręcać?

Rower jest bardzo mało jeżdzony.

Napisano

Nic nie kombinuj. W pierwszej kolejności dokręć główny pierścień- lockring. Wystarczy klucz do kaset. Jak nie pomoże to zrób zdjęcie, albo lepiej film obrazujący wadę.

A sama kaseta jest skręcana- 6-7 największych zębatek- śrubą z łbem imbusowym.

• Mod Team
Napisano

Kasety srama są skręcane 1 śruba, możliwe ze sie rozkręciła, ale sam lockring sobie z tym poradzi, sprawdzone i przetestowane.

• Mod Team
Napisano

Jak ci se lockring odkręcił to cała kaseta powinna być luźna. Znaczy będzie sie ruszać, dodatkowo jeżeli popuściła i śruba w kasecie to każda z zębatek będzie luźna.

Napisano

Nic poważnego.

Ostatnio miałem identyczną sytację , śruba się odkręciła i to normalne w Sram'owskich kasetach.

Odkręcisz kasetę , dokręcisz śrubę imbusowym kluczem 1,5mm jezeli się nie mylę i po problemie.Jeżeli nie masz imbusowego klucza 1,5mm to skręcisz ją również prostą wsuwką do włosów , pasuje jak ulał :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...