Skocz do zawartości

[Przerzutka] RD-TY18 czy jest krzywa? - zdjęcia

lvl18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, jako że jest to mój pierwszy problem jaki opisuje na forum.

Zabrałem się za konserwację napędu po zimie, z przednią przerzutką wielkiej filozofii nie było tak z tylną mam kłopot. Jeśli dobrze pamiętam, wózek razem z kółkami powinien być idealnie równoległy do zębatek na kasecie. W moim przypadku (Shimano RD-TY18) tak nie jest, lepiej samemu zobaczyć:

https://picasaweb.google.com/llvvll18/RDTY18?authkey=Gv1sRgCJvrysbFvqDGXA

Hak wydaje się prosty, dla lepszej widoczności specjalnie wyjąłem sprężynę spomiędzy pantografu i wózka.

Napisano

Na ramie wygląda podobnie, oba kółka nie trzymają poziomu kasety przez co bardzo się zużywają. Cały mechanizm rzęzi a łańcuch przeskakuje. Na zdj. nr 5 tuleja na której jest zwykle sprężyna jest jakby wygięta przez co i wózek źle wygląda. Nie mam pojęcia czy to jest norma w tym modelu a nie pamiętam jak wyglądało od nowości. Upadku czy uderzenia nie było nigdy.

• Mod Team
Napisano

No to chwyć ze chyżo za woza i ciąg :P aż będzie trzymała pion, i powiedz jej żeby więcej tyle nie piła :P to stalowa konstrukcja nic jej nie zaszkodzi :P

Napisano

Naprostowana. Nie napiszę jak działa bo rower w rozsypce, przy okazji przyjrzałem się łańcuchowi i po 5tys km wypadałoby go zmienić, opony też łyse, linki jakimś cudem się jeszcze nie zerwały. Aż dziw mnie bierze że tyle czasu rower był w miare bezawaryjny.

Napisano

Ale Tarpana to już lata nie widziałem :)

Czy tani, 12 lat temu 500zł to mało nie było, rama ciężka i gruba, amortyzator 'no name' raczej wygląda niż działa, 4 lata temu piasta się posypała oczywiście w dalekiej trasie więc całe koło z kasetą wymienione, jeszcze wcześniej wymieniłem przerzutkę właśnie na tę Shimano, o siodełku i dętkach nie wspomnę. Trochę czasu się znalazło i rower okazał się zajechany, bo póki sprawny to się wsiadało i w drogę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...