lvl18 Napisano 9 Kwietnia 2013 Napisano 9 Kwietnia 2013 Witam wszystkich, jako że jest to mój pierwszy problem jaki opisuje na forum. Zabrałem się za konserwację napędu po zimie, z przednią przerzutką wielkiej filozofii nie było tak z tylną mam kłopot. Jeśli dobrze pamiętam, wózek razem z kółkami powinien być idealnie równoległy do zębatek na kasecie. W moim przypadku (Shimano RD-TY18) tak nie jest, lepiej samemu zobaczyć: https://picasaweb.google.com/llvvll18/RDTY18?authkey=Gv1sRgCJvrysbFvqDGXA Hak wydaje się prosty, dla lepszej widoczności specjalnie wyjąłem sprężynę spomiędzy pantografu i wózka.
Mod Team Puklus Napisano 9 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2013 No wózek wydaje sie krzywy, łatwiej by było ocenić zakręconą na ramie.
lvl18 Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Napisano 9 Kwietnia 2013 Na ramie wygląda podobnie, oba kółka nie trzymają poziomu kasety przez co bardzo się zużywają. Cały mechanizm rzęzi a łańcuch przeskakuje. Na zdj. nr 5 tuleja na której jest zwykle sprężyna jest jakby wygięta przez co i wózek źle wygląda. Nie mam pojęcia czy to jest norma w tym modelu a nie pamiętam jak wyglądało od nowości. Upadku czy uderzenia nie było nigdy.
Mod Team Puklus Napisano 9 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2013 No to chwyć ze chyżo za woza i ciąg aż będzie trzymała pion, i powiedz jej żeby więcej tyle nie piła to stalowa konstrukcja nic jej nie zaszkodzi
ugupu Napisano 10 Kwietnia 2013 Napisano 10 Kwietnia 2013 Krzywa. Spróbuj wyprostować jako rzecze kolega Puklus. W ostateczności możesz nabyć nową http://www.mkbikeonline.com/pl/p/SHIMANO-przerzutka-tylna-RD-TY18-SS-czarna/2355 Pzdr...
lvl18 Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Napisano 10 Kwietnia 2013 Naprostowana. Nie napiszę jak działa bo rower w rozsypce, przy okazji przyjrzałem się łańcuchowi i po 5tys km wypadałoby go zmienić, opony też łyse, linki jakimś cudem się jeszcze nie zerwały. Aż dziw mnie bierze że tyle czasu rower był w miare bezawaryjny.
Mod Team Puklus Napisano 10 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2013 Bo był z tanich ale dobrych komponentów złożony
lvl18 Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Napisano 10 Kwietnia 2013 Ale Tarpana to już lata nie widziałem Czy tani, 12 lat temu 500zł to mało nie było, rama ciężka i gruba, amortyzator 'no name' raczej wygląda niż działa, 4 lata temu piasta się posypała oczywiście w dalekiej trasie więc całe koło z kasetą wymienione, jeszcze wcześniej wymieniłem przerzutkę właśnie na tę Shimano, o siodełku i dętkach nie wspomnę. Trochę czasu się znalazło i rower okazał się zajechany, bo póki sprawny to się wsiadało i w drogę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.