Skocz do zawartości

[Napęd] wymiana

OddajMiPodatek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jako, że robi się cieplej na dworzu to coś po zimie z moim szczęściem musiało mi się popsuć ;) tak więc padło na wolnobieg, da się jeździć, ale lata, stuka, puka itp. tak więc do bardziej doświadczonych mam pytanie
1. Lepiej zainwestować w wolnobieg + łańcuch + centrowanie tylnego koło (bo też już tego wymaga coraz bardziej)
2. jakaś obręcz z wolonobiegem + łańcuch
3. Czy przód zostawić w spokoju jak jeszcze daje radę?
4. Co w tej kwestii możecie polecić? I przy okazji jakiś serwis w wawie co dużo nie zedrze ;)

Wolnobieg to 6-rzędówka.
Pozdrawiam.

Napisano

Ogólnie budżet na ten miesiąc na rower będę miał jakieś właśnie 150-200 zł. Z tym że czy jakbym kupił koło z kasetą to by pasowało do mojego rowerku? (Hexagon v2) raczej wymiana do tego manetek itp. więc czy bym się w tej cenie zmieścił? 

• Mod Team
Napisano

Wiec tak, mowisz 6 rzędów, a wiec i manetki tez masz 6 rzędowe. Możesz kupić koło z kaseta na 8 rzędów, to przyszłościowe rozwiązanie, i kasetę 8 rzędową, lub 7 rzędową z podkładka. 

możesz tez pozostać przy wolnobiegu ale tak jak pisałeś i tak będziesz musiał trochę kasy na to wdać, mniej ale jednak. Ty zdecyduj co tobie bardziej odpowiada.

Napisano

No właśnie, bardziej przyszłościowe i to by mi pasowało, bo swoją stroną 6 rządów to za mało i to dość często, a lepiej wydać więcej ale postawić na dalszą jakość. A mógłbyś polecić coś 8-rzędowego i manetki do tego tak żeby pasowało i tylko niezbędną modernizacje zrobić? Nie znam się na manetkach, a tym bardziej na kołach i kasetach do tego, więc za każdą radę będę bardzo wdzięczny. :P

• Mod Team
Napisano

Jak napisałeś o kole z kasetą 8-rzędową to właśnie na to koło patrzyłem, czyli zły wybór by nie był. :P a co do manetek, po dłuższym zastanowieniu... alivio. Dziękuję bardzo za pomoc. Używanych to nic nie chcę, wolę jakoś UCIUŁAĆ i mieć nówkę i lepsze. ;)
Pozdrawiam.

Napisano

Edit:
Tak więc ogarnąłem, a raczej pożyczyłem trochę kasy do wypłaty, bo nie mogę żyć bez mojej miłości :D I koło zamówione, manetki również o tego samego sprzedawcy http://allegro.pl/manetki-shimano-alivio-sl-m410-3x8-linki-i3158374437.html , I pytanie co do łańcucha, może być taki zamiast tego z linku podanego przez Ciebie http://allegro.pl/lancuch-shimano-altus-acera-cn-hg40-6-7-8rzedowy-i3089520466.html ?

Napisano

No okey, tak więc dołożę skoro tak, tylko jeszcze ktoś mi go będzie musiał skrócić :P z regulacją przerzutek może dam radę. Tylko trochę poczytałem i się zastanawiam czy korby by nie było konieczności wymienić. Nie chcę zajechać łańcucha, a w kosztach i tak powiększonych już bym się nie zmieścił. Pozatym szukam i szukam i nie mogę znaleźć tego łańcucha w jakimś sklepie żeby odebrać osobiście, bo niezbyt mi na rękę jeszcze przesyłka. :P Chociaż biorąc pod uwagę ceny sklepów i allegro to pewnie na jedno wyjdzie heh.

A taka w miarę rozsądna korba też lekki ubytek dla portfela http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m411-48x38x28-srebrna-i3145597879.html

• Mod Team
Napisano

Tylko ze taki connex w stacjonarnym sklepie będzie kosztował tyle samo co w necie z przesyłką lub i drożej wiec w czym problem :P

Napisano

Wiem właśnie, przecież do takiego samego wniosku doszedłem. Ale muszę pomarudzić jak to mi źle, podatek zabierają, nic za darmo nie chcą dać itd. Haha. :P a tak kończąc offtop nie wyrobie się tak czy tak i łańcuch dopiero zamówię z korbą.

Napisano

Tak więc dziś już z samego rana przyszło koło i manetki, jestem bardzo zadowolony i jeszcze raz dziękuję. ;) i mam jeszcze pytanie, nic się nie powinno stać jakbym chciał jeszcze przez dwa tygodnie zajechać ten wolnobieg? :P pomijając fakt, że czuję lekkie zażenowanie jak mi coś trzeszczy :D

• Mod Team
Napisano

No jeżeli wymieniasz koło czyli także i kasetę ( z wolnogiebu) a masz nowy łańcuch to deptaj do śmierci ale jeżeli nie myślisz o wymianie korby zwróć na nią uwagę żeby jej nie zniszczyć nie potrzebnie. Choć 2 tyg jej nie zaszkodzą.

Napisano

Właśnie o to chodzi, że już na łańcuch nie starczyło. :( tzn. mógłbym wziąć ten hg-40 ale skoro się nie opłaca to poczekam, korba jest lekko zjechana również stąd to pytanie, bo bym jeszcze na tym się trochę pomęczył (bardziej trzeszczy i się rusza wolnobieg jak nie pedałuje, przy pedalowaniu bywają nawet pewne momenty ciszy i spokoju) i uzbierał na korbę i łańcuch, żeby niczemu nie zrobić krzywdy i żebym dłużej mógł się cieszyć nowym napędem. :P

Napisano

Więcej czytam niż się udzielam i wiem, dlatego wszystko leży sobie w pokoju i póki nie będę miał wszystkiego nic nowego nie zakładam. Czyli rozumiem, że cały stary napęd mogę katować. Skoro Cię męczę pytaniami to już chyba ostatnie zadam, bo też czytałem, że z korbą najlepiej jak w zestawie jest piasta (jak coś nie pokręciłem) i tak przeważnie jest w przypadku nowych na alledrogo, więc ostatnie pytanie i prośba zarazem czy jakąś korbę konkretną do mojego roweru byś polecił, duża jest różnica między alivio, a np. tą co miałem podstawową w hexagonie? Sountor czy jakoś tak.

• Mod Team
Napisano

Alivio to złoty środek, mocna, nawet ładna i wytrzymała korba za rozsądne pieniądze. Suntoury są miększe i szybciej zadatki znikają. A nie piasta tylko suport :P Nie musi być w zestawie, ale długość osi starego musi pasować do nowej i system mocowania jak łatwo sie domyślić też.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie ;) jako, że wszystko jest zebrane do kupy, a się nie znam to wolę sie upewnić, utknąłem na ściąganiu korby w tym samym miejscu co ktoś inny w innym temacie (załączone zdjęcie w tym temacie http://www.forumrowerowe.org/topic/40043-korba-problem-ze-zdjeciem/), tam polecał administrator tejże strony do ściągnięcia korby poprzez ten klucz:
http://allegro.pl/klucz-yc-215cb-sciagacz-do-korby-i3142617691.html ściągana końcówka ponoć, ja jako że zakupiłem taki klucz:
http://allegro.pl/sciagacz-klucz-do-korby-bike-hand-yc-215a-i3115179392.html mam pytanie czy on się nada i końcówka da też się ściągnąć? Nie kombinowałem a wolę się upewnić ponieważ pierwszy raz to robię SAM ;)

• Mod Team
Napisano

Czy się zdejmuje to tego nie wiem ale można sobie poradzić na wiele sposobów :P jeżeli sie końcówkę da ściągnąć to po kłopocie. Jeżeli nie to np można by w gwint wkręcić śrubę, można taką kupić w rowerowym za chyba 1zł, uciąć łeb i wkręcić tyle by wystawało poza gniazdo korby i po kawałku sie da to ściągnąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...