kubzys Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam. Może temat niewiele mówi, ale nie wiedziałem jak krótko to opisać. W mieszczuchu wymianiam napęd na 2x7. Korba którą chcę kupić to 3 rzędowa korba alivio. Młynek odkręcę, bo nie będę go potrzebował. I tutaj pytanie: czy muszę zamontować krótszy suport jeśli działały będą tylko dwie większe tarcze zamiast trzech? Wydaje mi się, że tak, jednak wolałbym się upewnić. I jeśli tak to o ile krótszy niż normalnie zaleca producent? Szukałem, ale nic konkretnego nie znalazłem. Pozdrawiam
M333 Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 W teorii oś suportowa powinna być nieco krótsza (2.5mm na stronę, czyli 5mm ogółem- np. zamiast 113mm zamontować 107mm). Związane jest to z linią łańcucha. W praktyce może zostać dotychczasowy wkład suportowy.
Bop3 Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Wypadałoby wkręcić krótszy suport, o ile krótszy, o tyle aby przestrzeń miedzy zębatkami z przodu była w lini prostej do trzeciej zębatki z tyłu. Tak aby zminimalizować przekosy i ułatwić sobie regulacje biegów . Długość nowego suportu zależy od tego jak masz ustawione koło, ile podkładek, jaka jest korba chyba trzeba dobrać próbując.
kubzys Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Napisano 6 Kwietnia 2013 Okej, dziękuję za odpowiedzi. W takim razie już wiem wszystko i postaram się wrzucić ten 5mm krótszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.