Skocz do zawartości

[suport] Na kwadrat wymiana z BB-LP25

kerad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety mój suport Shimano BB-LP25 zaczął sie przycierać (duże opory) wiec nastał czas na wymianę. Korby sa na kwadrat także wybór jest spory. Dane jakie znalazłem na temat mojego obecnego suportu przedstawia poniższa tabela, choć na innych stronach pisało że jest na 110, a nie na 111:

Shimano Acera / Alivio BB-LP25 379 g kwadrat 68x111 mm 1995

Jaki polecacie suport na kwadrat, bo póki co korby zostają co prawda jest to AceraX (na zdjęciu jeszcze brudna i zamontowana)

P1040940b.jpg

Z tego co słyszałem to shimano lepiej omijać bo ma jedna miskę plastikową i nie ma maszynowych łożysk.

Także co w tym momencie jest godne uwagi?

Z góry dziekuje

Napisano

Coś na tzw. łożyskach maszynowych- futura, neco, vp albo kinex. Długość 110.5mm a nawet 113mm- bez większej różnicy.

Jak masz zaplecze (klucz rurowy) i chęci to możesz przeserwisować lp25. Po stronie, gdzie gwint jest w korpusie wkładu, jest nakrętka z lewym gwintem. Po odkręceniu jej, zdjęciu uszczelnień możesz całość wyczyścić. Jeżeli bieżnie są w dobrym stanie to złożyć na nowym smarze.

Napisano

może accenta

sama korba jest już chyba dość mocno zużyta (połamane zęby, starta)

Te zęby sa identyczne z drugiej strony przykrytej ramieniem i tak jest od nowości

Napisano

Te zęby sa identyczne z drugiej strony przykrytej ramieniem i tak jest od nowości

Nie mogłem już edytować poprzedniego posta, dlatego pisze w tym.

Czy suport RPM jest godny uwagi, gość w sklepie rowerowym go zachwalał że lepszy od neco. Również na łożyskach maszynowych z uszczelnieniem.

Dzieki jeszcze raz za pomoc

Napisano

Coś na tzw. łożyskach maszynowych- futura, neco, vp albo kinex. Długość 110.5mm a nawet 113mm- bez większej różnicy.

Jak masz zaplecze (klucz rurowy) i chęci to możesz przeserwisować lp25. Po stronie, gdzie gwint jest w korpusie wkładu, jest nakrętka z lewym gwintem. Po odkręceniu jej, zdjęciu uszczelnień możesz całość wyczyścić. Jeżeli bieżnie są w dobrym stanie to złożyć na nowym smarze.

Dzieki M333, byłem dziś w innym sklepie rowerowym w okolicy gdzie mieli właśnie polecany suport VP w rozmiarze 68x113, ale główny serwisant stwierdził że nie da mi gwarancji że mi przerzutka obsłuży największą tarcze, gdyż mój stary shimano BB-LP25 wykręca sie w przeciwna stronę niż korba z tarczami, a od strony korby jest tylko miska, a ten VP odwrotnie, czyli wykręca sie w stronę korby z tarczami, a z przeciwnej jest miska.

Przymierzył moje tarcze na w/w suport i stwierdził że nie dochodzą tak jak na starym...

Przy okazji wykręciłem ta nakrętkę kontrującą, wyjąłem pierścień zabezpieczający i coś jeszcze trzyma.

Napisano

Oś w suportach typu kwadrat nie jest symetryczna. Z jednej strony mufy wystaję więcej mocowanie niż z drugiej.

Weź stary suport bb-lp25 do sklepu i spróbuj przymierzyć się do kilku nowych suportów, niekoniecznie VP. Osie nieco krótsze, np 110mm 108mm, czasem też można spotkać 107mm. Wybierz ten, który najlepiej pasuje.

Dodatkowo ustal ze sprzedawcą czy w razie trudności z wyregulowaniem przerzutki będziesz mógł wkład wymienić na taki o innej długości.

Napisano

Kupiłem suport NECO wg zaleceń sprzedawcy jednak na 113, gdyż jak przymierzył do 110,5 to stwierdził że mam korbę lekko wybita i dłuższy będzie lepszy.

Kluczem dynamometrycznym dokręciłem od strony napędu  później miskę od przeciwnapędowej delikatnie 30Nm i oska zaczęła chodzić wyczuwalnie skokowo, dopiero przy dokręceniu samą ręką trzymając za nasadkę ośka chodzi płynnie, a jakikolwiek ruch kluczem powoduje zacinanie sie ośki...

Na mój chłopski rozum należało by podłożyć podkładki między mufę a prawą stronę suportu, ale nie na tym rzecz polega, bo to powinno normalnie pasować.

Przy takim dokręceniu lewej miski mam obawy że sie to rozpadnie, bo praktycznie da sie ja palcami wykręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...