Skocz do zawartości

[przerzutka przód] nie wchodzi na największy blat :/

GokuSSJ6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

siemka mam problem z przerzutką przednią (shimano altus) za nic nie moge jej ustawić zeby wrzucało na największy blat korby (shimano ale nie znam modelu) linka nówka, pancerz ok, nawet gdy ustawie manetkę ma max naciągu i jeszcze pociągne linke przerzutka ani drgnie dalej :P te śrubki na przerzutce to już wkręcalem/wykręcałem jak się tylko dało i nic, czyżby przerzutka kończyła żywot?

Napisano

Taki objaw daje z reguły niedostatecznie wykręcona śrubka zderzaka H. Sprawdź linię łańcucha - powinna być 47-50 mm (odległość środkowej tarczy od środka rury podsiodłowej). Przy niektórych korbach w układzie 42-34-24 wózek zahacza o środkową tarczę i całą przerzutkę trzeba unieść nieco wyżej niż zalecane położenie wózka nad blatem.

Napisano

iiiiiiii dokładnie to miałem napisać :)

Swego czasu (giant model noname 98rok) gdy byłem z deczka mniejszy (:P) zachciało mi się wyczyścić dokładnie rowerek. I odkręciłem przednią przerzutke. Ile ja się potem nagłowiłem, żeby znów ustawić ją w odpowiednim miejscu na rurze podsiodłowej :)

Napisano

dzięki z trudem ale udało się (chociaż nie do końca bo jeszcze trochę szarpie) :o miałem za wysoko ustawioną przerzutkę

Napisano

Taki objaw daje z reguły niedostatecznie wykręcona śrubka zderzaka H. Sprawdź linię łańcucha - powinna być 47-50 mm (odległość środkowej tarczy od środka rury podsiodłowej). Przy niektórych korbach w układzie 42-34-24 wózek zahacza o środkową tarczę i całą przerzutkę trzeba unieść nieco wyżej niż zalecane położenie wózka nad blatem.

Albo za dluga os suportu...

Przy czym korba jes za bardzoi oddalona od ramy...

Ja tak mialem... Po zalozeniu korby Deore na oryginalny suport, ktory byl zamotowany.

Wymiana na uport 113mm pomogla...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...