Skocz do zawartości

[szlak pałaców - okolice Koszalina]

mitam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

na weekend majowy wspólnie ze znajomymi wybieramy się nad morze. Chcemy m.in zrobić wycieczkę poruszając się Szlakiem Pałaców. Trasa przebiega Mostowo - Rosnowo - Niedalino - Strzekęcino - Bardzlino (most na Radwi) - Białogórzyno - Nosowo - Parsowo - Świemino - Warnino - Wierzchomino - Dobrzyca - Borkowice - Śmiechów - Pleśna- Gąski.

W związku z tym mam pytanie czy ktoś już przejechał ten szlak w ostatnim czasie? Jak wygląda infrastruktura wzdłuż trasy, bary, kafejki itp. lub miejsca odpoczynkowe ?

Czy można liczyć na miejsca gdzie można spokojnie napić się kawy i coś przekąsić czy raczej wałówkę i termosy trzeba tarabanić ze sobą.....???

Napisano

Tak wygląda przebieg trasy zamieszczam poniżej ślad GPS

Niebieski szlak rowerowy Pałaców | GPSies | kliknij zobacz ślad

Będziecie jechali od Gąsek, czy też zaczniecie od Mostowa?

Przemierzałem część tej trasy ze 2-3 lata temu na odcinku Mostowo - Strzekęcino.

W takich miejscach jak niżej wymienione spokojnie zjesz, napijesz się i odpoczniesz

- Strzekęcino Pałac ,

- Rosnowo 23 , Gospoda u Zdzicha ,

- Mostowo 5, Zajazd pod brzozą.

Może ewentualnie coś będzie jeszcze w samej Dobrzycy, to jest duża wioska z ogrodami tematycznymi Hortulus.

No i na pewno możecie liczyć na Gąski, póki nie ma elektrowni jądrowej to życie turystyczne w maju powinno już tam kiełkować, chyba że będzie jeszcze leżał śnieg :))

Tak w ogóle wybór Koszalina i okolic na przemierzanie szlaków rowerowych to dobry wybór, ścieżek i atrakcji Ci u nas dostatek :)

Mapy powiatu koszalińskiego >>http://www.it-pomorze.pl/strona/wyswietl/2449/mapy

Gorąco mogę polecić tę mapę >> http://www.it-pomorze.pl/files/media/pliki/POWIAT%20ROWEROWY_09.2012.jpg

Bardzo dobra skala 1:55 000. Naniesione wszystkie szlaki i atrakcje. Naprawdę warto.

Za jedyne 5 PLN do kupienia w Koszalinie w IT przy ul.Dworcowej.

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania postaram się pomóc.

Napisano

w mapę się zaopatrzyłem i faktycznie jest superowa. Co do samej trasy zamierzam odbyć ją z Mostowa do Gąsek. Bedziemy stacjonować w Niegoszczy Villa Finezja więc busem podjedziemy do Mostowa i rowerumi do Niegoszczy przez Gąski.

Kolejnym pomysłem ma być trasa dookoła Koszalina ale to chyba raczej na 2 dni rozłożymy. Kolejnym pomysłem jest wycieczka do Kołobrzegu. Oby tylko pogoda dopisała i siły......... Studiując mapę widzę że będzie co rowerowo robić.

Dziękuje za odpowiedź

ps. Ogrody Hortulus w Dobrzyce mamy już zaliczone na poprzedniej majówce, cudowne miejsce

Możesz polecić co jeszcze można ciekawego zobaczyć - nie chodzi mi o przewodnikowe atrakcje tylko o sprawdzone ciekawe miejsca

Pozdrawiam z Kędzierzyna-Koźla

Napisano

w mapę się zaopatrzyłem i faktycznie jest superowa. Co do samej trasy zamierzam odbyć ją z Mostowa do Gąsek. Bedziemy stacjonować w Niegoszczy Villa Finezja więc busem podjedziemy do Mostowa i rowerumi do Niegoszczy przez Gąski.

Kolejnym pomysłem ma być trasa dookoła Koszalina ale to chyba raczej na 2 dni rozłożymy. Kolejnym pomysłem jest wycieczka do Kołobrzegu. Oby tylko pogoda dopisała i siły......... Studiując mapę widzę że będzie co rowerowo robić.

Dziękuje za odpowiedź

ps. Ogrody Hortulus w Dobrzyce mamy już zaliczone na poprzedniej majówce, cudowne miejsce

Możesz polecić co jeszcze można ciekawego zobaczyć - nie chodzi mi o przewodnikowe atrakcje tylko o sprawdzone ciekawe miejsca

Pozdrawiam z Kędzierzyna-Koźla

Tak sobie oglądam w TV mecz ZAKSY  z Asseco Resovią i zastawnaiam się co Wam jeszcze zaprooponować na przejażdkę po okolicy, Kolumbem nie będę bo większość atrakcji a sądzę że wszystkie opisano w przewodnikach i zaznaczono na mapach.

Na pewno warto wybrać się szlakiem R-10 do Kołobrzegu, nasycić się po drodze widokiem morza, pokręcić po Kołobrzegu pojechać na Dźwirzyno nowo zbudowanymi trasami rowerowymi.Z Kołobrzegu można też pojechać na południe do Karlina, nasyp po torach kolejowych wyasfaltowano i utworzono bardzo fajną trasę przez lasy i pola, przed Karlinem pod wysokim z wiaduktu podziwiamy rozlewisko rzeki Parsęty. Z Karlina niedaleko jest do Białogardu, na rynku znajdziecie muzeum Prezydenta Kwasniewskiego.

Napisano

Tak sobie oglądam w TV mecz ZAKSY  z Asseco Resovią i zastawnaiam się co Wam jeszcze zaprooponować na przejażdkę po okolicy, Kolumbem nie będę bo większość atrakcji a sądzę że wszystkie opisano w przewodnikach i zaznaczono na mapach.

Na pewno warto wybrać się szlakiem R-10 do Kołobrzegu, nasycić się po drodze widokiem morza, pokręcić po Kołobrzegu pojechać na Dźwirzyno nowo zbudowanymi trasami rowerowymi.Z Kołobrzegu można też pojechać na południe do Karlina, nasyp po torach kolejowych wyasfaltowano i utworzono bardzo fajną trasę przez lasy i pola, przed Karlinem pod wysokim z wiaduktu podziwiamy rozlewisko rzeki Parsęty. Z Karlina niedaleko jest do Białogardu, na rynku znajdziecie muzeum Prezydenta Kwasniewskiego.

co do meczy to niestety nie było co oglądać dzisiaj. A jak dobrze pójdzie to jednym z ekipy rowerowej bedzie II trener naszej ZAKSY hihihi

dzięki za wskazówki - mamy mapę i chęci oby tylko sił wystarczyło i pogoda dopisała ( czytaj nie padał deszcz )

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Dotarlem juz na mejsce. Za pare dni napisze relacje z trasy... Na razie pogoda kiepściutka 8 stopni oby tylko nie padało...... Jutro ruszamy na Kołobrzeg

Wysłane z mojego Grand X In za pomocą Tapatalk

Napisano

Dotarlem juz na mejsce. Za pare dni napisze relacje z trasy... Na razie pogoda kiepściutka 8 stopni oby tylko nie padało...... Jutro ruszamy na Kołobrzeg

Wysłane z mojego Grand X In za pomocą Tapatalk

Brakuje słoneczka,to prawda, że z pogodą nie trafiliście.

A na południu Polski upały, ech :/

Napisano

Jakbyście szukali atrakcji na 3-go maja to w Rymaniu w nowo otwartym Hotelu Rymań znajdziecie coś fajnego do zjedzenia w promocji dla rowerzystów.

Wielki festiwal grillowania rozpoczynamy już 1 Maja – mamy dla Państwa zarówno te najbardziej tradycyjne propozycje potraw grillowanych jak i zaskakujące, wyśmienite dania serwowane przez naszego Szefa Kuchni.
W dniu 1.05 w godzinach już od 13:00 do 22:00 a w dniu 3.05 w godzinach od 17:00 do 22:00 zapraszamy wszystkich na rodzinny piknik, w trakcie którego za jednorazową opłatą (50 zł/os; dla dzieci do lat 12 – koszt wynosi 25 zł) skosztować będzie można wszystkich przygotowanych przez szefa kuchni potraw z grilla, wypić orzeźwiający kufel piwa lub kieliszek wina domu, wziąć udział w organizowanych przez nas konkursach i zabawach.
Specjalną ofertę kierujemy też do wszystkich miłośników dwóch kółek – wszystkie osoby, które w dniu 1.05 oraz 3.05 przyjazdą do nas na rowerach (lub z rowerem) otrzymają specjalny kupon upoważniający do wzięcia udziału w naszym pikniku z 50% rabatem!

Do Rymania można bezpiecznie dotrzeć na dwa sposoby nowymi trasami dla rowerów.
Ścieżka rowerową z Kołobrzegu: Kołobrzeg  - Gościno - Rymań
Ścieżka rowerową z Karlina: Karlino - Gościno - Rymań ( 34km )

1642916116.jpg
Napisano

Niestety już po majówce.... Nie przejechałem zakładanej trasy szlakiem pałaców ponieważ zakochałem się w trasach wzdłuż Bałtyku. Przekręciłem od Mrzeżyna do Łaz i zakochałem się w tych trasach. Trasa Ustronie Morskie - Kołobrzeg to chyba raj na ziemi dla rowerzystów.

Coraz bardziej dojrzewam do przejechania trasy wzdłuż Bałtyku.

Najważniejsze że moja żonka złapała bakcyla rowerowego i również jest zachwycona przejechanymi trasami.....

Trasa szlakiem pałaców zostaje odłożona na inny termin.

Napisano

Niestety już po majówce.... Nie przejechałem zakładanej trasy szlakiem pałaców ponieważ zakochałem się w trasach wzdłuż Bałtyku. Przekręciłem od Mrzeżyna do Łaz i zakochałem się w tych trasach. Trasa Ustronie Morskie - Kołobrzeg to chyba raj na ziemi dla rowerzystów.

Coraz bardziej dojrzewam do przejechania trasy wzdłuż Bałtyku.

Najważniejsze że moja żonka złapała bakcyla rowerowego i również jest zachwycona przejechanymi trasami.....

Trasa szlakiem pałaców zostaje odłożona na inny termin.

Nie dziwię się Wam, że zakochaliście się w tej trasie nadmorskiej od Łaz po Kołobrzeg, bo i ja pokonują ją kilka, kilkanaście razy w roku :) Ma swój urok. Polecam też wybrać się w okolice miejscowości Ustka - Rowy, gdzie wzdłuż Bałtyku trasa prowadzi klifem nadmorskim, tam to dopiero są wrażenia.

jjuksbeuvvkkmbhu_large_0017.jpg

jjuksbeuvvkkmbhu_large_0020.jpg

A poniżej dla przypomnienia filmiki nadmorska trasa rowerowa Kołobrzeg  Ustronie Morskie :)

http://www.youtube.com/watch?v=OPWEOv9EhIM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...