Skocz do zawartości

[kaseta] SRAM PG-850 - kompatybilnosc z lancuchem LX

SpiderMAN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

lancuch LX jest na 9 biegow (chyba ze to jakis stary model) wiec nie bedzie pasowal do kasety 8 biegowej.

No to gadasz bzdure, bo z doswiadczeia wiem, poniewaz tak mam u siebie i dowiadaywalem sie w dwoch zaprzyjaznionych sklepach, zanim go zakupilem i z HG-30-8 dziala prawidlowo, Lancuch ten jest mwezszy, ale koronki w kasecie 8ce maja te sama szerokosc co w 9tce...

Roznica miedzy kasetami, to odleglosci miedzy koronkami...

Jedno mnnie interesuje, poniewaz nie malem stycznosci z kasetami SRAM, czy maja te sama szerokosc koronek co Shimano...

Napisano

oo to nowosc. cale lata myslalem ze 8 jest szersza od 9. czyzbym zyl w bledzie? nie wydaje mnie sie bo z tego co czytam teraz tu i tam (bo nie chce mi sie wierzyc ze przez caly czas sie mylilem) 9 jest niezbyt komp. z 8. sam zyjac w takim przekonaniu nigdy nie zakladalem lancucha 8 na kasete 9 wiec nie sprawdzilem tego w praktyce..

sram ma te sama szerokosc co shimano

Napisano

9 jest niezbyt komp. z 8. sam zyjac w takim przekonaniu nigdy nie zakladalem lancucha 8 na kasete 9 wiec nie sprawdzilem tego w praktyce..

Łańcuch 8 na kasetę 9 to raczej niezbyt, ale w drugą stronę spokojnie działa :wink: Wiem bo jeździłem tak przez prawie rok (również łańcuch HG73).

Skoro działa na kasecie shimano to nie powinno być problemów ze sramem.

Napisano

oo to nowosc. cale lata myslalem ze 8 jest szersza od 9. czyzbym zyl w bledzie? nie wydaje mnie sie bo z tego co czytam teraz tu i tam (bo nie chce mi sie wierzyc ze przez caly czas sie mylilem) 9 jest niezbyt komp. z 8. sam zyjac w takim przekonaniu nigdy nie zakladalem lancucha 8 na kasete 9 wiec nie sprawdzilem tego w praktyce..

sram ma te sama szerokosc co shimano

No 8mka lancuch na 9tke to ne bardzo... Ale 9tka lancuchna 8mke.

Dzieki to chcialem wiedziec :)

Łańcuch 8 na kasetę 9 to raczej niezbyt, ale w drugą stronę spokojnie działa :wink: Wiem bo jeździłem tak przez prawie rok (również łańcuch HG73).

Skoro działa na kasecie shimano to nie powinno być problemów ze sramem.

No ja mam tak wlasnie...

I naped dziala bardzo dobrze, ale kaseta mnie wkurza...

Napisano

Wąski łańcuch nie będzie pracował tak samo dobrze z kasetą na 8 jak na 9. Kompatybilność polega jedynie na tym że kaseta na 8 nie "rozsadzi" wąskiego łańcucha bo rzeczywiście nie ma grubszych tarcz. Szerzej rozstawione tarcze kasety na 8 nie nabierają tak dobrze łańcucha wąskiego jak szerokiego - sprawdziłem. Shimano dla "mieszaczy" komponentów wypuściło kasetę na 8 dostosowaną do wąskiego łańcucha - CS-LG60. Napęd z taką kasetą pracuje znacząco lepiej - sprawdziłem. Ma ona bardzo grube tarcze aby lepiej przekładać wąski łańcuch. W konsekwencji jest potwornie ciężka.

Napisano

No to ja juz nie wiem, u mnie lancuch 9tka smiga bardzo fajnie, nie szarpie, biegi wchodza od razu, nie mam zadnych problemow ze zmiana biegow.

Aczkolwiek o kasecie nowej mysle, gdyz ta jest za ciezka...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...