SpiderMAN Napisano 27 Kwietnia 2006 Napisano 27 Kwietnia 2006 Mam pytanko, czy a kaseta -> http://allegro.pl/item98620678_kaseta_sram...1_30_11_32.html bedzie kompatybilna z lancuchem CN-HG73??? Chce wymienic kasete, a lancuch ma dopiero 400km przejechane... Szkoda by bylo go wymieniac.
deathmount Napisano 27 Kwietnia 2006 Napisano 27 Kwietnia 2006 lancuch LX jest na 9 biegow (chyba ze to jakis stary model) wiec nie bedzie pasowal do kasety 8 biegowej.
SpiderMAN Napisano 27 Kwietnia 2006 Autor Napisano 27 Kwietnia 2006 lancuch LX jest na 9 biegow (chyba ze to jakis stary model) wiec nie bedzie pasowal do kasety 8 biegowej. No to gadasz bzdure, bo z doswiadczeia wiem, poniewaz tak mam u siebie i dowiadaywalem sie w dwoch zaprzyjaznionych sklepach, zanim go zakupilem i z HG-30-8 dziala prawidlowo, Lancuch ten jest mwezszy, ale koronki w kasecie 8ce maja te sama szerokosc co w 9tce... Roznica miedzy kasetami, to odleglosci miedzy koronkami... Jedno mnnie interesuje, poniewaz nie malem stycznosci z kasetami SRAM, czy maja te sama szerokosc koronek co Shimano...
deathmount Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 oo to nowosc. cale lata myslalem ze 8 jest szersza od 9. czyzbym zyl w bledzie? nie wydaje mnie sie bo z tego co czytam teraz tu i tam (bo nie chce mi sie wierzyc ze przez caly czas sie mylilem) 9 jest niezbyt komp. z 8. sam zyjac w takim przekonaniu nigdy nie zakladalem lancucha 8 na kasete 9 wiec nie sprawdzilem tego w praktyce.. sram ma te sama szerokosc co shimano
Janisław Napisano 28 Kwietnia 2006 Napisano 28 Kwietnia 2006 9 jest niezbyt komp. z 8. sam zyjac w takim przekonaniu nigdy nie zakladalem lancucha 8 na kasete 9 wiec nie sprawdzilem tego w praktyce.. Łańcuch 8 na kasetę 9 to raczej niezbyt, ale w drugą stronę spokojnie działa :wink: Wiem bo jeździłem tak przez prawie rok (również łańcuch HG73). Skoro działa na kasecie shimano to nie powinno być problemów ze sramem.
SpiderMAN Napisano 29 Kwietnia 2006 Autor Napisano 29 Kwietnia 2006 oo to nowosc. cale lata myslalem ze 8 jest szersza od 9. czyzbym zyl w bledzie? nie wydaje mnie sie bo z tego co czytam teraz tu i tam (bo nie chce mi sie wierzyc ze przez caly czas sie mylilem) 9 jest niezbyt komp. z 8. sam zyjac w takim przekonaniu nigdy nie zakladalem lancucha 8 na kasete 9 wiec nie sprawdzilem tego w praktyce.. sram ma te sama szerokosc co shimano No 8mka lancuch na 9tke to ne bardzo... Ale 9tka lancuchna 8mke. Dzieki to chcialem wiedziec Łańcuch 8 na kasetę 9 to raczej niezbyt, ale w drugą stronę spokojnie działa :wink: Wiem bo jeździłem tak przez prawie rok (również łańcuch HG73). Skoro działa na kasecie shimano to nie powinno być problemów ze sramem. No ja mam tak wlasnie... I naped dziala bardzo dobrze, ale kaseta mnie wkurza...
makok Napisano 29 Kwietnia 2006 Napisano 29 Kwietnia 2006 Wąski łańcuch nie będzie pracował tak samo dobrze z kasetą na 8 jak na 9. Kompatybilność polega jedynie na tym że kaseta na 8 nie "rozsadzi" wąskiego łańcucha bo rzeczywiście nie ma grubszych tarcz. Szerzej rozstawione tarcze kasety na 8 nie nabierają tak dobrze łańcucha wąskiego jak szerokiego - sprawdziłem. Shimano dla "mieszaczy" komponentów wypuściło kasetę na 8 dostosowaną do wąskiego łańcucha - CS-LG60. Napęd z taką kasetą pracuje znacząco lepiej - sprawdziłem. Ma ona bardzo grube tarcze aby lepiej przekładać wąski łańcuch. W konsekwencji jest potwornie ciężka.
SpiderMAN Napisano 1 Maja 2006 Autor Napisano 1 Maja 2006 No to ja juz nie wiem, u mnie lancuch 9tka smiga bardzo fajnie, nie szarpie, biegi wchodza od razu, nie mam zadnych problemow ze zmiana biegow. Aczkolwiek o kasecie nowej mysle, gdyz ta jest za ciezka...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.