typol034 Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Witam, z góry przepraszam bo możliwe że były już podobne tematy (starałem się coś znaleźć ale nic nie wyczytałem konkretnego) a chciałbym się konkretnie dowiedziec i wreszcie znaleźć konkretna odpowiedz. Do tej pory jeździłem na kasecie SHIMANO HG50 i na łańcuchu SHIMANO HG73 / HG53. Zawsze po dosyć krótkim czasie zrywałem łancuch co wiązało sie z kolejnymi kosztami, kolejnym zakupem kasety i łańcucha. Zapewne przyczyną tego były moje błędy a dokładniej mowiąc przekosy. Teraz będę sie bardzo ale to bardzo pilnował. Postanowiłem zmienić napęd i zacząć od zera. Kupiłem już łańcuch campagnolo C9 i teraz stoję przed wyborem kasety i korby. Najbardziej zastanawiałem się nad kasetą SRAM'a model pg-950 lub pg-970... I tutaj rodzi sie moje pierwsze pytanie, jak jest między nimi różnica. na pewno wagowa, ale na wadze mi zbytnio nie zależy lecz na jak największej wytrzymałości. Czy warto dołożyc to 20 pln do pg-970 i bedzie ona wytrzymalsza ? Korbę jaką mam zamiar włozyć to SHIMANO Deore FC-M590. Może znacie jakąś wytrzymalszą korbę w tej cenie (lub tańszą) produkcji SRAM'a, czy też ta będzie dobra ? Czy taki zestaw będzie hulał tak jak należy ?
Michauuu Napisano 26 Marca 2013 Napisano 26 Marca 2013 Deorka powinna ci w zupełności wystarczyć-to dość dobra korba. Kaseta od Srama to (przynajmniej dla mnie) kiepski wybór. O wiele lepsza będzie Deore,a jeśli Masz kasę to śmiało bierz SLXa
typol034 Napisano 27 Marca 2013 Autor Napisano 27 Marca 2013 Do kaset i części sh*tmanowskich mam lekki uraz i wlasnie dlatego myslalem zeby zmienic firmę, spróbować SRAM'a
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2013 Mod Team Napisano 27 Marca 2013 http://www.forumrowe...-napedow-6-11s/ tutaj chyba znajdziesz wszystkie odpowiedzi. Manetki tez zmieniłeś? bo hg50 jest 8 rzędowa. zmiana na kasety srama to nie najlepszy pomysł, podobnie jak jazda na łańcuchach shimano.
typol034 Napisano 27 Marca 2013 Autor Napisano 27 Marca 2013 SHIMANO HG50, 11-34, 9 biegów, manetki i kaseta pod 9 rzędów.
premier2 Napisano 27 Marca 2013 Napisano 27 Marca 2013 Do kaset i części sh*tmanowskich mam lekki uraz Piszesz, że to Ty jesteś sprawcą zrywania łańcuchów wskutek niewłaściwej eksploatacji i masz pretensje do Shimano? No to sorry, ale jak wjedziesz kołem na potłuczoną butelkę i przetniesz oponę np Continental, to też będziesz się doszukiwał winy Niemców? Zmieniaj biegi zgodnie z zaleceniami, a pojeździsz długo na każdym osprzęcie, niezależnie od marki. Oczywiście są takie bardziej i mniej polecane, ale każdą część idzie zakatować, niezależnie od jej ceny, czy marki.
typol034 Napisano 27 Marca 2013 Autor Napisano 27 Marca 2013 No dobrze napisałem o przyczynie zrywania i wiem ze trzeba sie pilnowac, ale to nie jest odpowiedz na pytania, nie zbaczajmy z głównego wątku, chodzilo mi poprostu czy beda pasowały te podane czesci do łancucha campagnolo oraz co uważacie o włożeniu kasety SRAM'a i Korby Deore. Jakie wy byście wybrali i włożyli części pod ten łańcuch. Dodam że postanowiłem zmienic cały naped żeby nie zepsuc jednej czesci drugą, a obawiam sie ze obecne czesci nie przyjmą nowego łańcucha. Obecnie mam korbe FSA Dyna Drive, 44/32/22, przerzutka tył Deore shadow, przerzutka na przodzie alivio.
premier2 Napisano 27 Marca 2013 Napisano 27 Marca 2013 Korba OK, co do kasety Srama, to już koledzy się wypowiadali - działać będzie, ale Shimano jest lepsiejsze . Łańcuch Campy też jest bardzo dobrym wyborem - ja osobiście wolę stosować metodę 2 lub 3 łańcuchów i zmieniać je w zależności od rozciągnięcia, zamiast być niewolnikiem jednego. No ale tu już każdy musi znaleźć swoją drogę - tematów na ten temat jest sporo, wystarczy poczytać i zdecydować, w którą pójść stronę.
typol034 Napisano 28 Marca 2013 Autor Napisano 28 Marca 2013 Czyli wszystko lepiej bedzie współpracowalo poprostu na kasecie shimano tak ? Co do rozwiązania z kilkoma lancuchami, to pewnie tez bym stosowal takie rozwiazanie tylko budzet mam ograniczony i nie moge sobie pozwolic na takie rozwiazanie No dobra, jeszcze poczytam, dzieki za odpowiedz i rady
typol034 Napisano 28 Marca 2013 Autor Napisano 28 Marca 2013 Potrzebuje jeszcze odpowiedzi czy kaseta SRAM bedzie tak samo kombatybilna jak kasety Shimano, jakos kusi mnie zeby spróbować firmy SRAM
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.