Skocz do zawartości

[rogi] Malowanie rogów Ergo GC2

swistak40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam w rowerze rogi Ergo GC2 Magnesium. Niestety, są one dość mocno poobijane, schodzi z nich farba. Szkoda mi ponad stu złotych na nowe, wyjazd do lakierni też nie byłby znacząco tańszy, więc pomyślałem, żeby zmatowić stary lakier papierem ściernym i pomalować je czarną farbą w sprayu. Czy będzie się ona jako tako trzymać?

Napisano

Jak to gadają "amelinium nie pomalujesz" to znaczy pomalujesz ale bez wcześniejszego przygotowania podłoża (podkład wytrawiający czy jakoś tak) na gołym metalu lekkim ( stopy alu, magnezu) farba natryskowa ma bardzo kiepską przyczepność... lekko stukniesz i gigantyczny odprysk.

Przerabiam to właśnie z moim SID`em w zimówce aż boję się pomyśleć jak on będzie wyglądał pod koniec sezonu.

Z tego co oglądam po necie to te rogi są pokrywane chemicznie (anoda) a nie lakier ... drugi rodzaj farby co mocno trzyma na stopach lekkich to powłoka lakieru proszkowego.

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Mam te same rogi i malowałem je matowym sprajem. Wygładziłem delikatnie drobnym papierem (wiadomo rysy od asfaltu ;-) ). ,przemyłem rozpuszczalnikiem, obkleiłem i nałożyłem 3 warstwy matowego lakieru.

Efekt nie był zły choć odcień się delikatnie różnił. Lakier trzymał się dzielnie ale po 3-4 miesiącach się delikatnie starł od dłoni. No i znów przybyło trochę rys...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...