Skocz do zawartości

[Kaseta] Luzy na kasecie ?

Piotrek71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam kasetę Shimano CS-HG41 (11/13/15/18/21/24/28/32) na piaście Joy Tech D041DSE. Gdy zakręcę pedałami do przodu i je zatrzymam, a tylne koło nadal jest w ruchu, kaseta lekko "pływa" na boki. Z kolei gdy zakręcę pedałami do tyłu, problem taki nie występuje - obraca się ładnie. Czytałem w podobnych wątkach, że trzeba ją dokręcić lub wyjąć podkładki, a także, że to całkiem normalne, że kasety "pływają". Jaka jest Wasza opinia?

Napisano

Kaseta pływa.Przerabiałem to już. Mam piastę Deore,modelu nie pamiętam,ale jak chcesz to zejdę do piwnicy,ale do rzeczy.Zaplatali mi koło w serwisie ,wszystko ładnie pięknie,jak założyłem kasetę i zakręciłem to się o mało nie popłakałem.Tak bujało.W sklepie serwisant powiedział że tak ma być.Korespondowałem z Shimano ale niczego się nie dowiedziałem.Złożyłem reklamację,rozpatrzyli pozytywnie.Piastę wymienili,buja mniej ale buja dalej.Olałem sprawę.Jak się kiedyś dorobię ,przechodzę na maszyny. :thumbsup:

Napisano

A czy wiadomo jest, jaka niedoskonałość piasty powoduje pływanie kasety ? Mam starego novateca, oś prosta, łożyska wymieniane, bębenek serwisowany a kaseta dalej pływa.

Napisano

Niedokładne połączenie bębenka z piastą ... płaszczyzny styku nie są idealnie równoległe ...

Piastę wymienili,buja mniej ale buja dalej.Olałem sprawę.Jak się kiedyś dorobię ,przechodzę na maszyny

I nadal będzie bujać ... łożyska nie mają tu nic do gadania >> patrz wyżej.

Jedyny wpływ na bujanie się kasety to cena piasty ... im droższy sprzęt tym lepiej wykonany, tym mniejsza skala zjawiska ...

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...