Piotrek71 Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Witam, posiadam kasetę Shimano CS-HG41 (11/13/15/18/21/24/28/32) na piaście Joy Tech D041DSE. Gdy zakręcę pedałami do przodu i je zatrzymam, a tylne koło nadal jest w ruchu, kaseta lekko "pływa" na boki. Z kolei gdy zakręcę pedałami do tyłu, problem taki nie występuje - obraca się ładnie. Czytałem w podobnych wątkach, że trzeba ją dokręcić lub wyjąć podkładki, a także, że to całkiem normalne, że kasety "pływają". Jaka jest Wasza opinia?
LUKASZ1980 Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Kaseta pływa.Przerabiałem to już. Mam piastę Deore,modelu nie pamiętam,ale jak chcesz to zejdę do piwnicy,ale do rzeczy.Zaplatali mi koło w serwisie ,wszystko ładnie pięknie,jak założyłem kasetę i zakręciłem to się o mało nie popłakałem.Tak bujało.W sklepie serwisant powiedział że tak ma być.Korespondowałem z Shimano ale niczego się nie dowiedziałem.Złożyłem reklamację,rozpatrzyli pozytywnie.Piastę wymienili,buja mniej ale buja dalej.Olałem sprawę.Jak się kiedyś dorobię ,przechodzę na maszyny.
noid Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 A czy wiadomo jest, jaka niedoskonałość piasty powoduje pływanie kasety ? Mam starego novateca, oś prosta, łożyska wymieniane, bębenek serwisowany a kaseta dalej pływa.
rzezniol Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 Niedokładne połączenie bębenka z piastą ... płaszczyzny styku nie są idealnie równoległe ... Piastę wymienili,buja mniej ale buja dalej.Olałem sprawę.Jak się kiedyś dorobię ,przechodzę na maszyny I nadal będzie bujać ... łożyska nie mają tu nic do gadania >> patrz wyżej. Jedyny wpływ na bujanie się kasety to cena piasty ... im droższy sprzęt tym lepiej wykonany, tym mniejsza skala zjawiska ... Pozdrawiam
wojszat95 Napisano 23 Marca 2013 Napisano 23 Marca 2013 @Panowie UP mają rację, i tak masz dobrze ;P Byś zobaczył jak wolnobieg potrafi pływać ;-) Olimpijski przepływa w minutę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.