hehe12 Napisano 19 Marca 2013 Napisano 19 Marca 2013 Mam 10letni stalowy rower, w którym dobrze by było wymienić napęd bo szwankuje. Gwint włoski, mufa 7 cm. W cykloturze znaleźli mi suport włoski na kwadrat: Shimano BB-UN26 o wymiarach 70x122,5 I korbę: Acera FC M311 SHIMANO 48x38x28t 170mm lub 175mm (co to jest to 17 i 17,5cm? jakie to ma znaczenie?) Zębatki w mojej obecnej korbie mają 46x38x28. Podobno takich korb już nie ma, ale w cykloturze powiedzieli mi że te 2 ząbki więcej nie będą przeszkadzać. W ogóle od czego to zależy jaką korbę z iloma zębami wybrać? Czy ta korba jest dobra? Chciałbym żeby mi długo służyła. Może lepiej zainwestować octalink? Na stronie cyklotura pisze, że ta korba jest przeznaczona do spokojnej turystycznej jazdy. Obecnie mam starą korbę na kwadrat i korba jest tak jakby krzywa. Tzn jest prosta raczej ale krzywo się kręci. Czy np. na 2 lata korba na kwadrat będzie wystarczająca? Czy od razu się skrzywi?
Mod Team Puklus Napisano 19 Marca 2013 Mod Team Napisano 19 Marca 2013 Ta korba jest całkiem dobra, jeżeli będzie jeździł normalnie, spokojnie możesz wziąć sobie opcje na kwadrat. Jeżeli chodzi o to czy 170 czy 175 to można sobie policzyć http://enduro69.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=41 poczytaj sobie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.